Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Mimogrede : Zastrupitve z monoksidom
Objavil BAČO - 27.12.2010 15:51:57 (1035 x prebrano) Novice tega avtorja

* Ljubljana * 27.12.2010, 13:30

Več deset ljudi vsako leto v Sloveniji umre zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Kurilna sezona, zato pazljivo, opozarjajo zdravniki. Plin brez barve, vonja in okusa – nevidni in tihi ubijalec.

"Na zastrupitev z ogljikovim monoksidom redko pomislimo, saj so znaki pogosto podobni znakom nekaterih bolezni, zlasti znakom viroze. Na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju tako največkrat pomislimo šele takrat, ko nekdo izgubi zavest," na višku kurilne sezone opozarjajo v Centru za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana. Vsako leto namreč zaradi zastrupitve umre nekaj deset Slovencev.

''Tihi ubijalec''
Pred ogljikovim monoksidom ni popolnoma varen nihče, saj ga s čutili ne zaznamo. Je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga.
Znaki blagih zastrupitev so zelo podobni znakom viroz, na primer gripe, vendar se pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom zdravstvene težave izboljšajo izven stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo.

"Zastrupitev z ogljikovih monoksidom lahko potrdijo v zdravstvenih ustanovah le z merjenjem ravni le-tega v krvi zastrupljencev. Na začetku zastrupitve oziroma pri blagi zastrupitvi imajo zastrupljenci številne neznačilne težave, kot so: glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni, na primer kroničnega bronhitisa ali angine pektoris. Pri hujši in dalj časa trajajoči zastrupitvi pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, motnje vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt," pravi Miran Brvar s centra za zastrupitve.

Pazljivo z ogrevanjem v bivalnih prostorih!
Raven ogljikovega monoksida lahko v bivalnih prostorih naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode, ali celo pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku oziroma ventilacijskem sistemu.

V bivalne prostore stanovanj ali hiš lahko prodre tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem. V Sloveniji je veliko zastrupitev z ogljikovim monoksidom v stanovanjskih hišah, zavedati pa se moramo, da so zastrupitve precej pogoste tudi v stanovanjskih blokih, in sicer predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki za ogrevanje vode.

"Za zastrupitev z ogljikovim monoksidom smo še posebej ogroženi v bivalnih prostorih, ki jih ogrevamo le občasno in nimajo redno vzdrževanih peči in dimnikov, na primer v vikendih, ali pa v prostorih, kjer je sicer ne bi nikoli pričakovali, na primer v kakšnem zastekljenem gostilniškem vrtu, ki ga ogrevajo z več plinskimi grelci," še opozarjajo v UKC.

Vsak znak vzemite resno
Na ogljikov monoksid pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh, ki so bili v istem prostoru, predvsem med kurilno sezono, so še sporočili iz UKC. "Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli," so še sporočili iz Centra za zastrupitve UKC Ljubljana.

Vir: ww.zurnal24.si

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.