Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Vandali zažgali enajst zabojnikov
Objavil Scottusa - 14.3.2012 7:57:27 (739 x prebrano) Novice tega avtorja

“Stare kovinske zabojnike smo preprosto napolnili z vodo, novi plastični pa se hitro stalijo. Če so smeti suhe, zabojnika ni več v 20 minutah,” pravi poveljnik operativne enote koprske gasilske brigade Denis Glavina. V soboto so neznani objestneži v Kopru zažgali enajst zabojnikov in Komunali povzročili za približno 3500 evrov škode. Policija požigalce išče.

KOPERhttp://primorske.si/app_themes/pn/css/slike/arrow_orange.gif); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: 5px 2px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">> Gasilci koprske gasilske brigade so se v soboto zjutraj po Kopru dobesedno selili od požara do požara. Najprej je ob 4.25 zagorel zabojnik v Trubarjevi ulici, čez natanko pol ure so zagoreli trije zabojniki na Ribiškem trgu, deset minut kasneje pa še zabojnik na Destradijevem trgu. Sedem minut kasneje sta zagorela še dva zabojnika za smeti v Zlatičevi ulici v Kopru, nekaj minut kasneje pa je tam zagorelo tudi v stanovanju.

K sreči so gasilci prišli hitro in pogasili nekaj kvadratnih metrov stanovanja ter goreči zabojnik. Slabih deset minut kasneje je zagorel še zabojnik v Petronijevi ulici, tri minute za njim je gorela še vsebina zabojnika v Pobegovi ulici, sedem minut kasneje pa še smeti v zabojniku v Trubarjevi ulici. Požigalci so se nato očitno odpravili k počitku, nekaj minut pred 13. uro je zagorel le še zabojnik pri osnovni šoli Dušana Bordona.

Policisti in kriminalisti obravnavajo osem kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari in intenzivno iščejo storilce.

V dobri uri so gasilci koprske brigade pogasili deset zabojnikov, skupaj s tistim pri šoli enajst. “Čeprav se ogenj v zabojnikih marsikomu ne zdi nevaren, je lahko še kako nevaren. V zabojnikih je približno kubičen meter smeti, plastični zabojnik je tudi zelo gorljiv. Če so smeti v njem suhe, zabojnika ni več v pičlih 20 minutah,” pravi poveljnik operativne enote koprske gasilske brigade Denis Glavina.“To niso tako nedolžne stvari, kot je videti na prvi pogled!”

Plastika se hitro tali

Gašenje starih kovinskih zabojnikov je bilo enostavno, ker ti ob požaru niso razpadli. Zabojnik so gasilci preprosto napolnili z vodo. Plastične zabojnike prav tako najprej odkrijejo in nato napolnijo z vodo, vendar se še pred prihodom gasilcev plastika zaradi vročine stali.

Čeprav ni dokazano, da je požar povezan, je v Zlatičevi ulici ob zabojnikih zagorelo tudi stanovanje. “Ogenj se lahko v notranjost stavbe zlahka razširi skozi okna. Najprej se ponavadi vnamejo polkna, nato zagori lak na oknih in čez nekaj minut je požar že lahko v stanovanju. Da niti ne govorimo o tem, kolikokrat je ogenj iz gorečih smetnjakov preskočil na parkirane avte. Spominjam se, da so zaradi požara zabojnika nekoč zagoreli kar štirje avti,” pravi Glavina.

Tudi vodja sektorja snaga koprske Komunale Ksenija Sedmak Časar nima besed za zadnja vandalska dejanja. “To ne more biti naključje,” pravi: “Sicer se nam vsake toliko časa zgodi kaj takega, v takem obsegu pa že dolgo ne. Ampak na koncu to vsi mi plačamo. Upam, da jih bodo odkrili.” Pojasnila je še, da zabojniki včasih res zagorijo iz malomarnosti, zaradi odvrženega cigaretnega ogorka ali pepela iz kamina, vendar se to zgodi izredno redko.

Potegnili so ga iz vrste in zažgali

Zabojniki, ki so zagoreli v soboto zjutraj, so popolnoma uničeni. Vsak stane približno 300 evrov, kar pomeni, da so neznani požigalci Komunali povzročili za približno 3500 evrov škode. Neznanci so uničili predvsem zabojnike za preostanek odpadkov ter zabojnika za steklo in papir. Da so to storili namenoma, kaže dejstvo, da so iz vrste zabojnikov enega potegnili in ga zažgali. Komunala je zaradi vandalskih dejanj doslej običajno ostala brez 20 zabojnikov letno, letos bo to število najverjetneje večje.

DANIJEL CEK

VIr: primorske.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.