Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
12 uporabnik(-ov) online (5 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 11

slavc112, več...
Slovenija : Zakaj bi tvegali, da v dimniku zagori?
Objavil pes - 11.10.2011 14:45:31 (1008 x prebrano) Novice tega avtorja

Hladnejši dnevi pomenijo začetek kurilne sezone, pristojni pa opozarjajo, da se v tem času poveča število dimniških požarov. Dimnikarji pa izpostavljajo, da še vedno preveč Slovencev zavrne obvezen dimnikarski pregled.Gasilec na strehi

Če se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, so posledice lahko tragične. (Foto: Reuters)

Na Upravi RS za zaščito in reševanje pravijo, da ni razloga, da bi posameznik tvegal, da v dimniku zagori. Med stvarmi, ki jih posamezniki lahko naredijo, da dimniški požar preprečijo, je tudi, da skrbijo za to, da so kurilna naprava in z njo povezane dimni vodi, zračniki in pomožne naprave redno pregledane in čiščene.

A dimnikarji so maja ob koncu kurilne sezone opozarjali, da še vedno preveč Slovencev zavrne obvezen dimnikarski pregled, ne odpravi ugotovljenih nepravilnosti ali pa svoje kurilne naprave sploh ne prijavi dimnikarskemu podjetju.

Tako so v Sekciji dimnikarjev pri GZS, Zbornici komunalnega gospodarstva in Sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici poudarili, da je dimnikarska služba obvezna za vse. Tudi v večstanovanjskem objektu, ki je na primer priključen na toplovod, je pomembno, da dimnikar redno pregleda zračnike ter iz njih odstrani prah, živalske iztrebke, smeti in drugo.

Po njihovih besedah zavrnitev pregleda pomeni, da v neposredno nevarnost spravljamo svoje zdravje in premoženje, ogrožamo svojo družino, sostanovalce, sosede ter onesnažujemo okolje. "Če dimnikarski pregled zavrnemo ali v danem roku ne odpravimo pomanjkljivosti, nas je dimnikar dolžan prijaviti inšpekciji, kar nam prinese še kazen za prekršek," so opozorili.

Z začetkom kurilne sezone je tako pomembno, da se ne ponavljajo napake iz preteklosti, saj so te lahko tudi tragične. V zadnjih letih se je sicer število dimniških požarov zmanjšalo. Uprava RS za zaščito in reševanje je namreč v letu 2010 zabeležila  446 požarov, ki so nastali zaradi vžig saj, iskrenja ali neustreznega tehničnega stanja dimniških naprav, kar je 121 požarov manj kot leta 2009 in 47 manj kot leta 2008. Dimnikarji pravijo, da je zmanjšanje dimniških požarov razveseljivo, vendar pa bi tovrstne nesreče z rednimi dimnikarskimi pregledi in odpravljanjem pomanjkljivosti lahko skoraj povsem preprečili.

http://24ur.com/novice/slovenija/zakaj-bi-tvegali-da-v-dimniku-zagori.html

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.