Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Pogosta vprašanja)

člani: 0
gosti: 4

več...
Slovenija : Gasilci bi prišli, pa nimajo s čim
Objavil Varing - 18.4.2012 9:06:29 (1045 x prebrano) Novice tega avtorja

Gasilci osrednje brigade v občini Pivka so lani opravili 50 intervencij. Nanje se vozijo v starem in premajhnem vozilu in v 12 let starih kombinezonih, zato opozarjajo, da na teren kmalu ne bodo več imeli s čim.Vozilo pivškega društva lahko na požar pripelje največ pet gasilcev in 350 litrov vode
Foto: PGD PIVKA

PIVKA> Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Pivka je že 119 let osrednja gasilska enota v občini, ki pa se zadnje čase na intervencije vozi v enem samem vozilu za gozdne požare.

Pred dvema letoma so vsa gasilska društva v občini za požarno takso in sofinanciranje opreme prejela dobrih 92.000 evrov. Razdelili so si jih PGD Pivka, Zagorje, Košana in Palčje, ki je prejelo še dodatnih 4.620 evrov za dozidavo gasilskega doma. Lani so že občutili krčenje na 84.000 evrov, letos pa se jim obeta (le) 61.000 evrov ter 12.000 evrov za obnovo strehe košanskega doma.

Gasijo z metlami in v starih capah

Nedavno je tako zgolj štirim gasilcem s 350 litri vode uspelo pogasiti travniški požar, pri čemer so si morali pomagati kar s starimi gasilskimi metlami. ”Vendar tako ne bo šlo več naprej,'' opozarja gasilec Sandi Grzetič.

Društvu namreč poleg vozil manjka tudi primerna osebna zaščitna oprema. V garderobi imajo le ponošene dvodelne obleke in močno obrabljene kombinezone za gozdne požare, v katere se preoblačijo že več kot 12 let. ”Zakon o gasilstvu in pravila gasilske službe določajo uporabo oblek do deset let. Toda na pivški občini vedno naletimo le na gluha ušesa. O zaščitni obleki nočejo slišati, kaj šele, da bi se pogajali za novo vozilo, da o novi cisterni sploh ne govorimo,” je Grzetič oster do občinske uprave.

En dogodek, ki jim je zagrenil delo

Gasilci opozarjajo, da so, čeprav so prostovoljci, pogosto pri nesrečah v prvih minutah. “Vendar je to vse manj spoštovano, občina ima gasilce le za strošek. Velikokrat smo gasilci pijanci in ničvredneži, toda veliko ljudi spremeni mnenje, ko potrebuje našo pomoč. Že neštetokrat smo ljudem rešili premoženje pred ognjenimi zublji,” pravijo v pivškem društvu.

S temi besedami skušajo tudi pozabiti na nečastni dogodek iz decembra, ko so želeli odhiteti na prometno nesrečo v Zagorje, a so po nekaj prevoženih metrih pri tovarni Javor trčili v drog javne razsvetljave. Dva od štirih gasilcev sta bila huje poškodovana, vozniku pa je alkotest pokazal 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

A ne glede na to: v PGD Pivka na leto opravijo približno 50 intervencij, za katere pa imajo le 32 let staro cisterno, ki ne ustreza nobenemu zakonu ali tipizaciji gasilskih vozil. “Če bo šlo tako naprej, bomo že čez leto ali dve ob pozivu na intervencijo lahko rekli le, da bi prišli, a nimamo s čim,” napoveduje Grzetič.

Letos vozilo za Zagorce

Na pivški občini pojasnjujejo, da so zaradi varčevanja v proračunu za leto 2012 znižali marsikatero postavko, ne le gasilsko. ”Sredstva za financiranje javne gasilske službe pa so enaka kot v preteklih letih, nekoliko se je posegalo zgolj v sredstva za redno dejavnost,” pravijo na občini, kjer so v zadnjih nekaj letih sofinancirali gasilsko vozilo s cisterno za PGD Pivka in Košana v višini 340.000 evrov.

Letos bodo sofinancirali še 165.000 evrov vredno vozilo za gašenje požarov v naravnem okolju za zagorsko društvo, 2000 evrov bodo namenili palškemu društvu za gasilski tovornjak in 5000 evrov za Pivčane in toplotno kamero, ki bo za vsa štiri PGD v občini. “Gre torej za zgledno sodelovanje in smiselno upoštevanje potreb, ki jih ima gasilska dejavnost. Želje in načrti gasilcev so sicer večji, zato prihaja do nejevolje, vendar smo jim pripravljeni prisluhniti,” so še dodali na pivški občini.

LORI FERKO

www.primorske.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.