Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Članki)

člani: 0
gosti: 2

več...
Mimogrede : Pozor pred nevidnim morilcem! - CO
Objavil Varing - 9.12.2011 22:11:32 (1386 x prebrano) Novice tega avtorja

Kako nevarno je lahko pozimi ogrevanje stanovanja, dokazuje primer družine, ki je pristala na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru. Starši in dva otroka so se zastrupili z ogljikovim monoksidom.


kašelj

Znaki zastrupitve so podobni znakom viroze. (Foto: iStockphoto)

V Sloveniji vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre več deset ljudi, opozarja Milan Brvar iz Centra za zastrupitve, ki meni, da bi lahko najbolj tragične primere preprečili z namestitvijo detektorja ogljikovega monoksida v stanovanja.

Z začetkom kurilne sezone velja ponoviti opozorilo o nevarnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom, ki je še vedno najpogostejša smrtna zastrupitev tako v Sloveniji kot v razvitih industrijskih državah. Brvar svari, da ni pred ogljikovim monoksidom nihče popolnoma varen, saj ga ne moremo zaznati s čutili, zaradi česar se ga je oprijelo neslavno ime nevidni oziroma tihi morilec. V Sloveniji gre v 75 odstotkov primerov za nenamerne zastrupitve oziroma nesreče, v katerih najpogosteje umrejo otroci in mladostniki. Zadnji primer so v ljubljanskem kliničnem centru obravnavali ta teden, ko so k njim pripeljali štiričlansko družino, ki se je zastrupila zaradi ogrevanja stanovanja.

Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so podobni virozam

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga. V bivalnih prostorih lahko nivo ogljikovega monoksida med drugim naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode.

Na zastrupitev z ogljikovim monoksidom redko pomislimo, saj so znaki pogosto podobni znakom nekaterih bolezni, zlasti znakom viroze. Zastrupljenci z ogljikovim monoksidom imajo številne in neznačilne težave, zato blage zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogosto spregledamo,“ pravi Brvar in dodaja, da na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju največkrat pomislimo šele takrat, ko nekdo izgubi zavest.

Pri otroku se lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, neješčnostjo, bruhanjem,“ opiše znake Brvar, ki pravi, da je potrebno vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom vzeti zelo resno in se zavedati, da lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem.

Alarmna naprava rešuje življenja

In na kakšen način se lahko zaščitimo pred nevidnim ogljikovim monoksidom? Brvar pravi, da bi lahko z namestitvijo alarmne naprave oziroma detektorja ogljikovega monoksida v zraku preprečili najbolj tragične smrti mladih, zato se mu zdi smiselno, da bi uvedli obvezno vgradnjo naprav v stanovanja, tako kot imajo to urejeno na primer v ZDA.

Kopalnica

V Sloveniji je veliko zastrupitev z „nevidnim morilcem“ v stanovanjskih hišah in blokih, in sicer predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki za ogrevanje vode, kjer po določenem času gorenja plina začne zmanjkovati kisika in začne nastajati ogljikov monoksid zaradi neustreznega prezračevanja. (Foto: Reuters)

Ker pa večina nima detektorja, je potrebno ob sumu na prisotnost ogljikovega monoksida takoj ugasniti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter oditi na svež zrak. Če že imamo znake zastrupitve z ogljikovim monoksidom, pa moramo čim hitreje zapustiti stanovanje in poklicati pomoč prek telefonske številke 112. Opozoriti še velja, da je ob zastrupitvi treba čim bolj mirovati in se izogibati fizičnim naporom.

www.24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.