Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
18 uporabnik(-ov) online (6 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 17

seselstanislav, več...
Slovenija : V Kopru do dežja otroci brez igre na prostem
Objavil Varing - 24.3.2011 12:09:40 (1103 x prebrano) Novice tega avtorja

Koprske osnovne šole in vrtci so dobili navodilo, naj otrok ne vodijo ven ter naj prekinejo z vsakršnimi športnimi aktivnostmi na prostem. Ukrep bo v veljavi do prvega dežja. Biolog iz zavoda za zdravstveno varstvo Luki Koper očita, da ji je dobiček pred zdravjem krajanov.


Koper bleščeči prah - 2


Gasilci so včeraj spirali Koper, a zares ga bo moral sprati dež. (Foto: POP TV)

Koprski gasilci so včeraj od desetih naprej spirali koprske mestne površine, medtem ko v Luki Koper, odkoder je prašne delce razneslo po okolici, pravijo, da je bil prah znotraj pristanišča počiščen že v ponedeljek.

Klub temu še naprej velja navodilo vrtcem, osnovnim šolam in nenazadnje staršem, naj otrok ne vodijo ven in naj prekinejo z športnimi aktivnostmi. Previdnostni ukrep ostaja v veljavi do prvega dežja, ki bo prah spral s streh in težko dostopnih površin.

Ukrep je po besedah biologa Gorazda Pretnarja iz Zavoda za zdravstveno varstvo Koper potreben zato, ker se ''otroci igrajo na tleh, so manjše rasti in so bolj izpostavljeni, več tekajo in so bolj predihani, ve pa se, da pljuča potrebujejo tri mesece, da se znova očistijo''.

Koper bleščeči prah - 4

(Foto: Reuters)

Pretnar pravi, da rezultate analize snovi pričakujejo v petek. Po njegovih besedah sicer vedo, da gre za železov oksid, da pa je ''redkokatera snov stoodstotno čista, zato nas predvsem zanima, ali bo analiza zasledila prisotnost še kakšnih kovin ali morebiti soli''.

Očitki Luki in državi

Gorazd Pretnar pravi, da v materialu samem ni nič spornega, temveč je ''sporno dejstvo, da se tako sipek material okoli prevaža v žakljih, namesto v zaprtih kontejnerjih, kar pa je seveda dražje. Luki Koper je preprosto več do zaslužka njenih lastnikov, kot pa do zdravja prebivalcev okolja, v katerega je umeščena''.

''Embalažo določa oziroma izbere lastnik materiala, temu pa je najbrž tudi v interesu, da ga dobi toliko, kot ga je kupil,'' odgovarja tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik.

Pretnar meni, da gre pri onesnaženju z železovim prahom za šolski primer, iz katerega bi se lahko vsi vpleteni nekaj naučili, predvsem pa država, ki bi morala uvideti, ''kako nefunkcionalni so njeni elementi za zaščito potrošnika, zdravja in okolja''.

Koper delci

Pretnar pri odvzemu vzorcev v Luki. Bleščeči delci železovega oksida se bodo na koncu najverjetneje znašli v morju, odkoder bi lahko zašli v prehransko verigo. (Foto: POP TV)

Zakaj je Pretnar prepričan, da država nezadostno ščiti zdravje okolje? Predvsem zaradi težav, s katerimi se je kot predstavnik zavoda za zdravstveno varstvo srečal pri poskusu vstopa v Luko Koper.

''Luka ni organizacija, v katero bi lahko vstopil, če te tja ne povabijo ali ti dovolijo. Mi kot zavod smo sčasoma z leti izgubili te pristojnosti. Smo papirnati zmaj, ki mu zakonska podlaga nalaga skrb za javno zdravje, ampak le do luških vrat oziroma privatnega ozemlja.''

''Vanjo smo vstopili tako, da smo proti Luki Koper podali kazensko ovadbo zaradi onesnaževanja morja z ladij. Potem smo poskušali s policijo priti do skladišča, a nam je bilo nato rečeno, da policija ne more vstopiti v skladiščni prostor brez špediterja. Zame to pomeni, da kapital nadzoruje policijo in regulira stvari v tej državi. Naslednji dan smo potem vendarle vstopili v skladišče v prisotnosti skladiščnika, šprediterja in policije.''

Sebastjan Šik odgovarja, da policija prvi dan ni imela naloga za hišno preiskavo in da je nato, ko je špediter dovolil pregled skladišča, lahko vanj vstopila tudi brez naloga.

www.24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.