Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Koroški gasilski zavod izgubil del koncesije
Objavil gobi - 25.3.2011 16:33:05 (1971 x prebrano) Novice tega avtorja

Del pristojnosti prevzelo PGD Slovenj Gradec
Delo, 25.03.2011
PGD sme posredovati pri prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi – Obstoj KGZ ogrožen?

Slovenj Gradec – Vlada je na včerajšnji seji sprejela spremembe in dopolnitve uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, po katerih bo tehnično reševanje v cestnem prometu lahko opravljalo tudi Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Slovenj Gradec. Do zdaj so morali v Mislinjski dolini ob tovrstnih nesrečah reševanje prepustiti poklicnim gasilcem Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne, ki je bil edini koncesionar za Mislinjsko in Mežiško dolino.

Mestna občina Slovenj Gradec je ministrstvu za obrambo že večkrat predlagala, da bi del nalog, za katere je bil do zdaj pooblaščen samo ravenski KGZ, lahko opravljala tudi enota slovenjgraškega prostovoljnega gasilskega društva, saj so ti morali ob prometnih nesrečah čakati poklicne gasilce z Raven in kljub bližini niso smeli posredovati. Na ministrstvu so tokrat ocenili, da je smotrno dopolniti organizacijo tovrstne gasilske službe v spodnjem delu Mislinjske doline.

Združenje slovenskih poklicnih gasilcev in Skupnost gasilsko-reševalnih zavodov temu nasprotujeta, saj menita, da je takšna sprememba v nasprotju z resolucijo, ki govori o gasilskih enotah z nalogami širšega pomena. Navajajo, da so tri gasilske enote za tovrstne naloge na Koroškem preveč in da ustreza sedanja organizacija, po kateri je te naloge za Mislinjsko in Mežiško ter del Dravske doline (do Trbonj) opravljal KGZ, za bolj oddaljeni del Dravske doline pa PGD Radlje.

Tudi direktor KGZ Ravne Roman Lupuh pravi, da koncendent, Urad RS za zaščito in reševanje, s tem v nasprotju z državno strategijo dejansko povečuje število gasilskih enot za izvajanje nalog širšega pomena (v Sloveniji jih je 44), čeprav na uradu zagotavljajo, da se število enot ne bo povečalo, saj bo PGD Slovenj Gradec opravljalo samo del nalog širšega pomena, ne pa vseh. Tudi z argumentom o krajšem času posredovanja se ne strinja povsem. »Vse kriterije izpolnjujemo tudi za Mislinjsko dolino, tako pri odzivnosti kot strokovnosti. Našo enoto sestavljajo poklicni gasilci, ki so ves čas pripravljeni in se odpravijo na nalogo takoj ob klicu, medtem ko morajo prostovoljni gasilci najprej priti iz služb, se zbrati v gasilskem domu in se opremiti. To postavi časovno komponento pod vprašaj.«
KGZ, ki ima 14 zaposlenih, je zaradi spremembe pristojnosti že letos izgubil 12 odstotkov koncesijskih sredstev. Koncesija jim pomeni približno desetino celotnega financiranja, a kot pravi Lupuh, je od tega odvisen njihov obstoj. »Že pred dobrim letom nas je ustanoviteljica občina Ravne hotela ukiniti, ker smo zanjo prevelik strošek,« je povedal Lupuh, »izpad prihodkov pa pomeni, da jih bomo morali nekako nadomestiti, sicer bi lahko bil obstanek KGZ ogrožen.«

Vir:Delo

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.