Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Plameni vztrajno požirajo naravo
Objavil Medija - 12.3.2012 19:18:06 (1118 x prebrano) Novice tega avtorja

Kljub nenehnim opozorilom, da po vsej državi velja velika požarna ogroženost naravnega okolja in da je vsakršno kurjenje na prostem prepovedano, so se požari tudi ta konec tedna vrstili. V Kopru pa so morali gasilci v soboto navsezgodaj gasiti vrsto zabojnikov za smeti.

PRIMORSKAhttp://www.primorske.si/app_themes/pn/css/slike/arrow_orange.gif); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: 5px 2px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">> Petkov popoldanski požar v gozdu med Kastelcem in Ocizlo so uspeli gasilci kljub vetru še pred večerom dokončno pogasiti. Med popoldanskim požarnem obhodu so dekanski gasilci v Marezigah pogasili manjši travniški požar, posredovali pa so tudi v Babičih, kjer so ljudje kurili na vrtu, v neposredni bližini stanovanjskih hiš.

Koprski poklicni gasilci in prostovoljci iz več društev so morali v poznih večernih urah odhiteti v zaledje, saj sta med naseljema Zazid in Rakitovec gorela suha trava in podrast. Požar na desetih hektarjih površine so pogasili.

Kar nekaj dela so imeli koprski poklicni gasilci v sobotnih zgodnjih jutranjih urah z gašenjem zabojnikov za smeti po Kopru. V dobri uri jih je gorelo kar deset: začelo se je ob 4.25 v Trubarjevi ulici, nadaljevalo na Ribiškem trgu in Destradijevem trgu, na Zlatičevi ulici, v Petronijevi in Pobegovi ulici in ob 5.35 končalo tam, kjer se je začelo, v Trubarjevi ulici. Požari zagotovo niso bili naključni. Plastični zabojnik za smeti so morali nekaj pred 13. uro pogasiti še v bližini osnovne šole Dušana Bordona.

Nekaj pred 23. uro so morali na teren odhiteti tudi gasilci PGD Tolmin, saj je nad Tolminom gorel travnik. Po podatkih poveljnika Mihe Venclja je ogenj zajel približno štiri hektarje travnika in grmičevja, požar pa je 19 gasilcev s petimi vozili pogasilo v dveh urah. Vencelj je še pojasnil, da je obstajala nevarnost razširitve požara po pobočju na sončno elektrarno, vendar so ga pravočasno omenili in obvarovali tudi dva lesena objekta na tem območju.

V soboto nekaj po poldnevu so se morali gasilci vrniti na pogorišče med Zazidom in Rakitovcem, saj je tam spet zagorelo. Kljub težko dostopnemu terenu in burji je uspelo gasilcem požar lokalizirati in ga okoli 23. ure dokončno pogasiti. Plameni so na petih hektarjih zajeli podrast in mešan gozd. Manjša požara so pogasili še v bližini izolske bolnišnice ter med Trebešami in Brezovico.

Nad vasjo Roče na Tolminskem je v soboto popoldne zagorela suha trava, ogenj pa se je razširil na gozdni rob in zajel podrast. Okoli 14. ure je ogenj zajel hrastov gozd v bližini Lozic. Gasilci so se s plameni borili do večera, nato pa je na pogorišču ostala požarna straža. Manjša požara so gasilci pogasili v bližini Liga in nad Solkanom.

Gasilci so morali v soboto posredovati tudi pri Dutovljah, kjer je občan kljub prepovedi zažgal odpadke po čiščenju obdelovalne površine. Pri Trpčanah ter med Podbežami in Hrušico pa je zvečer gorela suha trava, tako da so morali tudi tam posredovati gasilci.

Včeraj zjutraj je gorel borov gozd nad naseljem Koritnice na Bistriškem. Med Zazidom in Rakitovcem je gorela suha trava, ogenj pa je zajel tudi železniški prag, vendar so ga kmalu pogasili. V okolici Kopra pa je ogenj nekaj pred 10. uro zajel travo in del barake. Gasilci so ogenj pogasili, pomagali pa so tudi lastniku, ki se je laže poškodoval.

Tolminski gasilci so v petek zvečer preprečili, da bi se ogenj razširil do sončne elektrarne
Foto: PGD TOLMIN

SK

VIR: http://www.primorske.si/Kronika/Plameni-vztrajno-pozirajo-naravo.aspx

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.