Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Mimogrede : SLABA SAMOPODOBA IN ZELO DOBRA PODOBA PROSTOVOLJNEGA GASILCA
Objavil BAČO - 27.2.2012 12:22:04 (1242 x prebrano) Novice tega avtorja

Prišel je gasilec, krovca pokličite kasneje

Gasilec pač ni "oseba s pivskim trebuhom, ki popije veliko alkohola in skadi veliko cigaret" - Mostiščarji, Napoleonovi vojaki in slovenski graditelji hiš - Delodajalec, ki delavca ne pusti na intervencijo prostovoljnih gasilcev, bi moral v primeru požara ostati brez pomoči.

Petek je bil tak prijazen jasen primorski dan. Vipavsko dolino so hladile le rahle sapice. V Ajdovščini so na vrtičku bifeja pred samopostrežbo posedali v srajcah. Na mizi so rezali salamo, v čašah so sončni žarki iskrili rebulo. Pomladno ugodje. Le nekaj dni nazaj pa huda ura, ki je te kraje pestila dva tedna. Ledeni mraz, orkanska burja, razdejanje. Škode še niso prijavili vsi zavarovanci, pa se že šteje v milijonih. Izkušnje učijo, da zavarovanci začnejo prijavljati škodo, ko se burja povsem umiri in jim uspe spraviti življenje nazaj na utečene poti.
 
Prizadeti avtoprevozniki, saj je veter ustavil življenje od šol do turizma, obrti, ohromil gospodarstvo, prizadel kmete, sadjarje, vinogradnike. Pretrgani vodi elektrike, okvare stikal, poškodovani električni drogovi, prometna signalizacija, sesuti rastlinjaki, pomrznjene vrtnine, sadovnjaki. Odkrite strehe na hišah ter vedno in povsod na koncu vzdih: "Kaj bi šele bilo brez naših gasilcev! Brez njihovega poguma in požrtvovalnosti bi bila vsa ta škoda nekajkrat večja!"
Ko se peljemo proti Ozeljanu, so na cesti kar naprej zastoji. Popravljajo sesute prometne znake, čistijo kanale, v katere je burja napihala zemljo. Čuden pogled: prazne njive, polni kanali. Prst je nosilo po zraku, kot bi bila pršič. Bojijo se pomladnih nalivov, saj bi ti ob takšnih zametih in polnih kanalih zagotovo povzročili hude poplave. Vodi nas bivši poklicni gasilec Ivo Leban.
In spet: "Še dobro, da imamo naše gasilce!"
Pa smo šli spoznat te "naše" gasilce. Ker dandanašnji brez spleta ne gre več, smo pobrskali po ugledu poklicev. Politik je blebetava, lažniva, skorumpirana, preplačana baraba, ki nič ne dela in misli le nase. Duhovnik je pedofilski pohlepnež, denacionalizacijski bogatun, vatikanski hlapec in blefer. Zdravnik pa je tisti, ki ga podkupuje farmacija, njegove napake tako ali tako skrije zemlja, bori se le še za svojo plačo. Sodnik, tudi preplačan, saj premalo dela za preveč denarja, za zapahe spravlja le siromake, velikih rib se boji ali pa se jim da podkupiti. Odvetnik, tega si še prepisati ne upamo!
Slaba samopodoba
In končno šok - gasilec:
"Ah, tudi taki norci morajo biti."
"Nesmiseln poklic, pač za tiste, ki nikjer ne dobijo službe."
"Poklic, za ljudi, ki bi radi vse življenje lenarili."
"Srednje slab poklic, ni najslabši, je pa takoj za snažilko."
"Tudi če jih ne bi bilo, saj so reševalci in policisti dovolj!"
"To je za ljudi, ki hočejo biti heroji in so gledali preveč filmov."
To sem našel na forumu gasilcev! Mednarodna raziskava, ki so jo lani izvedli v sedemnajstih državah, pa je pokazala, da največjo stopnjo zaupanja uživajo prav gasilci, šele za njimi so učitelji, zdravniki, poštarji in vojaški uslužbenci. Na samem dnu lestvice so seveda politiki.
V Sloveniji pa naj bi bil, po mnenju gasilcev, značilni kolega "oseba s pivskim trebuhom, ki popije veliko alkohola in skadi veliko cigaret". Od kod takšna porazna samopodoba v današnjem času, ko je solidarnosti vse manj, ko jo vse bolj pogrešamo in ko je prav za prostovoljne gasilce edini motiv? Že v vrtcih, šolah je tekmovalnost izrinila solidarnost. Kdo bo boljši, kdo bo pridelal več točk. Kaj šele med odraslimi, pri katerih je vse manj pripravljenosti priskočiti na pomoč.
(Več v tiskani izdaji Nedeljskega) 
Vir: www dnevnik.si

Ocena: 9.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
gubina
Objavljeno: 28.2.2012 15:46  Osveženo: 28.2.2012 15:49
Pridružen: 28.10.2004
Od: ljubljana-okolica
Objav: 55
 Re: SLABA SAMOPODOBA IN ZELO DOBRA PODOBA PROSTOVOLJNEGA ...
zanimiva pisarija.glede samopodobe ali pogleda na prostovoljne gasilce preko alkohola in cigaret(predvsem alkohola)so nam pa tudi v veliko "pomoč" razni glasbeni videi in razni šaljivi skeči, v katerih nastopajo v celotnih gasilskih oblekah ali pa le z nekaterimi deli, recimo gasilsko čelado zelo radi uporabijo, in seveda nastop je opotekajoč in ponazarja pijanega gasilčka, ki ga zapovrhu še kaj ali kdo zajebava in potem imamo takle!!!video mame Manke je eden izstopajočih(tkole na hitro),kjer takoj na začetku gasilska mularija v družbi ostarelega gasilca veselo urinira poleg ali po lastnem vozilu z širno razpeto gas. obleko in narobe obrnjeno čelado ter visečim trebuhom!!!dokler bomo to dovolili bo pač tko kot je, gasilčki smo pijančki

Objavil Nit
ziegler
Objavljeno: 1.3.2012 19:03  Osveženo: 1.3.2012 19:03
Pridružen: 14.11.2007
Od:
Objav: 96
 Re: SLABA SAMOPODOBA IN ZELO DOBRA PODOBA PROSTOVOLJNEGA ...
take nas je naredila bujna domišljija tistih ki majo vedno kaj proti nam. Pač, dan današnji brez stereotipov ne gre.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.