Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
9 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 9

več...
Svet : New York privolil v odškodnine reševalcem 11. septembra
Objavil Zabavko - 12.3.2010 9:04:34 (941 x prebrano) Novice tega avtorja

Pravna bitka porabila petino odškodninskega sklada

12. marec 2010 ob 08:47
New York - MMC RTV SLO

Newyorške mestne oblasti so se vdale in bodo okoli 10 tisočim reševalcem, ki so pomagali čistiti območje WTC-ja po napadih 11. septembra, izplačale 480 milijonov evrov.

S poravnava se bo mesto New York ognilo tožbi več tisočih delavcev, ki so zaradi prahu porušenih stavb zboleli za raznimi boleznimi dihal. Da bo poravnava stopila v veljavo, jo mora oddobriti vsaj 95 odstotkov vlagateljev tožbe.

"Poštena in razumna rešitev"
Denar za odškodnine bo prišel iz zveznega zavarovalniškega sklada World Trade Center Captive Insurance Company, ki sta ga s 700 milijoni evrov v ta namen ustanovila mesto in država. Sporazum je zaključil dolgoletno sodno bitko, o upravičenosti vsakega primera pa bo odločala komisija, ki jo bosta sporazumno imenovali obe strani. Newyorški župan Michael Bloomberg je pozdravil poravnavo: "Gre za pošteno in razumno rešitev zelo zapletnega niza okoliščin."

Od tisoč do milijon dolarjev odškodnine
Zahtevnost dela in vrsta ter teža bolezni bodo odločilno vplivali na višino odškodnin. Nekateri delavci bodo predvidoma dobili le nekaj tisoč dolarjev, medtem ko lahko najbolj prizadeti računajo tudi na več kot milijonon dolarjev odškodnine.

10 tisoč zahtevkov in le šest izplačil
Po napadih na "dvojčka" v newyorškem Svetovnem trgovinskem centru so tisoči več tednov odstranjevali ruševine s spodnjega Manhtattna, pri tem pa je bila le manjšina ustrezno opremljena za takšno delo. Mesto in ameriška vlada sta ustanovila zavarovalnico, ki naj bi pokrivala poškodbe in bolezni pri čiščenju "Ground Zero", do leta 2008 se je nabralo že 10 tisoč zahtevkov, številni med njimi zaradi težjih dihalnih bolezni in raka, ki ga je povzročilo vdihovanje prahu. Po zahtevnih sodniih procesih je bilo izplačanih le šest (!) odškodnin, nakar so se oškodovanci povezali in sprožili pravno ofenzivo.

Petina denarja za pravdanje
"Hvaležni smo, da bodo te herojske ženske in moški, ki so se brez obotavljanja zaradi lastnega zdravja opravljali zahtevno delo, končno poplačani za bolečine in žrtvovanje," je poravnavo pozdravil Marc Bern, vodja odvetniške pisarne, ki se je pogajala v imenu reševalcev in "čistilcev". Oškodovanci imajo vseeno mešane občutke, saj je sodna bitka stala 150 milijonov evrov oz. petino celotnega sklada.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.