Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Slovesno zaznamovali dan civilne zaščite
Objavil BAČO - 1.3.2011 13:16:38 (1179 x prebrano) Novice tega avtorja

28.02.2011

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je bila danes osrednja državna prireditev ob 1. marcu, mednarodnem dnevu civilne zaščite. Na njej so 42 posameznikom, društvom in organizacijam podelili priznanja za njihov prispevek pri reševanju človeških življenj, materialnih dobrin in lastnine.

Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ki je poudarila vrednote, ki so značilne za reševalce oziroma vse, ki so aktivno vključeni v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
V nadaljevanju je bronaste, srebrne in znate znake CZ podelil v. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje  Darko But, poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj pa je prejemnikom izročil plakete in kipec CZ.
Kipec za življenjsko delo je prejela Marinka Cempre Turk.
V kulturnem delu je nastopil Orkester Slovenske vojske in oktet Katarinski fantje iz Trbovelj.
Do 10. marca se bodo v vseh izpostavah URSZR zvrstile prireditve, na katerih bodo podelili 397 priznanj CZ.    

Predstavitev dobitnice najvišjega priznanja, kipca Civilne zaščite.

KIPEC CIVILNE ZAŠČITE kot nagrado za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne dosežke pri delu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, prejme Marinka Cempre Turk.
Rodila se je 15. februarja, leta 1956 v Logatcu. Srednjo šolo je obiskovala v  Ljubljani in diplomirala iz knjižničarstva in ruščine. 1994 se je zaposlila na takratnem občinskem sekretariatu za ljudsko obrambo v Logatcu in 1. 1. 1995 prešla v sestavo takratnega Ministrstva za obrambo. Vsa leta je uspešno delala na področju zaščite in reševanja in poklicno kariero končala konec 2010 kot namestnica vodje regijskega centra za obveščanje v Postojni.

Gasilstvo je že zgodaj postalo njen način življenja in predana mu je z vsem srcem, tako službeno kot tudi v prostem času. V gasilske vrste je vstopila 1973 leta. Takoj je opravila tečaj za gasilca ter začela aktivno delati z mladino. Skrbela je za njihovo usposabljanje ter vzgojo. Bila je pobudnica prvega srečanja pionirjev Gasilske zveze Logatec, ki je bilo pred skoraj četrt stoletja in je kasneje postalo tradicionalno.

Ves čas se je usposabljala. Tako je leta 1978 opravila tečaj za nižjega gasilskega častnika, leta 1983 za gasilskega častnika, 1990 leta za višjega gasilskega častnika in leta 1997 za visokega gasilskega častnika. Leta 2002 je napredovala v čin visokega gasilskega častnika I stopnje.
Od leta 1984, ko je opravila tečaj za sodnika gasilskih in gasilsko športnih disciplin, aktivno sodeluje na vseh tekmovanjih, od občinskih, regijskih do državnih in mednarodnih. Ima tudi specialnost predavatelj in med gasilci slovi kot dobra predavateljica.

Leta 2003 je kot pobudnica specialnosti vodja članic le-to tudi opravila.

Leta 1977 je prevzela funkcijo tajnika društva in jo opravljala kar enaindvajset let. Leta 1993 je postala predsednica Gasilske zveze Logatec, isto leto pa tudi podpredsednica Gasilske zveze Slovenije. Funkcijo podpredsednice  Gasilske zveze Slovenije je opravljala do 15. kongresa, 2008.

Kljub že tako polni zasedenosti z gasilskimi obveznostmi, je leta 1998 prevzela še funkcijo predsednice Sveta članic GZS in tudi zaradi njenega resnega pristopa k delu, je vloga članic v gasilski organizaciji večja. To funkcijo opravlja še danes.

Za svoje požrtvovalno delo in prispevek k razvoju gasilstva je leta 1999 prejela gasilsko odlikovanje I stopnje, leta 2003 odlikovanje za posebne zasluge, na 15. kongresu pa najvišje gasilsko priznanje kipec Matevža Haceta.

Marinka Cempre Turk je s svojo vedrostjo, požrtvovalnostjo in pozitivnostjo svetel vzgled ne le gasilcem, temveč vsem, ki poklicno ali prostovoljno delajo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vir: www.urszr.si

Ocena: 9.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.