Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Prenosi)

člani: 2
gosti: 4

seselstanislav, pilot, več...
Slovenija : 110 let PGD Zgornja Bistrica
Objavil man 14.284 - 4.2.2010 22:08:34 (1836 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija


Konec tedna bodo gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Zgornja Bistrica proslavili 110-letnico. Člani društva opravljajo častno delo že od začetka, v današnjem času pa so svoje delovanje razširili še na civilno zaščito in strokovno izpopolnjevanje. Gasilska zveza Slovenije je leta 1971 društvo odlikovala z gasilskim odlikovanjem prve stopnje, leta 1980 pa še z gasilsko plamenico prve stopnje.

V društvu je včlanjenih 121 članov, med njimi štirje mlajši dečki, 20 mladincev, 68 operativnih članov, enajst starejših gasilcev in 18 žensk. Z izobraževanjem so si mnogi pridobili gasilske čine: med njimi je devet nižjih gasilskih častnikov, 13 gasilskih častnikov, trije imajo čin višjega gasilskega častnika in trije so višji gasilski častniki organizacijske smeri. Poleg tega so mnogi opravili tečaje za ravnanje z nevarnimi snovmi, usposobljeni so za ravnanje z izolirnimi dihalnimi aparati, za gašenje zahtevnih požarov, za tehnično reševanje, za uporabo radijskih zvez in za nujno medicinsko pomoč. Denar za funkcionalno dejavnost Prostovoljnega gasilskega društva Zgornja Bistrica zagotavlja Občina Slovenska Bistrica.

Predsednik društva Alojz Kocijančič je povedal, da so v voznem parku tri gasilska vozila: deset let stara cisterna Man, enajst let ima manjše gasilsko vozilo Ford, triindvajset let pa ima cisterna TAM. Statistični podatki kažejo, da opravijo operativni člani okoli 23 gasilskih intervencij na leto, od tega polovico v svojem požarnem rajonu. Člani društva opravijo 1500 ur prostovoljnega dela na leto. Vse več je posredovanj ob naravnih nesrečah po neurjih, intervencij ob požarih, v obdobju suše pa v nekatera naselja dovažajo vodo s cisterno. V letu 2009 so s prostovoljnim delom in s sredstvi donatorjev zgradili prizidek h gasilskemu domu, v katerem imajo urejene sanitarije in manjšo sejno sobo. Zaradi uspehov in jubileja sta skupina krajanov in vodstvo KS Impol Slovenska Bistrica občini predlagala, da se društvu ob prazniku bistriške občine vroči občinska listina.

vir Vecer.com

Ocena: 9.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.