Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
9 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 9

več...
Slovenija : Burja premagala ventilatorje
Objavil Scottusa - 15.2.2012 8:38:57 (1095 x prebrano) Novice tega avtorja

Če bi v predoru zagorelo in bi pihalo proti smeri vožnje, bi dim ogrozil vse voznike in potnike, ki bi sredi predora obtičali v svojih vozilih. Da se to ne bi zgodilo, Darsovi operaterji zaprejo predorsko cev za ves promet, takoj, ko burja premaga sedem velikih ventilatorjev. Na Primorskem je zaradi burje problematična le cev predora Kastelec v smeri proti Kozini.

KASTELEChttp://primorske.si/app_themes/pn/css/slike/arrow_orange.gif); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: 5px 2px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">>“Ko v petnajstih minutah v predoru trikrat izmerimo hitrost vetra osem metrov na sekundo ali več v napačno smer ali v petih minutah povprečno hitrost pet metrov na sekundo ali več v napačno smer, predor zapremo za promet,” pojasnjuje koordinator elektro vzdrževanja Darsovega nadzornega centra na Kozini Dimitrij Likar.

Na hitri cesti čez Rebrnice pa v predorih ni težav zaradi burje.“Tisti predori so krajši, sploh nimajo ventilacije in so postavljeni bočno na smer burje. Ob močni burji je tam celo zavetrje,” pojasnjuje Likar in dodaja, da je burja na tistem odseku nevarna na prostem, predvsem na viaduktih.“Problematični so bočni sunki predvsem na viaduktih Lozice, Tabor, Boršt in na Mlakah.”

Vzrok za zaprtje cevi avtocestnega predora zaradi burje torej tiči le v zagotavljanju varnosti voznikov in potnikov ob primeru nesreče ali zastoja v predoru. Ob zadnji burji so prvič zaprli predor Kastelec proti Kozini že 7. februarja, tokrat pa so jo zaprli za promet ob 22.37 v petek in odprli šele ob 16.30 v nedeljo. Razen zadnjih dveh primerov so doslej to isto cev zaradi burje zaprli za promet že večkrat. Sicer pa so tokrat najmočnejši sunek burje na avtocesti proti Kopru izmerili to soboto, ko je pihnila s hitrostjo 112 kilometrov na uro.

Upravljalci avtocest povsod po svetu zagotavljajo gibanje zraka v predorih v smeri vožnje. To je pomembno predvsem ob nesrečah. Če namreč v predoru zagori avto, se ves preostali promet pred njim lahko varno umakne iz predora, promet za njim pa obtiči v predoru. Če bi v predoru veter pihal proti smeri vožnje, bi lahko dim in ogenj hitro zajela vse ujete potnike in voznike za ponesrečenim vozilom. Če pa veter “vleče” v smeri vožnje, dim odnaša iz predora proti izhodu, kjer ni ne potnikov ne vozil.

V avtocestnih predorih so nameščeni ventilatorji, s katerimi pametni sistem in operaterji zagotavljajo stalno strujanje zraka v smeri vožnje. V primorskih avtocestnih predorih ima največ ventilatorjev ravno cev predora Kastelec proti Kozini: štiri pare na vhodu in tri na izhodu. Z ventilatorji bi v primeru požara v sosednji cevi zagotavljali tudi nadtlak v zdravi cevi predora, po kateri bi se prebijali reševalci ali umikali ujeti potniki v goreči cevi.

“Na Primorskem pa ob takih razmerah in ob taki legi predorske cevi z ventilatorji premagujemo tudi burjo. Dokler je to seveda možno,” pojasnjuje v teh dneh najpomembnejšo nalogo ventilatorjev Dimitrij Likar. Ko začnejo ventilatorji izgubljati boj z burjo, najprej omejijo hitrost v predoru na 60, nato pa na 40 kilometrov na uro. “Vse seveda izključno zaradi varnosti prometa,“ pravi Likar.

Ko burja premaga ventilatorje, pa predor zaprejo za promet. To se zgodi, ko v petnajstih minutah v predoru trikrat izmerijo hitrost vetra najmanj osem metrov na sekundo (28,8 km/h) v napačno smer ali ko v je petminutnem intervalu povprečna hitrost v cevi najmanj pet metrov na sekundo (18 km/h) v napačno smer. “Ob običajnem prometu in razmerah pravilen tok vetra zagotavlja že stalen promet skozi predorsko cev, še posebno tovornjaki. Temu rečemo batni efekt. Ob takih razmerah pa je prometa malo, še posebno ponoči, ko ga skorajda ni, pa ima burja prosto pot skozi cev,” pojasnjuje Likar. DANIJEL CEK

 
Če veter skozi predor vleče v smeri vožnje, so vsi potniki, ki obtičijo za nesrečo, na varnem

Vir: www.primorske.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.