Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
31 uporabnik(-ov) online

člani: 4
gosti: 27

laznik, MatejB, Janez Tratnik, pilot, več...
Mimogrede : Od 2015 dalje bodo avtomobili sami klicali 112
Objavil Varing - 8.9.2011 14:47:27 (1143 x prebrano) Novice tega avtorja

Ker je v hudih prometnih nesrečah vsaka sekunda življenjskega pomena, je Evropska komisija sprejela ukrep, po katerem bodo naša vozila samodejno klicala reševalce ter jim javila lokacijo nesreče.Nesreča

V primeru nesreče, bi avto reševalce poklical kar samodejno. (Foto: Reuters)

Evropska komisija je danes sprejela prvi ukrep za zagotovitev, da bo od leta 2015 v avtomobilih na voljo samodejni klic v sili v primeru hudih nesreč. Komisija želi s tem zagotoviti, da bodo od leta 2015 naprej v vsej Evropski uniji ter na Hrvaškem, Islandiji, Norveškem in v Švici vsi novi modeli avtomobilov in lahkih vozil opremljeni s sistemom eCall.

Za kaj gre?

Klic eCall se aktivira samodejno, čim senzorji v vozilu zaznajo hudo trčenje. Sistem ob aktiviranju pokliče evropsko številko za klic v sili 112, vzpostavi telefonsko povezavo z ustreznim centrom za pomoč ter reševalnim službam posreduje podatke o nesreči, med drugim o času nesreče, točni lokaciji udeleženega vozila in smeri potovanja, kar je zelo pomembno na avtocestah in v predorih. Klic se lahko aktivira tudi ročno s pritiskom na gumb v vozilu, če je nekdo na primer priča hudi nesreči. Da bi preprečili zlorabe zasebnosti, sistem eCall ne omogoča sledenja vozil, saj miruje in ne oddaja nobenih signalov, temveč se aktivira šele ob trčenju.

eCall

Čim senzorji v vozilu zaznajo hudo trčenje se aktivira klic v sili. Sistem vzpostavi telefonsko povezavo z ustreznim centrom za pomoč ter reševalnim službam posreduje naslednje podatke: čas nesreče, točno lokacijo in smer potovanja. (Foto: Evropska komisija)

Pristojni ocenjujejo, da vgradnja sistema eCall pri novem avtomobilu stane manj kot 100 vrov, a je trenutno le 0,7 odstotka vseh osebnih avtomobilov v EU opremljenih s samodejnim sistemom za klic v sili, številke pa komaj opazno naraščajo. Ravno zato, ker se je prostovoljno uvajanje sistema izkazalo za nezadostno, se je Komisija odločila sprejeti zakonodajne ukrepe za njegovo uvedbo.

Zdravnik

Po prepričanju pristojnih, bo ta tehnologija odzivni čas reševalnih služb v mestnih okoljih skrajšala za okoli 40 odstotkov, na podeželskih območjih pa kar za polovico. Tako naj bi bilo s široko uvedbo sistema v Evropi vsako leto mogoče rešiti več sto življenj ter obenem v več deset tisoč primerih zmanjšati resnost poškodb, še pravijo predstavniki komisije.

V posebnem priporočilu, sprejetem danes, je komisija pozvala države članice, naj zagotovijo, da bodo operaterji mobilnih telefonskih omrežij posodobili svojo infrastrukturo in omogočili nemoten prenos klicev s sistema eCall do reševalnih služb.

Sistem eCall ena od prioritet Evropske komisije

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je dejala:“Predstavljajte si, da se pozimi vozite domov in nenadoma zdrsnete s cestišča. Pristanete v jarku in ste vkleščeni v vozilu. Ne morete doseči svojega telefona ali pa ste celo v nezavesti. Vsi se zavedamo pomembnosti hitre zdravstvene pomoči v takšnih primerih.“ Pri tem je komisarka izpostavila pravilo 'zlate ure', po kateri se po 60 minutah možnost preživetja drastično pade. Ravno zato je uvedba sistema eCall v vsa nova vozila, ki pridejo na trg, ena od prioritet Evropske komisije, še pravi in dodaja, da je današnje priporočilo tudi znak tako avtomobilskim proizvajlcem, kot tudi mobilnim operaterjem, da se na dane novosti primerno pripravijo.

www.24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.