Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
32 uporabnik(-ov) online (8 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 4
gosti: 28

filius, slavc112, gubina, seselstanislav, več...
Evropa : So „gasilski“ svetniki ravnali protizakonito?
Objavil Markovčan - 27.1.2012 13:14:37 (1173 x prebrano) Novice tega avtorja

Svet občine Markovci je na 9. redni seji kljub zapletom potrdil rebalans proračuna za leto 2012, čeprav je župan Milan Gabrovec prepričan, da je bil na seji podan amandma v nasprotju s predhodnim dogovorom ter celo v nasprotju z zakonom o preprečevanju korupcije.Potem ko na lanski novembrski seji rebalans proračuna občine Markovci za leto 2012 ni bil potrjen, so ga na prvi letošnji seji, v četrtek, 19. januarja, kljub drugačnemu dogovoru in zapletih zaradi nepričakovanih amandmajev, vendarle soglasno potrdili. Na predlog rebalansa proračuna za letošnje leto so na seji vložili amandmaje kar trije svetniki. Marko Lepoša (NSi) je predlagal, da naj za nakup novega gasilskega vozila za PGD Markovci (v katerem je predsednik društva) namenijo dodatnih 80.000 evrov, ki naj se jih prerazporedi iz postavke za nakup gasilskega vozila za PGD Stojnci. Svetnik Igor Ambrož (SDS) je predlagal, da se za nakup starejše hiše v Zabovcih za potrebe PGD Zabovci zagotovi dodatnih 35.000 evrov, Ivan Svržnjak (SLS) pa je predlagal amandma, s katerim naj bi OŠ Markovci zagotovili dodatnih 8.500 evrov za nakup LCD- projektorjev. Na Lepošev in Ambrožev amandma je župan Milan Gabrovec vložil svoja amandmaja. Na amandma Marka Lepoša je predlagal, da v proračunskih postavkah ostane tako, kot je bilo predlagano prvotno, in sicer 100.000 evrov za nakup vozila za PGD Markovci in 100.000 evrov za nakup vozila za PGD Stojnci. Čeprav je v razpravi Slavko Rožmarin (NSi) opozoril, da mu je predsednik PGD Stojnci Dejan Zemljarič posredoval dopis o tem, da se PGD Stojnci ne odreka denarju, niti nakupu novega avtomobila, ni zaleglo. Tudi to ne, da je Franc Rožanc (NSi), kritično ugotovil, da nikakor ne razume, kako lahko gasilstvo kar naprej zaposluje občinske svetnike in ne deluje v slogu »v službi ljudstva na pomoč«. Nekaterim svetnikom je očital, da se niso držali sprejetega dogovora, saj naj bi se pred tem dogovorili za plan nakupa gasilskih avtomobilov, pri čemer je bilo stojnskim gasilcem obljubljeno, da bodo avtomobil dobili prvi. Da so o predlagani prerazporeditvi denarja za nakup avtomobila med gasilskima društvoma Stojnci in Markovci razpravljali tudi člani odbora za finance, je potrdil Franc Ferčič ter dodal, da je bil prisoten tudi predsednik markovskih gasilcev, ki je pojasnjeval, da je dogovor med društvoma sprejet in ga podpirajo tudi gasilci iz Stojncev. Člani odbora so menili, da naj se društvi dogovorita in to naj bi se tudi zgodilo, po dopisu predsednika gasilcev iz Stojncev pa vse kaže, da jih je nekdo pošteno izigral.
Tako županov ter po mnenju številnih občanov bolj pravičen amandma ni bil potrjen, saj je s samo enim glasom več (6 za in 5 proti) obveljal amandma Marka Lepoše oziroma gasilskega lobija, ki je v tej občini že večkrat pokazal svojo (nad)moč. Tako naj bi letos iz občinskega proračuna namenili za novo vozilo PGD Markovci kar 180.000 evrov, medtem ko naj bi za nakup vozila za PGD Stojnci ostalo samo 20.000 namesto predvidenih 100.000 evrov. Nad tako odločitvijo so bili nekateri svetniki vidno razočarani, saj so prepričani, da je bila prerazporeditev teh sredstev izsiljena. Vidno je bil razočaran tudi župan Milan Gabrovec, ki je po vroči seji pojasnil: „Vložen je bil amandma, ki je bil v nasprotju z dogovorom, ki smo ga dosegli na usklajevalnem sestanku predstavnikov svetniških skupin. To me izredno žalosti, kajti dan poprej smo porabili veliko časa in energije, da smo dosegli dogovor, ki pa so ga nekateri svetniki na seji občinskega sveta dobesedno požrli, saj se dogovora in dane besede niso držali. Poleg tega je veliko vprašanje, ali lahko svetniki, ki so predstavniki in celo predsedniki gasilskih društev, vlagajo amandmaje, ki se nanašajo na korist njihovega gasilskega društva, še večje vprašanje pa je, če lahko kot svetniki sploh glasujejo o zadevi v korist svojega društva. To zadevo trenutno preverjamo in če je dejansko v nasprotju z določili zakona o preprečevanju korupcije, bomo vsekakor ukrepali.“

http://www.tednik.si/so-„gasilski“-svetniki-ravnali-protizakonito
vir Štajerski Tednik

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
gapi
Objavljeno: 27.1.2012 13:41  Osveženo: 27.1.2012 13:43
Pridružen: 31.12.2004
Od:
Objav: 13
 Re: So „gasilski“ svetniki ravnali protizakonito?
Na to lahko rečem samo to, bogata občina da lahko na leto nameni 200.000 € za nakup gas. vozil, kdorkoli ga bo že dobil, poleg vsega ostalega. Sem šel pogledat predlog rebalansa proračuna, kar 44% povečanje za gasilstvo je blo predvideno, skupaj dobrih 300.000 € pri proračunu okol 6 mio. Ni slabo, to je 5% proračuna. Malokje imajo (imamo) tako....

A kdo ve za kakšna vozila gre, verjetno za 16/25 glede na to da sta oba društva II. kat.

Objavil Nit
Duško
Objavljeno: 27.1.2012 20:35  Osveženo: 27.1.2012 20:35
Pridružen: 27.1.2012
Od:
Objav: 1
 Re: So „gasilski“ svetniki ravnali protizakonito?
Problem v tej občini je nastal ob izvolitvi novega župana. Po izvolitvi je župan takoj začel z delovanjem proti gasilstvu na splošno. Konec lanskega leta so pgd-ji v omenjeni občini po pošti prejeli novo študijo kategorizacije. Že podpisane s strani župana. tako da so vsa društva pristala v prvi kategoriji, razen osrednjega društva občine, ki je ostalo III. Kat. Ker sta tudi zgoraj omenjeni društvi bili vedno do zdaj v drugi kategoriji se je župan najbrž želel spretno ogniti nakupu po njegovem nepotrebnih dveh vozil, tako da bi znižal kategorizacijo. Gasilcem v tej občini, ki je mimogrede ena bogatejših občin v Sloveniji žal ne piše nič dobrega.

Objavil Nit
lopatko
Objavljeno: 29.1.2012 10:30  Osveženo: 29.1.2012 10:30
Pridružen: 2.2.2006
Od: postojna
Objav: 2
 Re: So „gasilski“ svetniki ravnali protizakonito?
politika in gasilstvo ne gre skupaj!!!!

Objavil Nit
ziegler
Objavljeno: 29.1.2012 12:51  Osveženo: 29.1.2012 12:51
Pridružen: 14.11.2007
Od:
Objav: 96
 Re: So „gasilski“ svetniki ravnali protizakonito?
Tako je @lopatko!
podpiram tvojo izjavo ker je tako tudi prav.
pa še ena nepovezana tema: Mogoče zvenim provokativno, ampak VSAJ na nivoju občine bi jaz ukinil strankarski način vodenja. Namesto da bi složno občine vodili si obračamo hrbte in tekmujemo da je v občini več posameznikov določene stranke. Posamezniki ki mogoče imajo odlične ideje pa izvisijo ker nimajo podpore. toliko v razmislek.
vsi skupaj pa se spomnite tegale reka, o katerem bi morda tudi prav ti svetniki morali razmisliti:
SOVRAŠTVA NE GOJIMO, POZNAMO LE POMOČ. POMAGAT PRIHITIMO NAJ BO DAN AL' TEMNA NOČ!

NA POMOČ!

Objavil Nit
Franci
Objavljeno: 7.2.2012 20:53  Osveženo: 7.2.2012 20:53
Pridružen: 3.6.2005
Od: Velike Lašče
Objav: 72
 Re: So „gasilski“ svetniki ravnali protizakonito?
gre, gre sam z glavo ...
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.