Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
9 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 0
gosti: 9

več...
Slovenija : Sporne tudi evakuacijske poti
Objavil pes - 28.12.2004 16:08:35 (1970 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

V Sloveniji nihče ne testira ali pregleduje reševalne opreme gasilcev

Kako ob požaru iz 12. nadstropja? - Zgodilo se je že, da je intervencijsko vozilo obtičalo zaparkirano

"Posebnega predpisa, ki bi določal načrt reševanja iz visokih zgradb ni," pravi Srečko Kerin, strokovni vodja Gasilskega zavoda Trbovlje.

Kljub temu da je v Trbovljah samo okoli dvajset visokonadstropnih stanovanjskih objektov (niso vštete stavbe, ki imajo štiri, pet ali šest nadstropij), se poraja vprašanje, kako iz njih ob požaru ali naravni nesreči rešiti prebivalce. Le nekaj izmed teh stavb je opremljenih z zunanjimi požarnimi stopnicami, dve stolpnici pa s prehodno povezavo z balkona na balkon. A te poti so, kar kažejo izkušnje, navadno onemogočene zaradi krame, ki jo stanovalci tja odlagajo.

"Posebnega predpisa, ki bi določal načrt reševanja iz visokih zgradb, ni. Je pa veljaven pravilnik o tehničnih normativih za varstvo visokih objektov pred požarom, ki ga gasilci vsekakor upoštevamo. Drugega, kot da opozarjamo lastnike in upravljalce stavb na opažene nepravilnosti med našimi vajami, nam ne preostane," ugotavlja strokovni vodja Gasilskega zavoda Trbovlje Srečko Kerin. "V vsakem takem objektu mora lastnik ali upravljalec zagotoviti navodila v primeru požara ali druge nesreče, tako imenovani izvleček požarnega reda. Tu po naših ugotovitvah ni pomanjkljivosti. Bolj problematične so evakuacijske poti, saj jih zaradi ohlapnih predpisov v času starih gradenj tedaj ni bilo treba zagotavljati. Če že so, so pa marsikje neprehodne. Prav zato v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi in drugimi službami zaščite in reševanja izvajamo prikazne reševalne akcije. Letos smo izvedli samo eno, to pa zato, ker smo preusmerili preventivno delovanje in ozaveščanje občanov na druga področja. Prihodnje leto bomo, upoštevajoč pobudo občinskega svetnika Karla Vukoviča, pripravili še kakšno," pojasnjuje Kerin.

Statistično je največ požarov na kmetijsko-gospodarskih objektih, interventnega reševanja iz višjega nadstropja bloka, stolpiča ali stolpnice pa v Trbovljah ne pomnijo že več kot deset let. Četudi bi dobili nujni klic ogroženega v višjem nadstropju, razlaga gasilec Stojan Petek, bi gasilci lahko pomagali le po hodnikih v samem objektu. Najvišje stolpnice namreč za približno petnajst metrov presegajo doseg lestve, ki ima višino 22 metrov. Ta razlika ni nič nenavadnega, ali drugače, to je avtomobilska oprema, ki je povsem realna. "Vendar se gasilska društva, zavodi in zveza po vsej državi ubadamo še z eno dilemo: Kdo je tisti, ki naj bi pregledoval gasilsko opremo? V Trbovljah posedujemo lovnico (blazino), ki je zagotovo že primerna za odpis, vendar nam tega nihče ne prizna. Imamo spustnice (drče), odprte, zaprte in spiralne, vendar so brez certifikatov. V Sloveniji preprosto ni pooblaščenega preizkuševalca tovrstne opreme, kar je bil nekdaj Elan. Dejstvo je, da moramo gasilci najprej poskrbeti zase, če želimo pomagati ogroženim. Da ni tako, s kolegi od vsepovsod ugotavljamo na različnih sestankih in menimo, da bi za dodelitev takega pooblastila instituciji, podjetju ali osebi nujno moralo poskrbeti obrambno ministrstvo oziroma država," opozarja Kerin.
Spustnice trboveljskih gasilcev so brez potrebnih certifikatov.
Zavedajoč se še drugih težavnih razmer, Gasilska zveza Trbovlje in Gasilski zavod Trbovlje poleg prikaznih in reševalnih vaj skrbno spremljata tudi morebitne druge moteče dejavnike ob intervenciji. Gasilci zatrjujejo, da ni objekta, v katerem ne bi redno preverjali dostopnosti s svojimi vozili, to je dovoznih poti, postavitvenih površin in označenih intervencijskih poti. Zgodilo se je že, da so na kraj dogodka prihiteli, potem pa obtičali zaparkirani. Tudi oskrba z vodo iz hidrantnega omrežja ni povsod zagotovljena. Najstarejši stolpnici na Kešetovem notranjega hidrantnega omrežja nimata, zato pride v poštev samo uporaba vode iz cistern. "Prav zato že izdelujemo projekcijo, dokumentirano s fotografijami in argumenti, vseh najbolj kritičnih objektov. Mednje po razpoložljivosti dovoznih in parkirnih poti sodi tudi bolnišnica. Ker je število "kritičnih točk" obsežno, upamo, da nam bo izoblikovanje celotne slike uspelo do poletja prihodnjega leta," končuje Kerin.

www.vecer.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.