Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 2

SAŠO, več...
Slovenija : Ajdovci smo vajeni, v Novi Gorici pa ni več celega drevesa
Objavil Varing - 10.3.2010 17:04:54 (1446 x prebrano) Novice tega avtorja

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile: v jutranjih urah se je že sicer močna včerajšnja burja na Primorskem okrepila in se s sunki ponekod približala hitrosti do 200 kilometrov na uro.

Ajdovci smo vajeni, v Novi Gorici pa ni več celega drevesa


Vetrna moč pa je tokrat silovito udarila tudi tam, kjer največkrat niso deležni njene rušilne moči.

Ajdovščina: varuhi dobro skrbijo


"Četrtek je tržni dan v Ajdovščini, a so vse stojnice danes prazne, tudi branjevke so ostale doma," nam je povedala Aleksandra Hain iz ajdovskega turističnega informacijskega centra, katerega pisarna je prav ob tržnici. "Zaprta je knjižnica, glasbena šola, vsi zavodi, tudi po službah je zagotovo okrnjeno, a vse vendarle deluje," pojasnjuje Hainova in dodaja: "Naši varuhi očitno zelo dobro skrbijo za nas, vsa izruvana drevesa se sproti pospravi, vse je očiščeno. Velja pohvaliti tudi vzdrževalce, elektrodistributerja, saj so tudi oni vse težave uspešno sproti odpravljali. Ajdovci smo vajeni burje in smo tudi na take razmere očitno lepo pripravljeni."


Burja ni zgolj močnejša, tokrat je tudi vrtinčasta


Ob pol osmih zjutraj je Hainova na vetrnem merilniku zaznala 160 kilometrov na uro, najmočnejše sunke pa od vasi Cesta proti Ajdovščini in Podnanosu. Tokratna burja je drugačna, opozarja Hainova: »Ni posebna le po moči, temveč tudi po tem, da je vrtinčasta, in prav ti vrtinci dvigajo in prevračajo predmete. Burja nam je prinesla tudi približno tri centimetre snega in za zdaj ne kaže, da bi ponehala,« je sklenila svoj kratek opis jutranjih razmer v Ajdovščini.

Šole večinoma zaprte, a z organiziranimi dežurstvi


"Ajdovci so ob taki burji večinoma doma, osnovne šole in vrtci so, z izjemo ene šole, zaprti, največ intervencij pa imamo zaradi podrtih dreves čez ceste ali dvorišča,« je za siol.net povedal Igor Benko, poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite v Ajdovščini, kjer so že do 10. ure prejeli več kot sto prijav škod, ki so odkrite strehe. "Dokler je tak veter, ne moremo nič narediti. Ponekod gre za velike površine, prizadete so tudi nekatere industrijske hale. Med drugim je kritino odneslo tudi s policijske postaje, v Osnovni šoli Dobravlje pa je odkrilo svetlobno kupolo na strehi telovadnice, zato smo že ob 6. uri v dogovoru z ravnateljico naknadno zaprli tudi to šolo."


Benko obenem poudarja, da so v vseh šolah učitelji vendarle prisotni in da so organizirali dežurstva za otroke, ki so prišli v šole. "Nekateri starši pač nimajo možnosti dati jih kam drugam v varstvo, ko gredo v službo," pojasnjuje Benko.

En požar in brez pogostejših zdravniških intervenc


"Nismo zaznali, da bi zaradi tokratne burje in njenih posledic prebivalci pogosteje potrebovali zdravniško ali kakšno drugo pomoč," je na naše vprašanje odgovoril Benko. "Imeli smo en primer, ko se je porušil dimnik in povzročil požar, a smo nemudoma ukrepali z vsemi razpoložljivimi enotami. Vse to se je dogajalo po 5. uri zjutraj, ko se je burja okrepila," pojasnjuje Benko. Napovedi vremenoslovcev, da bo burja najmočnejša prav danes, se, kot kaže, uresničujejo.

Skoraj odrezani od sveta


"Prometno smo izolirani okrog in okrog. Zaprta je avtocesta v obe smeri, regionalna cesta pa je zaprta proti Podnanosu. Najmočnejši sunki vetra dosegajo 187 km/h in še ne moremo trditi, da bi veter pešal. Vmes se je sicer za kratek čas zjasnilo, a se je sedaj spet pooblačilo. Tokratni učinki burje so res boj izraženi, kot je običajno, a se Ajdovci pač znajdemo v takšnem položaju," je sklenil pogovor Benko in opozoril, da je tokratna burja najhuje udarila v Novi Gorici: "Tam danes ni drevesa, ki ga ne bi bilo vsaj malo polomljeno."

Nova Gorica: burja zelo otežila življenje


Na Goriškem se iz ure v uro hitro povečuje seznam ulic in cest, ki so jih zaprli zaradi grožnje podiranja dreves in že podrtih dreves, in seznam objektov, ki jim je burja odkrila strehe: muzej v Kromberku, črpalki v Dornberku in Solkanu, obrtni dom v Novi Gorici, posamezne hiše in stavbe v Šempasu, Novi Gorici, Prvačini, Vitovljah, Mirnu, Plavah in Gorenjem polju, Ustjah, Ajdovščini, Dobravljah, Brjah, Solkanu, Dornberku in drugje. Zaradi udora strehe na stanovanjskem objektu v Čepovanu so morali evakuirati štiri ljudi, posamezna področja pa so še vedno brez električne energije.
Osnovne šole v Novi Gorici odprte, nekatere srednje pa zaprte.

Osnovnih šol v občini Nova Gorica danes sicer niso zaprli, a so staršem prepustili odločitev o tem, ali bodo otroke pripeljali oziroma poslali v šole, kjer jim bo v vsakem primeru zagotovljeno varstvo. Za zapiranje svojih vrat pa so se odločili v gimnaziji in v ekonomsko-trgovski šoli v Novi Gorici, v tehniškem šolskem centru pa o tem še razmišljajo.

Na Goriškem iz ure v uro huje


Razmere se slabšajo iz ure v uro, so v dopoldanskih urah sporočili iz Civilne zaščite Severne Primorske, obenem pa občane pozvali k povečani previdnosti in naj domov ne zapuščajo po nepotrebnem. Pri reševanju in pomoči so aktivirane vse potrebne službe, predvsem poklicni in prostovoljni gasilci, ki nosijo največje breme. Zelo dejavni na terenu pa so tudi komunalni delavci, zagotavljajo pri novogoriški civilni zaščiti.

Nekoliko spodbudnejše so razmere na kobariškem, tolminskem in idrijskem, kjer sicer sneži, a za zdaj tam ne zaznavajo večjih težav zaradi vetra.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.