Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 6

več...
Slovenija : Potres rušil v Tolminu - za vajo
Objavil Medija - 26.9.2011 20:07:21 (1042 x prebrano) Novice tega avtorja

V civilni zaščiti povezani reševalci so že leta 1998 in 2004 dokazali, da so usposobljeni za pomoč v pravem potresu. Svojo usposobljenost so včeraj potrdili tudi na vaji v Tolminu

TOLMINhttp://www.primorske.si/app_themes/pn/css/slike/arrow_orange.gif); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: 5px 2px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">> V njej so sodelovali policija, gasilci, gorska reševalna služba, enota reševalnih psov in ekipa nujne medicinske pomoči. Reševalno vajo so na pobudo Tolminskega muzeja izvedli v sklopu projekta Anno Domini, s katerim so se spomnili potresa leta 1511.

Včeraj ob 16. uri so se za potrebe reševalne vaje v Tolminu navidezno stresla tla. Simulirani potres z magnitudo 5,8 je na objektih v starem delu mesta povzročil več hujših poškodb, med drugim je delno porušil stavbo Tolminskega muzeja, v katerem naj bi bilo nekaj obiskovalcev in zaposleni.

Gasilci prvi na pomoč

Naknadno je izbruhnil še požar. Betonski bloki so zasuli osebno vozilo pri hotelu Krn in v njem ukleščili voznico. Scenarij je predvidel huje in laže poškodovane.

Policija in tolminski gasilci z vozilom z lestvijo za reševanje z višin so prvi prihiteli na pomoč. Le minuto za njimi so na Mestnem trgu že parkirali dve terenski vozili z gorskimi reševalci. Njihova naloga je bila reševanje poškodovancev skozi okno muzeja s pomočjo vrvne tehnike. Še največ pozornosti številnih opazovalcev so pritegnili reševalni psi, ki so vdano prenašali dvigovanje in spuščanje z vrvmi. Nalogo iskanja ponesrečencev v poškodovani stavbi so odlično opravili. Ekipa nujne medicinske pomoči iz tolminskega zdravstvenega doma je v varni razdalji postavila šotor za oskrbo ponesrečencev. Posebej usposobljeni člani PGD Tolmin so medtem s kleščami in drugimi pripomočki reševali voznico iz avtomobila. Hudo ponesrečene so odpeljali s helikopterjem, laže pa v šempetrsko bolnišnico.

Za vse varna pomoč

Morda je bilo na prvi pogled videti, kot da reševalci niso prav hitri. “Pomoč mora biti premišljena in učinkovita, ponesrečencev in reševalcev ne smemo spravljati v dodatno nevarnost. Najtežji so trenutki od najdbe hudo poškodovanih do njihove predaje v zdravstveno oskrbo,” je pravila reševanja predstavil vodja akcije, poveljnik Zveze gasilskih društev Tolmin Jože Dakskobler.Omenil je še jamarje, radioamaterje in številne druge, ki bi v primeru resničnega potresa priskočili na pomoč. “Pri požarih je najbolj nevarno, ko vidimo samo dim in ne vemo, kaj se dogaja v prostoru. Takrat je obvezna velika previdnost,” je opozoril Dakskobler.

Iščejo negibne osebe

Na predstavitvi reševalnih služb so blesteli prijazni reševalni psi. Tri imajo v GRS Tolmin, deset v tolminski enoti reševalnih psov. Kot pravi vodja leta 1993 ustanovljene enote Sebastjan Leban, so za reševanje usposobljeni štirje psi, šest jih šolajo. Trening temelji na iskanju tako imenovanih markerjev. “Nedolgo tega smo iskali dve pogrešani osebi. Stalno treniramo, dvakrat mesečno sodelujejo na različnih skupnih vajah izven občine, sodelujemo na tekmovanjih.,”

Policisti so med drugim predstavljali nove zaščitne jopiče, ki so jih dobili od vojske. Poveljnik gorskih reševalcev Žarko Trušnovec ugotavlja, da se število njihovih posredovanj iz leta v leto povečuje: “V vsem lanskem letu je naših 40 operativcev krenilo v 84 akcij, letos že v 79. Največkrat rešujemo jadralne padalce. V veliko letalnih dneh se je zgodilo več nesreč. Smrtna žrtev je bila ena, kajakaš, ki je utonil v Soči.” V gospodarski krizi zmanjkuje denarja za njihovo opremo. “Vozimo se z 20 in deset let starima terencema.” Trušnovec opozarja na nedorečen sistem financiranja bolj in manj obremenjenih GRS.

Zbirajo denar za vozilo

Najbolj obremenjeno PGD Tolmin opravi povprečno 90 akcij na leto. “Na srečo zelo hudih nesreč ni veliko,” pravi predsednik gasilske zveze Tolmin Aleš Poljak. V zvezi je osem društev s 650 člani, od tega je tretjina operativcev. Vsa so uspešno sodelovala na včerajšnji akciji. PGD Tolmin zbira denar za novo vozilo, ki bo stalo 350.000 evrov. Upajo na pomoč občanov, saj morajo sami prispevati 75.000 evrov.

Za tehnično reševanje vkleščenih iz vozil so usposobljeni v tolminskem PGD
Po potrebi gasilci priskočijo na pomoč zdravstveni ekipi pri prenašanju ponesrečencev v reševalno vozilo
Reševalni psi so vdano prenašali transport po zraku in v muzeju hitro našli pogrešane

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.