Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
26 uporabnik(-ov) online (6 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 26

več...
Slovenija : Sava grozi s hudimi poplavami
Objavil stoplopar - 19.9.2010 12:29:36 (1117 x prebrano) Novice tega avtorja

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da narasla reka Sava v Posavju grozi s hudimi poplavami. Območje je sicer odrezano od glavnih cestnih povezav.

http://www.rtvslo.si/okolje/foto-sava-grozi-s-hudimi-poplavami/239613


Poplavljeno območje se pomika po strugah navzdol. Na območju spodnjega Posavja v dopoldanskih urah pričakujejo povečan pretok Save, je povedal Janez Polajnar z Agencije RS za okolje. Sava je že zajezila odtok Krke, zato bo Krka poplavila med Novim mestom in sotočjem v večjem obsegu, kot je to običajno, je opozoril.

Najbolj kritično bo med Brežicami in Krškim ter pri izlivu Krke v Savo, kjer pričakujejo, da bo Sava močno poplavila. Najvišji pretok Save bo dopoldne, okoli 3.500 kubičnih metrov na sekundo, podobno kot ob povodnji leta 1990.

Poplavlja tudi reka Sotla.

Ves dan bosta še poplavljali tudi Vipava v srednjem in spodnjem toku ter Ljubljanica v spodnjem toku, napovedujejo na Arsu.

Ponoči najhuje v Posavju, na Obali, na ljubljanskem območju
Že ponoči je bilo zelo hudo v Boštanju, v Sevnici se bojijo za staro mestno jedro, v Krški vasi pa je nekaj hiš odrezanih od sveta. Jedrska elektrarna Krško za zdaj deluje nemoteno, a so zaradi visokega pretoka Save povečali pripravljenost.

Zalitih je več kot 2.000 objektov, evakuiranih pa več kot 200 ljudi. Onesnaženih je več kot 40 vodnih zajetij. Pri reševanju in odstranjevanju posledic poplav je sodelovalo (in še sodeluje) več kot 4.000 gasilcev in drugih pripadnikov enot za zaščito in reševanje, je za Radio Slovenija povedal Klemen Gorše iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Sava je v Krškem poplavila staro mestno jedro. Samo na območju Sevnice, Krškega, Kostanjevice je ogroženih več kot 150 objektov, že se pojavljajo tudi plazovi. Gasilci črpajo vodo v Termah Čatež.

Tudi na območju Dolenjske in Bele krajine je zalitih okoli sto stanovanjskih hiš in 150 gospodarskih objektov. Na terenu trenutno okoli tristo gasilcev prečrpava vodo.

Ponoči je bregove spet pretopila tudi Poljanska Sora, a razmere se tu že umirjajo, dež je ponehal, je poročala TV Slovenija.

Več informacij za vse, ki ste na poplavljenih območjih.

Na območju Savinje nevarnost prve stopnje
V Laškem so se ponoči razmere poslabšale. Savinja je dosegla sobotno raven, najverjetneje pa jo bo tudi presegla. Zaradi novega razlivanja Savinje so razglasili splošno nevarnost prve stopnje, je poročal Radio Slovenija. Laško je še vedno odrezano od sveta, vse huje je tudi v Zidanem Mostu, kjer težave povzročajo plazovi. Plaz je tako odnesel del ceste, prebivalci okoli 30 hiš ne morejo do glavne ceste.

Pitno vodo je treba prekuhavati.

V Štorah je Voglajna poplavila jeklarno v družbi Štore Steel. Kot je povedal direktor družbe Marjan Mačkošek, se trenutno borijo, da voda ne bi zalila še valjarne. Proizvodnjo v jeklarni so že ustavili.

Zagorju grozijo plazovi
Razmere v Zagorju se znova slabšajo zaradi grozečih plazov, saj so jih samo zjutraj evidentirali vsaj petnajst, od tega enega večjega, ki ogroža pet stanovanjskih hiš. Nenehno prihajajo tudi obvestila o novih plazovih.

Potok Medija je ponoči znova prestopil bregove in zalil podjetje Svea Zagorje, iz katerega so zjutraj že začeli seliti izdelke.

Zaprte so ceste med Litijo in Trbovljami.

Poplavljata lahko tudi Vipava in Reka
Vipava je v zgornjem toku nehala naraščati, narašča pa še vedno v spodnjem toku. Pretok je blizu rekordnemu, zato tam še ves dan pričakujejo poplave večjega obsega, pa tudi na območju Reke v Ilirski Bistrici, pravijo najnovejše napovedi Agencije RS za okolje.

Na Severnem Primorskem je poplavljenih več kot 200 objektov. Najhuje je na območju Renč in Bilj. Teren se trenutno čisti, posledice odstranjujejo.

Na Notranjskem je hudourniška voda zalila vas Hotedršica. Gasilci so morali v Logatcu reševati številne ljudi, ki niso hoteli zapustiti domov.

Ljubljana: Stanje se še ne umirja
V Ljubljani ostaja poplavljen jugozahodni del mesta, zadeve se še ne umirjajo. Zgornji tok Gradaščice je v upadanju, a morajo te vode še priti v Ljubljanico in odteči naprej, opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje. Gasilci na terenu se trenutno ukvarjajo predvsem s prečrpavanjem vode in zmesi kurilnega olja, saj je ponoči prišlo do novih razlitij. Poplavljata tudi Gameljščica in Glinščica.

V prestolnici je zalitih okoli 1.200 objektov. Pod vodo so Vrhovci, Cesta Dolomitskega odreda, območje Viške in Tbilisijske ceste, Malči Beličeve, Kozarje, Dolgi most in proti Sibiriji. Nekatera gospodinjstva so še zmeraj brez elektrike, a iz Elektra Ljubljana sporočajo, da je ne bodo priklopili, dokler bo obstajala nevarnost električnega udara.

Voda naj bi začela upadati popoldne.

Radarska slika padavin (Arso)

Satelitska slika oblačnosti (Arso)

Vremenska napoved (na MMC-ju)

Razmere na cestah (na MMC-ju)

Moškega in žensko odneslo v avtomobilu, gasilci so ju rešili
Na Obali je voda ponoči poplavila ceste do vseh treh mejnih prehodov s Hrvaško (Dragonja, Sečovlje, Sočerga), ki so jih nato zaprli. Prehoda Dragonja in Sečovlje sta še vedno zaprta, Sočerga pa je s hrvaške strani odprta, a promet po Sloveniji poteka po ozkih lokalnih cestah, zato prevoz prikolic odsvetujejo.

Poplavljata reki Rižana in Dragonja, ob strugi teh rek je bilo treba evakuirati okoli 50 ljudi. Voda je odnesla nad 15 ton rib iz ribogojnice. Pod vodo sta sečoveljsko letališče in muzejski del sečoveljskih solin.

Plazovi so zasuli nekaj cest, a so jih v glavnem že uspeli sanirati. Gasilci so morali posredovati pri reševanju dveh italijanskih državljanov. S Hrvaške strani sta z avtomobilom prišla na mejni prehod, a se jima ni uspelo rešiti, saj je voda zelo hitro naraščala in ju skupaj z avtomobilom odnesla. Uspelo jima je splezati na drevo, od koder sta klicala na pomoč in gasilci so ju uspeli rešiti. Podobno se je zgodilo tudi ženski, ki je v bližini portoroškega letališča prav tako splezala na drevo. Na severnem Primorskem se razmere umirjajo, reke, razen Vipave, že upadajo. Poplavljenih je bilo več kot 200 objektov. Zaradi plazov je zaprta železniška proga med Koprom in Divačo, poplavilo pa je tudi tovorno železniško postajališče v Kopru. Na območju PU Krško sta zaprta mejna prehoda Orešje in Rakovec.

Preberite tudi:
Foto in video: Povodenj pustoši po Vipavski dolini in Dolenjski
Foto: Na ljubljanskem Viču meter vode, pomešane s kurilnim oljem

Vodostaji rek se bodo še povečevali, popoldne postopno ponehanje padavin
Po podatkih Agencije RS za okolje je pričakovati, da bo Savinja v spodnjem toku največji pretok dosegla po 7.00, ta pa bo še nekoliko višji od sobotnega. Krka bo čez dan poplavljala na širšem poplavnem območju. Še vedno narašča Reka, povečujeta pa se tudi pretoka Pesnice in Ščavnice. Največji pretok so dosegle Ledava, Dravinja in Sora. Sava še narašča v spodnjem in srednjem toku. Pričakujejo tudi poplavljanje Ljubljanice v spodnjem toku.

Napotke in nasvete, kako ravnati v primeru poplavne ogroženosti, lahko preberete na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Policija ljudem svetuje, naj se v teh dneh ne odpravljajo na daljše poti od doma.

Zavarovalnica Triglav svoje zavarovance obvešča, naj najprej zavarujejo človeška življenja in premoženje, škodo pa prijavijo prek e-prijave na www.triglav.si ali pokličejo v klicni center na številko 080 555 555. Ekipe cenilcev so danes že na terenu.

Popoldne naj bi dež postopoma ponehal po vsej državi. Piha burja, ki naj bi na izpostavljenih mestih dosegla hitrost od 80 do 130 km/h, še pravi napoved.

Vam vreme na vašem koncu povzroča nevšečnosti? Pomagajte nam pri poročanju in fotografije naložite na Moj splet. Hvala.

Številne ceste so zaradi poplav zaprte, zato pred morebitnih odhodom na pot preverite razmere na cestah. Med drugim je na ljubljanski južni obvoznici je zaprt izvoz Lj. zahod (Vič) iz obeh smeri, iz smeri Kozarij Lj. center je zaprt izvoz in priključek v smeri Kozarij, na dolenjski avtocesti so zaprti uvoz in izvoz Grosuplje in izvoz Šmarje - Sap (Škofljica) v smeri Ljubljane ter uvoz Škofljica v smeri Novega mesta.


http://www.rtvslo.si/okolje/foto-sava-grozi-s-hudimi-poplavami/239613

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.