Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 4

Dobnik112, več...
Slovenija : Za izpust kisline kriv mešalnik
Objavil Mitja - 1.2.2005 1:08:17 (1516 x prebrano) Novice tega avtorja


Ljubljana | 31.1.2005 | STA

Iz kemične tovarne Teol so po nedavni nesreči z izpustom dušikove in fosforne kisline sporočili, da bodo 'upokojili' napravo, na kateri je prišlo do nesreče.
Po opravljeni preiskavi vzroka nesreče v podjetju Teol 26. januarja, ko je prišlo do izpusta dušikovih oksidov v okolico, so zaradi preprečitve možnosti tovrstnih nezgod v prihodnje iz obratovanja izločili mešalnik, na katerem se je nesreča pripetila..
.
spacer
spacer

Tovarna Teol
Oblak dušikovega oksida nad Teolom: Prebivalce bližnje stanovanjske soseske je oblak rumeno-oranžnega dima dodobra vznemiril (Foto: B.H.)

Preiskava vzroka nastanka nezgodnega dogodka je pokazala, da se je v mešalniku izdelovalo čistilno sredstvo za prehrambno industrijo na bazi 58-odstotne dušikove kisline. Do nesreče je prišlo zaradi strojeloma, saj se je odlomil krak mešala na varjenem delu in udaril v notranji plašč mešalnika ter poškodoval emajl notranjega plašča mešalnika.

Quote start "Menim, da je človeška napaka izključena, prišlo je pač do okvare stroja, česar pa se ne da predvideti," je prepričan Danijel Šumej, generalni direktor Teola. Quote end

Na mestu poškodbe je dušikova kislina reagirala z jeklom, iz katerega je izdelan mešalec. Kislina je razjedla plašč, kar je povzročilo vdor hladilne vode iz vmesnega prostora - med zunanjim in notranjim plaščem mešalnika - v posodo. Vdor vode je povzročil povečevanje vsebine in nato prelivanje s hladilno vodo pomešanega čistilnega sredstva iz polnilne odprtine po delovnem prostoru. Razlivanje po jeklenem podestu, ki je nameščen poleg mešalne posode, je povzročilo kemično reakcijo, zaradi katere so se sproščali dušikovi oksidi, ki so se dvignili v ozračje.

"Ob tem dogodku nihče od zaposlenih in udeležencev intervencije ni bil poškodovan, izpust pa tudi ni ogrozil okoliškega prebivalstva. Proizvodnja je že naslednji dan stekla normalno, nesreča pa je povzročila za dva milijona tolarjev škode", so sporočili iz skupine Sava, katere sestavni del je podjetje Teol.

Možnost nezgode z nevarnimi snovmi pa se bo na območju Teola še bistveno zmanjšala oziroma v celoti odpravila, saj bodo v letošnjem letu ukinili proizvodnjo etoksilatov. Kot nadomestno proizvodnjo načrtujejo postavitev obrata za predelavo rastlinskega olja v pogonsko gorivo — biodiesel.


vir:24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.