Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 6

več...
Slovenija : Sečoveljski gasilci nimajo niti za bencin
Objavil pgd_babici - 14.6.2011 22:49:32 (1425 x prebrano) Novice tega avtorja

http://www.primorske.si/Primorska/Istra/Secoveljski-gasilci-nimajo-niti-za-bencin.aspx

torek, 14. junij 2011

Sečoveljski gasilci nimajo niti za bencin

Prostovoljno gasilsko društvo Sečovlje je 26. maja odgovorne v piranski občinski upravi obvestilo, da ne more več opravljati javne gasilske službe na svojem operativnem območju in širše, saj nima poravnanih osnovnih stroškov.

Lani kupljeni dve gasilski vozili poleg 90.000 evrov lizinga letno terjata še 12.600 evrov stroškov za vzdrževanje, ki pa jih piranski gasilci nimajo od kod jemati.
Foto:
PIRAN, SEČOVLJE, NOVA VAS> Sečoveljskim bodo kmalu sledili še drugi gasilci v občini, združeni v še dveh društvih in zvezi, ki jo letos prosijo za nekaj več denarja, saj morajo vzdrževati dve novi vozili in poskrbeti za izobraževanje podmladka.

Vsi se še dobro spomnimo jesenskih poplav, ko bi jo brez pomoči gasilcev marsikateri domačin in obiskovalec, prizadet od te strašne ujme, pošteno skupil. Njihov neomajen pogum in strokovna usposobljenost rešita marsikatero življenjsko zagato.

Razhajanja za 17.000 evrov

Gasilci so prostovoljci, ki opravljajo javno službo, po črki zakona jih financira občina in delno država. A v piranski občini, kjer delujejo tri gasilska društva (Piran, Sečovlje in Nova vas) in gasilska zveza, s skupaj približno 100 aktivnimi in usposobljenimi gasilci ter osmimi gasilskimi vozili, še niso podpisali medsebojnih pogodb z občino.

Ne strinjajo se namreč z višino letne vsote denarja, ki jim je namenjen iz proračuna. Tega je toliko kot lani (97.000 evrov), vendar imajo gasilci za vsaj 12.600 evrov več stroškov, saj morajo vzdrževati dve novi gasilski vozili, ki ju je občina lani kupila na lizing.

Pogodbe o izvajanju javne gasilske službe bi morali podpisati še pred prvim majem, a ker vztrajajo pri svojih potrebah in se z občino razhajajo za vsoto 17.000 evrov (12.600 evrov za vzdrževanje novih vozil in štiri do pet tisoč evrov za izobraževanje mladih gasilcev), jih še niso.

Brez podpisa pogodbe gredo gasilci v primeru intervencije na teren na lastno odgovornost, seveda, če se bodo poveljniki s tem strinjali.

Nimajo denarja niti za gorivo

“Ker piranska občina še ni nakazala denarja prostovoljnemu društvu Sečovlje, slednje nima poravnanih stroškov za pogonsko gorivo vozil in opreme. Tako imamo blokirane plačilne kartice na bencinskih servisih in ne moremo nabaviti goriva. Niti niso poravnani stroški zavarovanja vozil ter stroški zdravstvenega, invalidskega in nezgodnega zavarovanja operativnih članov društva. Nezmožnost opravljanja naše javne gasilske službe velja do preklica, dokler se uredijo finančne zadeve,” nam je te dni povedal predsednik Gasilske zveze Piran Primož Lovrič.

Z enakim stališčem bodo nastopili tudi gasilci iz Pirana in Nove vasi, saj občina v proračunu denar zagotovi vsem skupaj v eni postavki.

Na občini vztrajajo, da niso znižali vsote denarja ter da je na podlagi pogovorov in predstavitve problematike župan Peter Bossman zagotovil dodatni denar v višini 26.000 evrov (za nakup opreme, pokrivanje stroškov zdravstvenih pregledov in zavarovanja prostovoljnih gasilcev), skupaj 97.000 evrov.

A Lovrič oporeka, da je občina teh 26.000 evrov (gre za delež požarne takse, ki ga zagotovi država) lani dodala k vsoti za nakup dveh novih vozil, torej jih gasilci niso koristili za svoje potrebe. In dodaja, da so se kljub temu prejšnji mesec v dogovoru z županom za tekoče leto odpovedali vsem nenujnim naložbam in stroškom. “Vendar pri teh dodatnih, a res upravičenih 17.000 evrih moramo vztrajati, sicer nima smisla, da sploh razpolagamo z dvema novima voziloma,” je še dodal Lovrič.

Ob 26.000 evrov zaradi nakupa vozil

Breda Klobasz urada za finance pravi, da je občina “denar namenila v okviru finančnih možnosti, operativna nezmožnost je posledica odločitve gasilcev, ne pa odločitve občine, da ne prisluhne potrebam”. Poleg navedenega denarja občina zagotavlja še 89.500 evrov letno za lizing dveh novih vozil.

“Tako je dejansko v proračunu namenjenega bistveno več denarja za delovanje prostovoljnih gasilskih društev, zagotovo pa ne moremo mimo dejstva, da se več denarja za to področje namenja v okviru enakih oziroma še manjših proračunskih virov, kot v preteklem letu,” sklene Klobasova.

Lovrič pa je skupaj z drugimi predstavniki gasilcev prepričan, da nakup dveh novih vozil ni bila njihova odločitev, ampak obveza občine, ki naj bi se za zagotavljanje ustrezne požarne varnosti držala zakonskih normativov za organiziranje in opremljanje gasilskih enot.

S temi dejstvi je tudi seznanil župana, od katerega še čaka odgovor na zadnji dopis za odobritev omenjenih 17.000 evrov. Brez podpisa pogodbe gredo gasilci v primeru intervencije na teren na lastno odgovornost, seveda, če se bodo poveljniki s tem strinjali.

LEA KALC FURLANIČ

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
gasillec
Objavljeno: 15.6.2011 10:11  Osveženo: 15.6.2011 10:11
Pridružen: 5.11.2009
Od:
Objav: 7
 Re: Sečoveljski gasilci nimajo niti za bencin
to je pa velika sramota za takšno občino kaj bi pa občina če nebi imela gasilcev na svojem območju občinarji malo si zamislite

Objavil Nit
npozar
Objavljeno: 17.6.2011 10:33  Osveženo: 17.6.2011 10:33
Pridružen: 9.11.2009
Od:
Objav: 7
 Re: Sečoveljski gasilci nimajo niti za bencin
preberite kaj je sportočila občina....da nimajo za benz so si krici sami, ker niso zahtevali denarja. ga tudi niso dobili...gasilci se moramo vprašati kaj delamo..občina ni krava molznica, ampak ima svoje obveznosti, ena izmed teh je JGS...ma pravila igre so butalsta...le kdo jih je sprejel?

Objavil Nit
ročnik
Objavljeno: 24.6.2011 8:03  Osveženo: 24.6.2011 8:03
Pridružen: 7.8.2004
Od: Ribnica
Objav: 16
 Re: Sečoveljski gasilci nimajo niti za bencin
Za požarno varnost na področju občine je odgovoren župan. Gasilci smo mu le servis, ki posreduje ob nesreči. Če župan tega ne ve, potem bolje, da se zakoplje na britof in tam ostane.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.