Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Prenosi)

člani: 0
gosti: 3

več...
Mimogrede : Zloraba klica na 112 je kaznivo dejanje
Objavil BAČO - 8.4.2011 16:07:35 (1215 x prebrano) Novice tega avtorja

Ljubljana, 08.04.2011, 14:29 | Nuša Stegnar/Blaž Garbajs

Številko 112 največkrat pokličejo ljudje, ki potrebujejo pomoč, se pa najdejo tudi osebe, ki potrebujejo le nekoga, s komer bi se lahko pogovarjali. ReCO Ljubljana je lani prejel skoraj 128.000 klicev.

Številka 112 je mednarodna številka za klice v sili, ki jo pokličemo, če potrebujemo nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, gorskih, jamarskih ali drugih reševalnih enot, nujno veterinarsko pomoč ali pomoč policije. V Sloveniji je 13 klicnih centrov, kjer sprejemajo klice v sili. To so centri v Trbovljah, Slovenj Gradcu, Ljubljani, Mariboru, Postojni, Kopru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Kranju, Celju, Brežicah in na Ptuju.
V ljubljanskem centru je zaposlenih osem operativnih delavcev, pomagata jim dva kolega v pokoju, ki delata po pogodbi, in vodja centra. Kot je povedala vodja Regijskega centra za obveščanje (ReCO) Ljubljana Jastna Pfeifer, sta zaposlena vsaj dva premalo, saj pri sestavljanju urnika lahko pride do preobremenjenosti, še posebej ob hudih nesrečah, dopustih in nadomeščanjih. Na izmeno delata namreč vedno dva operaterja, ''ponoči je sicer manj klicev, vendar so težji primeri'', je pojasnila.
S kakšno izobrazbo lahko postanete operativec?
Kdor želi delati kot operativni delavec v klicnem centru, mora imeti srednješolsko izobrazbo katere koli smeri, prednost je znanje vsaj enega tujega jezika ter zanimanje za tehniko, zaželena pa je tudi vedoželjnost. Izobraževanje traja približno eno leto, stopnje izobraževanja pa so tri. Najprej se morajo kandidati spoznati z vso papirologijo oziroma načrti občin, saj ima vsaka občina svoje načrte, in ti so drugače skonstruirani. Nato se kandidati spoznajo s tehnologijo in vsemi aplikacijami, s katerimi bodo dnevno delali, šele nato pride najprej na vrsto delo v dnevni izmeni, nato pa tudi nočno delo.
V ljubljanskem klicnem centru centrala dopušča 30 linij, hkrati je lahko dvignjenih šest slušalk, pojasnjuje Pfeiferjeva in dodaja, da šele 33 klic na liniji dobi oznako zasedeno, dva kanala sta namreč podatkovna, ostali so govorni. ''Naš odzivni čas je šest do sedem sekund,'' poudarja. Vse telefonske klice tudi snemajo, magnetogram klica pa se ohrani eno uro, nato se izbriše. Prav tako se na aplikaciji prikaže tudi telefonska številka kličočega, prek sistema, s katerim je povezana aplikacija, pa se prikaže tudi lokacija osebe, ki je poklicala v klicni center.
Bolj natančno se seveda prikaže lokacija, če oseba kliče iz stacionarnega telefona, medtem ko je natančnost pri mobilnih telefonih med 100 in 150 metri. Trenutno se lokacija samodejno izpiše pri Mobitelovih uporabnikih, medtem ko morajo za uporabnike ostalih omrežij operaterji zahtevati lokacijo kličočega pri ponudniku storitve.
Ko operater prejme klic, kličočega najprej vpraša osnovna vprašanja, saj prek osnovnih informacij izvedo, koga morajo aktivirati. Nato sledi aktiviranje in obveščanje. Aktivirajo tiste enote, ki gredo v ''akcijo'', to so gasilci, gorski reševalci, jamarji, kinologi, potapljači, ekipa za neeksplodirana ubojna sredstva (Nus), medtem ko reševalcem vse klice prevežejo. Lovce obveščajo, predvsem če je na cesti povožena žival in jo je treba usmrtiti, in higienike, če je povožena žival mrtva. Poleg tega obveščajo še razne inšpekcijske službe, center za obveščanje, regijske štabe, poveljnike, kemijsko mobilno enoto ter policijo.
Ljubljanski ReCO pokriva 32 občin, najbolj severa točka je avstrijska meja, najbolj južna pa je na reki Kolpi. V Ljubljani tako pokrivajo eno četrtino Slovenije, kjer živi okoli 538.000 prebivalcev, v prestolnico pa dnevno prihajajo tudi delavci iz drugih občin.
ReCO Ljubljana je lani prejel 217.541 klicev, kar je v povprečju 600 klicev na dan. Med septembrskimi poplavami so prejeli rekordno število klicev, saj so v štirih dneh prejeli kar 14.000 klicev oseb, ki so potrebovale pomoč. Med številnimi klici na pomoč pa se najdejo tudi nenavadni klici. Tako so na primer že prejeli klic pijane osebe, ki je klicala, da je povedala, da je na postaji in čaka avtobus. Moški se pritožujejo nad ženami, spet drugi se želijo samo pogovarjati, tretji pa pokličejo, ko zagledajo NLP.
Nenavadni klici
Na ljubljanskem gradu so imeli prireditev oziroma festival groze, v okviru katerega so imeli tudi terarije, v njih pa komarje. Človek, ki naj bi bil okužen z virusom HIV, je v terarij dal roko in pustil, da so ga komarji pikali. Nato se je terarij s komarji razbil, komarji pa so poleteli med ljudi. Ti so postali panični in poklicali številko 112. Operaterji so na kraj dogodka poslali enoto za deratizacijo, dezinfekcijo in dekontaminacijo, ki so poškropili komarje, da so poginili. Območje pa je zavarovala tudi policija.
V klicnem centru so prejeli tudi klic moškega, ki je bil na službeni poti v Sloveniji, medtem ko je bila njegova žena doma v Essexu v Veliki Britaniji. Od žene naj bi prejel klic, da se bo ubila, zato je poklical številko za klic v sili. Operaterji v klicnem centru so na internetu poiskali številko policije v Essexu in jim prevezali klic. ''Najprej so nas čudno gledali, ker jih kličemo iz Slovenije, potem pa so odšli na kraj dogodka,'' je povedal operater Tilen Cestnik.
Operater Stane Tome pa je povedal, kako so prejeli klic moškega, ki je pravkar prestal operacijo, ležal pa je v bolniški postelji. Poklical je, ker je potreboval pomoč, ob njem pa ni bilo nikogar, ki bi mu pomagal. Na koncu je le prišel zdravnik in bolniku priskočil na pomoč.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.