Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Zlati jubilej Gasilske zveze Lenart
Objavil Mitja - 11.2.2005 16:09:40 (2953 x prebrano) Novice tega avtorja

Letos tudi 130-letnica PGD Sveta Trojica - Nova prapor in spominski almanah

Pri Lenartu v Slovenskih goricah se že dalj časa pripravljajo na praznovanje zlatega jubileja tamkajšnje gasilske zveze (GZ), ki povezuje in združuje prostovoljna gasilska društva (PGD) iz občin Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana. Zveza je bila ustanovljena 22. septembra 1955, okroglo obletnico pa bodo predvidoma zaznamovali z osrednjo slovesnostjo 24. septembra letos. Ob zlatem jubileju bodo razvili nov prapor in izdali spominski almanah.

Uredniški odbor za pripravo almanaha se je sestal že dvakrat in potrdil vsebinsko zasnovo publikacije, ki bo nov prispevek k zgodovini slovenskega gasilstva in tudi h krajevnemu zgodovinopisju. Dogovorili so se, da bodo v spominskem almanahu Gasilske zveze Lenart predstavili zgodovino gasilstva v osrednjih Slovenskih goricah pred letom 1955, ko je bila ustanovljena samostojna lenarška gasilska zveza, delovanje gasilskih društev po končani 2. svetovni vojni, vlogo takratnih referentov za gasilstvo pri odsekih za notranje zadeve nekdanjih okrajev, reorganizacijo gasilstva leta 1948, zakon o organizaciji oblasti in uprave v letu 1955, ko so nastale nekdanje velike občine ali komune in ko so bile ustanovljene tudi gasilske zveze. Do takrat so gasilska društva (GD) spadala v Okrajno gasilsko zvezo Maribor-okolica. V publikaciji bodo podrobneje predstavili samostojno lenarško gasilsko zvezo, njene akte, statut, zapisnik ustanovnega občnega zbora in registracijsko odločbo pristojnega upravnega organa. Imajo tudi poimenski seznam vseh prvih in kasnejših funkcionarjev zveze. Objavili bodo še kratek pregled posameznih društev in njihovo organizacijsko strukturo in posebno pozornost namenili pregledu operativne dejavnosti. V preteklosti so bili namreč požari pogosti, pomagali pa so tudi ob številnih naravnih in drugih nesrečah. O tem je ohranjeno arhivsko gradivo, ki ga bodo skrbno obdelali in v strnjenih povzetkih predstavili javnosti.

Prvi predsednik Gasilske zveze Lenart je bil Maks Erman iz Gradišča v Slovenskih goricah (danes Sveta Trojica), prvi poveljnik Andrej Kramberger iz Lenarta, prvi tajnik Franjo Škerbinc iz Voličine in prvi blagajnik Rihard Tušak iz Cerkvenjaka. Publikacijo bodo obogatili s fotografskim in dokumentarnim gradivom, ki ga hranijo v arhivih zveze in društev in bo pripomoglo k celoviti osvetlitvi bogate in razvejane gasilske dejavnosti na lenarškem območju v zadnjih 50. letih. Člani uredniškega odbora so še sklenili, da bodo v spominskem almanahu objavili tudi kratke prispevke županov občin Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, ki so izdajo publikacije podprli in ki imajo tudi sicer veliko razumevanje za gasilsko dejavnost. Občine v skladu z zakonodajo financirajo požarno varnost in preventivo in zagotavljajo znatna sredstva tudi za posodobitev gasilske opreme in tehnike. Poleg zlatega jubileja GZ Lenart praznujejo letos izjemno visoko obletnico tudi člani trojiškega prostovoljnega gasilskega društva - minilo je namreč 130 let od ustanovnega občnega zbora leta 1875. Trojiško društvo je tako poleg lenarškega, ki je bilo ustanovljeno leto prej (1874) eno najstarejših gasilskih društev v Slovenskih goricah in Sloveniji nasploh.

Marjan Toš

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.