Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
19 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 18

mičo1212, več...
Slovenija : Uspešno pogasili požar na morju in zajezili naftni madež
Objavil grzetic - 30.9.2011 22:37:39 (1168 x prebrano) Novice tega avtorja

V Koprskem zalivu sta trčili tovorni ladji. Na eni od njiju je zazijala velika luknja, iz katere je začela iztekati nafta, izbruhnil je požar. Tri osebe so bile poškodovane … Grozeča okoljska katastrofa je na srečo le scenarij reševalne vaje.

V Koprskem zalivu so izpeljali osrednjo državno vajo, namenjeno zaščiti morja. Z njo so preverili odzivnost sil za zaščito in reševanje.

Scenarij vaje

Pri vplutju oziroma izplutju iz prvega bazena Luke Koper trčita tovorni ladji. Na trupu ene od njiju zazija večja luknja, v ladijsko skladišče vdira voda, poškodovan je tank z gorivom, zaradi česar v morje izteka nafta, na ladji izbruhne požar. Tri osebe so poškodovane, ena težko, dve pa lažje. Druga ladja utrpi le manjše poškodbe.

Prva ladja prosi za pomoč – pri odpravi poškodbe na mestu vdora vode v ladjo, zaradi iztekanja goriva v morje in pri gašenju požara na ladji. Prosi tudi za zdravniško oskrbo poškodovanih.

Obvestilo o trčenju prva prejme Uprava za pomorstvo, ki pet minut po nesreči aktivira posadko plovila SAR KP 10 ter obvesti Inšpekcijo za varnost plovbe, Regijski center za obveščanje Koper in vse ladje, ki plujejo v območju nesreče. Regijski center za obveščanje nato aktivira vse službe, ki so določene z načrtom, ter obvesti vse pristojne osebe in organe, ki sodelujejo v primeru nesreče na morju.

Gašenje požara na morju - 9

(Foto: Miro Majcen)

Dokazali, da znajo hitro in dobro ukrepati

Med vajo so prikazali nudenje prve pomoči in prevoz teže poškodovanega mornarja na kopno, gašenje požara na ladji in tudi postopke čiščenja morja. Širjenje na srečo le namišljenega naftnega madeža so najprej omejili s postavljanjem vodnih pregrad, nato pa so morje očistili še z detergenti oziroma kemikalijami. „Z onesnaženim morjem se takoj spoprimejo Služba za varstvo obalnega morja, VGP Drava Ptuj in Luka Koper,“ so povedali na obrambnem ministrstvu. Nad dogajanjem so ves čas bedeli tudi iz zraka, prizorišče je namreč ves čas preletalo letalo Obalnega letalskega centra Portorož. Naloga posadke je bila nadzirati širjenje naftnega madeža. V vaji je sodelovalo več kot sto ljudi.

Takšen scenarij je možen

Vodja reševalne vaje, poveljnika Civilne zaščite za Obalo, Zvezdan Božič je pred začetkom dejal, da bi se takšen scenarij prav lahko uresničil. Promet na tem majhnem koščku morja je namreč zelo gost, zato bi prav lahko prišlo do trčenja. "Prometa v in iz Luke Koper je veliko, zato je takšna nesreča, kot smo jo prikazali, možna. Samo v času vaje so v luko vplule ali izplule tri ladje v roku ene ure, tako da smo jih pri tem manevru celo nekoliko motili in smo morali zato časovno premikati dele vaje," je povedal Božič.

Doslej so že večkrat posredovali ob različnih nesrečah na morju, vendar jim še ni bilo treba ukrepati tako, kot so danes prikazali.

Gašenje požara na morju - 4

(Foto: Miro Majcen)

Po dogajanju na morju bodo opravili še analizo, s katero bodo podane dokončne ocene reševanja na morju.

V nedeljo bodo reševali iz predora Markovec

Poleg osrednje vaje bodo v nedeljo pripravili tudi vajo Markovec 2011, ki bo namenjena prikazu reševanja iz predorov oziroma globin. Na njej bodo sodelovali rudniški in jamski reševalci. Reševalci bodo posredovali pri nesreči v predoru, pri kateri bodo morali pomagati ponesrečenim in zasutim delavcem v predoru.

Vir:

http://24ur.com/novice/slovenija/foto-uspesno-pogasili-pozar-na-morju-in-zajezili-naftni-madez.html

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.