Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
13 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 3
gosti: 10

seselstanislav, laznik, pilot, več...
Slovenija : Preverite kurilne naprave in dimnike
Objavil BAČO - 9.10.2010 14:11:06 (780 x prebrano) Novice tega avtorja

Ljubljana, 09.10.2010, 13:56 | V.L.

Zaradi nižjih temperatur so ponekod že začeli kuriti, a poskrbeti je treba za varnost in preveriti kurilne naprave ter dimnike, opozarja policija. Zaradi pregrevanja dimnika centralne peči je zagorelo v stanovanjski hiši na Jarčjem Vrhu.

Včeraj so bili gasilci in policija obveščeni o požaru v stanovanjski hiši na Jarčjem Vrhu na območju Sevnice, so sporočili iz Policijske uprave Krško. Na kraju so intervenirali gasilci iz Škocjana in Bučke, ki so požar omejili in pogasili. Komisija Policijske uprave Krško pa je opravila ogled kraja. Po prvih ugotovitvah naj bi zagorelo zaradi pregrevanja dimnika centralne peči, zaradi česar se je vnela izolacija, ogenj pa se je razširil na ostrešje. Ogenj je na stanovanjski hiši, predvsem v mansardi in na ostrešju, povzročil za nekaj 10.000 evrov škode, poškodovan pa ni bil nihče.
Zagorelo je tudi v stanovanjski hiši v Velikih Malencah. Na kraj so bili napoteni gasilci iz Krške vasi in Skopic. K sreči se je posredovanje zaključilo brez večje materialne škode, saj se je vžgal papir, ki je bil ob peči v kurilnici. Hiša se je tako samo močno zadimila, druge materialne škode pa ni bilo. Gasilci so ogenj pogasili in prostore prezračili.

 "Plinske peči je treba redno servisirati in jih nastaviti, saj lahko pri nepregledanih in neredno servisiranih pečeh prihaja do izpustov ogljikovega monoksida in drugih plinov v bivalne prostore."

Preverite kurilne naprave in dimnike

Krški policisti pred začetkom kurilne sezone opozarjajo, da je treba preveriti kurilne naprave in dimnike. Ker so temperature ponekod že krepko padle, so že začeli kuriti. Policija svetuje, da se pri pooblaščenih dimnikarskih službah naročite na pregled in čiščenje dimnika, saj bo le strokovno očiščen dimnik zagotavljal ustrezen vlek, s tem pa tudi preprečeval vdor ali zadrževanje nezaželenih plinov v stanovanjskih objektih. Prav tako je treba pregledati kurilne naprave, peči, gorilnike in plinske peči ter opraviti meritve dimniških izpustov, da se pravočasno odpravijo morebitne napake na instalacijah oziroma peči nastavijo na maksimalen izkoristek.

Kurilnice in prostori okoli peči morajo biti pospravljeni. V bližini peči ne sme biti gorljivih materialov, prostori pa morajo biti dobro prezračeni, še posebej to velja za plinske peči, vgrajene v bivalne prostore, npr. kopalnice. Takšni prostori nikoli ne smejo biti nepredušno zaprti, svetujejo na policiji.

Nasvete za večjo varnost pri kurjenju lahko dobite pri pooblaščenih dimnikarskih organizacijah, pri izdelovalcih oziroma inštalaterjih naprav, ki jih uporabljate za kurjenje, o požarni varnosti pa vam lahko svetujejo tudi v najbližji gasilski enoti, še pravijo na policiji.

Video: http://24ur.com/novice/crna-kronika/preverite-kurilne-naprave-in-dimnike.html#video

Vir: www.24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.