Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Brez pravega dežja smo že štiri mesece
Objavil stoplopar - 27.3.2012 9:06:14 (675 x prebrano) Novice tega avtorja

Stanje nekaterih plitvih zalog vode po Sloveniji je blizu kritičnim vrednostim, razmere po državi pa so povsod slabe. Dežja ne bo še vsaj 14 dni.

Suša se je sicer začela že konec lanskega avgusta, ki jo je suha jesen le še okrepila, je za MMC povedal Andrej Velkavrh z agencije za okolje (Arso). Brez večjih količin dežja smo tako že skoraj pol leta, saj so bile zadnje izrazite padavine v oktobru.

Tudi nedavne manjše padavine so zgolj malce navlažile rastlinje in pripomogle k brstenju, a tudi to deževje je bilo omejeno, saj ga recimo v jugovzhodni ni bilo, v Prekmurju pa ga je padlo le nekaj litrov.

Jugovzhodni, obalni in severovzhodni del države so zato v tem trenutku najbolj kritična območja. Pretoki rek v Prekmurju in na obalnem delu dosegajo le med 11 in 17 odstotkov povprečnega marčevskega pretoka. Stanje je malce boljše le v osrednji in severozahodni Sloveniji ter na Notranjskem, ki je v zadnjih del dobil nekaj dežja, a le okoli 20 litrov na kvadratni meter.

Sušno bo še vsaj dva tedna
Velkavrh za naslednjih 10 do 14 dni resnih padavin ne vidi in hkrati opozarja, da tudi to ne bo rešilo težav. Dodaja, da imamo za ta letni čas previsoke temperature, saj se povprečna maksimalna aprilska temperatura giblje okoli 15 stopinj Celzija.

Blizu avgustovskim ravnem
Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja, so porast pretoka zaznali le na Muri zaradi taljenja snega v Avstriji, za nekaj centimetrov pa se je dvignila tudi gladina Bohinjskega jezera. Ostale reke pa upadajo in sušne razmere se stopnjujejo, pravi. Nekatere reke so tako že precej pod najnižjimi 50-letnimi izmerjenimi povprečnimi vrednostmi, npr. Sava v spodnjem toku ter Krka in tudi Savinja.

Sicer so najnižje vrednosti avgusta, in teh absolutno najnižjih vrednosti še nismo dosegli, se jim pa približujemo. In to že marca! Varčevanje z vodo je zato v nekaterih deli države (npr. uporabniki Rižanskega vodovoda) že postalo potrebno, Polajnar pa poziva ljudi, naj varčujejo z vodo in je ne uporabljajo za pranje avtomobilov in zlivanje zelenic in vrtov, oz. za stvari, ki niso nujne. Tu se namreč porabi ogromno pitne vode, s katero še vedno splakujemo tudi straniščne školjke.

Padavinski primanjkljaj je namreč precejšen in znaša že v osrednji Sloveniji okoli 400 litrov na kvadratni meter, na Obali pa še celo več. Zato bi potrebovali od pet do šest mesecev običajnih padavin, da bi se stanje podzemnih voda povrnilo v normalne okvire. Stanje je najslabše na prodnih, plitvih vodonosnikih (Apaško polje, Dravsko polje, Savinjska, Krška kotlina) zlasti v Krški kotlini. Največje težave pa imajo manjša vodna zajetja, kjer je vode zelo malo, ali pa je že primanjkuje.
Vir:Andrej Čebokli http://www.rtvslo.si/okolje/brez-pravega-dezja-smo-ze-stiri-mesece/279815

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.