Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
27 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Prenosi)

člani: 3
gosti: 24

jest_, pes, Mitja23, več...
Svet : JAPONSKA:'Odvija se najbolj črni scenarij'
Objavil stoplopar - 16.3.2011 21:28:39 (1204 x prebrano) Novice tega avtorja

Strokovnjaki, ki opazujejo dogajanje na Japonskem, pojasnjujejo, da so razmere na območju jedrske elektrarne resne. In medtem ko se odgovorni trudijo s hlajenjem reaktorjev, številne države svoje ljudi pozivajo, naj Japonsko zapustijo.

Sreda je za jedrsko elektrarno Fukušima Daiči prinesla nove težave, saj je v zgodnjih urah po lokalnem času vnovič zagorelo na reaktorju štiri. Japonska agencija za jedrsko varnost je čez nekaj ur sporočila, da požara ni več moč videti.

Ni še jasno, ali je zadrževalnik v tretjem reaktorju res popustil. Kot je povedal Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan, bi to sicer pomenilo, da so v ozračje ušle tekoče snovi in plini. V takem primeru bi po predvidevanjih trde snovi ostale notri, tako da večje nevarnosti ni pričakovati.

Japonski mediji so poročali tudi o gostem dimu, ki se je vil iz reaktorja tri, a dim naj ne bi nakazoval na požar, pač pa naj bi šlo v resnici za paro. Najverjetneje je poškodovan notranji zadrževalnik tretjega reaktorja, za nenadno povišanje stopnje radiacije, ki so jo na območju elektrarne zaznali po težavah na tretjem in četrtem reaktorju, pa bi bila lahko kriva radioaktivna para.

Po omenjenih težavah so se japonske oblasti odločile, da iz elektrarne evakuirajo vse delavce. Kot je pojasnil šef vladnega sekretariata Jukio Edano, so to odločitev sprejeli, ker je stopnja radioaktivnosti nenadoma dosegla vrednosti, ki lahko povzročijo radiacijsko bolezen. Za kratek čas so tako evakuirali 50 delavcev, ki pa so zdaj že spet v elektrarni. A pojavljajo se skrbi, da ekipa delavcev, ki poskuša vzpostaviti normalne razmere, ni dovolj velika. Hkrati naj bi bili delavci že izčrpani, saj se s težavami soočajo vse od potresa, ki je japonska tla zamajal v petek.

Morska voda, helikopter, vodni topovi ...

Kot je znano, delavci reaktorje skušajo hladiti z morsko vodo, danes pa so pristojni poskusili težave rešiti tudi s pomočjo helikopterja. Ta bi moral preleteti enega od reaktorjev in nanj spustiti vodo. A akcija je bila neuspešna. Japonska tiskovna agencija Kyodo, ki se sklicuje na besede japonskega obrambnega ministra, poroča, da je razlog za neuspeh najverjetneje visoka stopnja radiacije.

Družba Tepco, ki je upravitelj elektrarne, je načrtovala, da bi elektrarno škropili z borovo kislino, s čimer naj bi v četrtem reaktorju preprečili nastanek verižne reakcije, vendar pa je vlada nato sporočila, da je ta načrt prenevaren.

Japonska televizija NHK pa je poročala, da je vlada v elektrarno napotila tovornjake z vodnimi topovi, ki naj bi zalivali zadrževalnik, od koder voda stalno izhlapeva. Če bi povsem izhlapela, bi bile gorivne palice izpostavljene zraku, v katerega bi lahko ušle radioaktivne snovi.

Kritični pogledi na vlado in Tepco

Tako japonska javnost kot tudi japonski mediji postajajo vse bolj nestrpni in odkrito kritizirajo delo vlade in družbo Tepco. "Ta vlada je neuporabna," je dejal 50-letni prebivalec Tokia Masako Kitajima.

Cizelj pravi, da bi bilo ohlajevanje z morsko vodo neprimerno, če bi elektrarno želeli uporabljati še naprej. Glede na to, da ta elektrarna ne bo več uporabna, je po njegovih besedah vseeno, s čim jo hladijo.

Premier Naoto Kan pa je jezen na Tepco, saj naj ne bi dobival ažurnih poročil o stanju v Fukušimi. Nazadnje ga je razburilo to, da je za eno od eksplozij, ki so v elektrarni odjeknile v torek, izvedel dokaj pozno. "Kaj za vraga se dogaja?“ je po poročanju agencije Kyodo Tepco spraševal Kan.

'Evakuacije izpeljali pravočasno in učinkovito'

A kot je pojasnil Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan, se mu zdi prav, da vpleteni trenutno vso energijo usmerjajo bolj v reševanje zadeve, kot pa v obveščanje javnosti. Ocenil je, da je bilo obveščanje javnosti na splošno dobro, mogoče se je malo poslabšalo v zadnjih dneh. "Glede na potek dogodkov čez vikend so lokalne evakuacije izpeljali izrazito pravočasno in učinkovito," je ocenil.

Glede obveščanja na mednarodni ravni je Cizelj razložil, da sicer obstajajo neki dogovori, ki so med državami v Evropi bolj natančni, na mednarodni ravni pa nekoliko bolj ohlapni..........

........Več na 24ur.com........

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.