Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Gasilska intervencija v rektoratu mariborske univ. ponovno načela že star pro
Objavil Mitja - 29.12.2004 10:18:32 (3429 x prebrano) Novice tega avtorja

MAribor,29.12.2004

Težak dostop zaradi vozil, betonskih korit, stebričkov
"Že samo eno napačno parkirano vozilo lahko vpliva na uspešnost intervencije in ji "odvzame" potrebne minute, ki so v takšnih primerih zelo pomembne," pravi Franc Robič
Torkov požar, ko je iz še neznanega vzroka zgorelo dvanajst kvadratnih metrov veliko skladišče rektorata mariborske univerze na Slomškovem trgu in v katerem je povsem zgorel smetnjak, ogenj pa je uničil tudi nekaj električne napeljave (o tem smo pisali), so mariborski dežurni gasilci požar kljub velikim težavam zaradi nepravilno parkiranih vozil v bližini rektorata uspešno in pravočasno pogasili. Je pa tudi tokratno posredovanje gasilcev ponovno načelo star problem v mestu, na katerega gasilci in drugi opozarjajo že nekaj časa.
Pogosto se namreč pri intervencijah srečujejo z veliki težavami pri dostopu do kraja požara ali nesreče zaradi nepravilno parkiranih vozil, včasih pa naletijo tudi na betonska korita in podobno. Pri intervencijah pa je vsaka minuta dragocena.
Franc Robič, poveljnik Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje Maribor, je povedal, da imajo gasilci največ težav pri intervencijah v starem mestnem jedru, kjer so ob številnih napačno parkiranih vozilih ponekod postavljeni še betonski stebrički in korita, ki naj bi preprečevali nepravilno parkiranje vozil.
"Težave pri intervencijah se pogosto pojavljajo tudi na desnem bregu reke Drave, in sicer največkrat pri objektih na območju Kardeljeve, kjer je veliko stanovalcev, interventne poti pa ozke. Projektirane so namreč tako, da gasilcem in drugim interventnim vozilom omogočajo prevoznost do centimetra natančno. Že samo eno napačno parkirano vozilo pa lahko vpliva na uspešnost intervencije in ji "odvzame" potrebne minute, ki so v takšnih primerih zelo pomembne. Posledice so lahko namreč tudi katastrofalne," je pojasnil Robič in nadaljeval, da je dostop za interventna vozila v Mariboru med drugim otežen še pri stolpnici splošne bolnišnice ter SNG Maribor.
Robič je še dodal, da bi bilo smiselno na interventnih poteh namestiti lesene stebričke, ki jih lahko vozilo na intervencijski vožnji s karoserijo prelomi, vendar ima tudi ta rešitev nekaj slabosti.
"Ker so pomaknjeni nekaj metrov od cestišča, jih mnogi vozniki izkoristijo za nepravilno parkiranje. Ljudje se namreč nikakor ne morejo navaditi, da na interventnih poteh ni dovoljeno parkirati. Tudi gobice, ki so starejšim gasilskim vozilom zaradi višine vozila od tal omogočale nemoten prevoz, več niso prava rešitev, saj so novejša vozila nižja od njih," poudarja Robič in pojasnjuje, da morajo gasilci ob oteženem dostopu do požara ali drugega reševanja vozilo zato parkirati na bolj oddaljenem prostoru od kraja nesreče ter polagati daljše cevovode od potrebnih.
V mestu je vse več tudi stanovanjskih objektov, ki imajo svoja dvorišča zaščitena z zapornicami. Robič pravi, da so se z nekaterimi stanovalci dogovorili, da jim zaupajo svoje daljinske upravljalnike, saj jim ob požaru in drugih nesrečah olajšajo vstop na dvorišče. Reševanje z dvorišča je namreč veliko lažje in učinkovitejše, kot če morajo gasilci reševati iz ulice.
"Gasilsko vozilo tudi ni enako policijskemu ali reševalnemu vozilu, ki se zlahka prebije na kraj nesreče mimo parkiranih vozil. Najdaljše vozilo v voznem parku mariborskih poklicnih gasilcev je avtolestev, ki je dolga skoraj 12 metrov, visoka 3,80 metra in težka 26 ton. Klasična gasilska vozila pa merijo v dolžino okoli 7,5 metra, težka pa so med 12 in 15 tonami," je sklenil Robič.
In ker so posebno poglavje ob intervencijah parkirana vozila na mestih, kjer jih ne bi smelo biti, smo pri poklicnih gasilcih preverili, kdo je odgovoren, če jih gasilci med intervencijo poškodujejo.
Savo Juhart, vodja splošne službe mariborskega Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje, je poudaril, da je na kraj nesreče treba priti, četudi poškodujejo kakšen avtomobil.
"Vsa naša vozila so kasko zavarovana, zato lahko vozniki poškodovanih vozil prek naše zavarovalnice uveljavljajo škodo. Če je vozilo ob intervenciji napačno parkirano, pa naša zavarovalnica v primeru, če voznik kljub temu zahteva povračilo škode za nastalo škodo na vozilu, zahteva regresni zahtevek. Prometni prekršek, ki ga je pri tem povzročilo vozilo, ugotavlja tudi policija," je pojasnil Juhart.
Gabrijel Toplak

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
Rafter
Objavljeno: 29.12.2004 11:17  Osveženo: 29.12.2004 11:17
Pridružen: 23.6.2004
Od:
Objav: 6
 Re: Gasilska intervencija v rektoratu mariborske univ. po...
"Vsa naša vozila so kasko zavarovana, zato lahko vozniki poškodovanih vozil prek naše zavarovalnice uveljavljajo škodo. Če je vozilo ob intervenciji napačno parkirano, pa naša zavarovalnica v primeru, če voznik kljub temu zahteva povračilo škode za nastalo škodo na vozilu, zahteva regresni zahtevek. Prometni prekršek, ki ga je pri tem povzročilo vozilo, ugotavlja tudi policija," je pojasnil Juhart.Tega teksta nisem ravno najbolje razumel
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.