Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
19 uporabnik(-ov) online

člani: 2
gosti: 17

Maverik, laznik, več...
Slovenija : Istrskih gasilcev bo več, dela pa tudi
Objavil BAČO - 5.8.2011 11:28:56 (1267 x prebrano) Novice tega avtorja

Četrtek, 4. avgust 2011

Gasilska brigada Koper (GBK) je pred dnevi z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Darsom podpisala pogodbo o opravljanju operativnih gasilskih nalog ob nesrečah v primorskih avtocestnih predorih Kastelec, Dekani in Markovec.

To pomeni 12 novih gasilcev za koprsko gasilsko brigado do konca leta 2013, za katere bo denar zagotovil Dars.
Koprski poklicni gasilci so tudi doslej posredovali ob nesrečah v predorih Kastelec in Dekani, saj jih k temu zavezuje že pogodba o reševanju v primerih prometnih nesreč, pojasnjuje direktor GBK Vilij Bržan. Vladna uredba iz leta 2007 pa upravljalcem posebnih objektov, kot so predori, nalaga zagotavljanje varnosti, tudi požarne. Upravljalec, v tem primeru Dars, lahko za to poskrbi sam ali v dogovoru z upravo za zaščito in reševanje. Sicer pa so koprski poklicni gasilci, kot poudarja Bržan, usposobljeni za reševanje v predorih, kjer so posebne zahteve in pogoji. Svoje znanje letno preverjajo na vajah.
Gasilci GBK Koper so letos - do začetka tedna - posredovali v 503 primerih, kar jih uvršča med bolj obremenjene v državi. Po številu posredovanj sicer prednjačijo ljubljanski poklicni gasilci. Med letošnjimi dogodki na istrskem območju izstopata požara v koprski Lesnini in Tomosu.
V pričakovanju predora Markovec
Dars je doslej, v skladu z uredbo, sofinanciral delo gasilcev na območju Jesenic ter Celja in Domžal. Gre za pokrivanje stroškov enote za zagotavljanje neprekinjenega dežurstva. Tudi GBK kot ena osrednjih enot je že pred časom začela z aktivnostmi za zagotovitev kadra, pridružili so se tudi vsi trije istrski župani, še posebej zaradi gradnje predora Markovec, in rezultat je podpis pogodbe.
Ob tem je predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik dejala, da je v njihovi pristojnosti tudi skrb za varno vožnjo po avtocestah, podpis pogodbe pa omogoča še boljše sodelovanje z ministrstvom za obrambo, pod okrilje katerega sodi uprava za zaščito in reševanje, in GBK. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je dodala, da je dobro sodelovanje med gasilci in avtocestnimi operaterji ključnega pomena v trenutkih, ko je nujno posredovanje v predorih.
Kot poudarjajo na Darsu, sodobne tehnične rešitve, kakovostno obratovanje in vzdrževanje zagotavljajo potrebno osnovo za varno uporabo predorov. Pri tem izpostavljajo stalni nadzor prometa iz Darsovih nadzornih centrov ter na le nekajminutne odzivne čase ustrezno opremljenih in usposobljenih gasilskih ter ostalih reševalnih enot v primeru hujših izrednih dogodkov.
V predorih Kastelec in Dekani so koprski poklicni gasilci v letu 2009 posredovali enkrat in v lanskem letu trikrat. V letošnjem letu njihovo posredovanje še ni bilo potrebno.
Večja operativna pripravljenost
Za GBK pa podpis pogodbe pomeni tudi kadrovsko okrepitev, šest gasilcev v prihodnjem letu in šest v letu 2013, pravi Bržan. “S tem se poveča operativna pripravljenost na vsem območju. V operativi bo 65 zaposlenih. Zdaj je sistemiziranih 53 mest, zaposlenih pa je 52.” Ob tem dodaja, da je GBK gasilska enota 6. kategorije in za vse enote 6. in 7. kategorije mora biti v skladu z uredbo narejena tudi študija o potrebah po kadrih in opreme. Mestna občina Koper kot ustanoviteljica GBK je študijo pripravila in kot je razvidno iz nje, bi bilo za brigado optimalno 122 operativcev, v petletnem obdobju pa bi bilo sprejemljivo 82 operativcev.
Sicer pa je bila GBK ob dajanju soglasja uprave za zaščito in reševanje za gradnjo drugega železniškega tira Koper Divača vključena v postopek, saj predvidena trasa vključuje približno 18 kilometrov predorov in nekaj manjših viaduktov. Država bo morala ob tem zagotoviti financiranje 15 poklicnih gasilcev in dvopotno vozilo za vožnjo po tirih in po cesti.
“To število bi bilo optimalno za to območje. Imamo namreč tudi prostovoljna društva, v katerih so dobro usposobljeni gasilci,” pravi Bržan. In ob tem poudarja, da povečanje števila gasilcev ne bo obremenilo proračunov ustanoviteljev GBK (letni strošek za šest gasilcev je približno 200.000 evrov).
Poleg predorov ima GBK na skrbi tudi morje, ob čemer Bržan poudarja, da za gašenje na morju nimajo plovila, imajo le manjši čoln za reševanje ljudi. V primeru požara na morju se sicer lahko gasilci vkrcajo na vlačilec, na katerem je tudi določena količina penila.
Sicer pa je težko rešiti plovilo, če zagori, pomembno je, da se požar ne razširi na druga.
SILVA KRIŽMAN

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.