Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Intervencijo ovirali pregrada in avtomobili
Objavil Mitja - 6.1.2005 9:19:37 (2811 x prebrano) Novice tega avtorja

Maribor,5.1.2005

Mariborski kriminalist pogumno skočil v mrzlo Dravo

Zaradi prometa in lažje dostopnosti mariborski poklicni gasilci začnejo reševati z desnega brega Drave, saj tako pridobijo dragocene minute


Foto: Igor Napast
Reševalce, ki so pomagali onemogli ženski, so ovirali kamniti stebriči in železna ograja.

Veliko poguma je v torek dopoldne pokazal mariborski kriminalist Igor Zimič, ki je na Lentu v bližini Koloseja skočil v mrzlo Dravo in rešil utapljajočo se žensko (o tem smo poročali). Zimič včeraj sicer ni bil dosegljiv, tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Ivo Usar pa je povedal, da Zimič v tistem času ni bil v službi, zato je bil v civilu.

"Zimič je opazil utapljajočo se žensko, skočil v Dravo in zaplaval okoli 50 metrov proti njej. Povlekel jo je na obrežje in pričel oživljati," je razložil Usar.

Mariborski poklicni gasilci in reševalci, ki so na kraj nesreče v bližini Koloseja prispeli takoj po klicu iz Centra za obveščanje, pa so ponovno naleteli na težavo, ki smo jo že večkrat omenili. Pri reševanju so imeli namreč otežen dostop zaradi železne pregrade na tamkajšnjem parkirišču in nepravilno parkiranih vozil, ki so zaparkirala interventno pot.

Franc Žibek, vodja izmene pri mariborskih poklicnih gasilcih, je dejal, da so v tokratni intervenciji sodelovali z dvema voziloma.

"Pri reševanju smo upoštevali prakso iz preteklih reševanj, ki se je že večkrat izkazala za pravilno, in sicer, da je najbolje spustiti čoln v vodo že na desnem bregu Drave v bližini Europarka. Tam je namreč urejena cesta do Drave, kjer lahko brez težav spravimo čoln v vodo, s tem pa pridobimo dragocene minute, ki bi jih zagotovo izgubili v gostem prometu v središču mesta proti Lentu. Lani smo tako rešili tri ljudi," je poudaril Žibek in nadaljeval, da je bila ženska takrat, ko so prispeli na levi breg, že na obrežju, ob njej pa tudi že reševalci.

Dostop do kraja nesreče so kot rečeno ovirali železna pregrada na eni strani in napačno parkirani avtomobili na interventni poti na drugi strani. "Zaradi pregrade bi bili morali čoln nositi, in če ženske ne bi bil rešil pogumen moški in ne bi bili prihiteli reševalci, bi se lahko bilo izteklo popolnoma drugače. Pri reševanju ljudi so minute zelo dragocene," je povedal Žibek in dodal, da so na težave naleteli tudi na drugi strani parkirišča, kjer so količki in prometni znak, ki dovoljuje, da lahko pot uporabljajo gasilci ob intervenciji.

"Prevoznost po interventni poti so nam ovirali napačno parkirani avtomobili. Količki, ki preprečujejo vozilom vožnjo po interventni poti, bi nam bili pri reševanju sicer vzeli največ kaki dve minuti, saj bi pod težo vozila popustili, zato bi se lahko ponesrečenki dovolj približali," je pojasnil Žibek. Po njegovem mnenju je težko oceniti, kaj bi se zgodilo, če je ne bi bil rešil pogumni moški.

"Zagotovo bi se bilo reševanje podaljšalo, to pa bi lahko bilo zanjo že usodno. Treba pa je poudariti, da je imela ženska na sebi zapeto bundo, ki jo je nekaj časa še držala na površju vode. Napolnila se je namreč z zrakom, zato bunda v takšnih primerih deluje podobno kot reševalni jopič," je razložil Žibek. Dodal je, da jim tokrat k sreči ni bilo treba reševati pod gladino Drave, saj je tam zaradi slabe vidljivosti reševanje ter iskanje utopljenca zelo težavno.

Vodja izmene Reševalne službe Maribor Stanko Korošec pa je dejal, da so obvestilo o onemogli ženski v Dravi prejeli ob 11.18. "Iz mariborske splošne bolnišnice je naša ekipa nemudoma odhitela na kraj nesreče, tam so ženski dali najnujnejšo medicinsko pomoč," je razložil Korošec in dodal, da so ponesrečenko odpeljali v bolnišnico. Kot so nam povedali reševalci, ki so sodelovali pri reševanju, so tudi njihovo delo ovirali kamniti betonski stebriči in železna ograja.

Gabrijel Toplak
vir;večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.