Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 0
gosti: 4

več...
Slovenija : Gori, odpri, pade, zapri (2)
Objavil gobi - 30.1.2010 13:00:38 (1594 x prebrano) Novice tega avtorja

Polemika

V soboto, 23. januarja, se je v Delovi rubriki Gostujoče pero oglasil Andrej Čufer. Tokrat v zvezi z nedavnim požarom v desni cevi predora Trojane. Zaradi celovitega, korektnega ter strokovnega informiranja javnosti moramo dodatno pojasniti oziroma zavrniti strokovno nekorektne navedbe avtorja omenjenega prispevka.

V nadaljevanju pojasnjujemo nekaj glavnih ugotovitev komisije za izvedbo izrednih pregledov ceste in objektov na njej po prometnih nesrečah, v kateri sodelujejo strokovnjaki s področja gradbeništva ter elektro- in strojne opreme. Glede na očitke iz zadnjega prispevka gospoda Čuferja zatrjujemo, da je komisija ves čas delala strokovno korektno, pri tem pa je temeljila na načelu varnosti. Zadnjega sestanka članov komisije ter podrobnega pregleda pred vzpostavitvijo prometa so se poleg predstavnikov družbe Dars, inženirja DDC svetovanje inženiring, d. o. o., ter Zavoda za gradbeništvo Slovenije udeležili tudi predstavniki ministrstva za promet ter podjetja Igmat, d. d., inštitut za gradbene materiale.

Ugotovitev komisije pred vnovično vzpostavitvijo prometa v desni predorski cevi predora Trojane je bila: »Varnost v predoru po nujnih sanacijskih delih ni znižana glede na njeno raven pred požarnim dogodkom.« Na tem mestu je smiselno dodati tudi, da je bil leta 2006 v testiranje evropskih predorov Euro Tap vključen tudi trojanski predor, ki je dobil najvišjo oceno »zelo dobro« in se je med skupno 52 ocenjevanimi predori v 14 evropskih državah uvrstil na 5. mesto.

Na kratko bomo komentirali le strokovno najbolj sporne navedbe v omenjenem prispevku.

Primerjava z žganjem apnenca ni ustrezna

G. Čufer navaja, da je v okviru požarnega dogodka v desni predorski cevi potekal »popolnoma enak postopek«, kot je žganje apnenca v pečeh in gašenje živega apna. Dejstvo je, da se pri visokih temperaturah v materialih res dogajajo spremembe, ki so predvsem odvisne od višine temperature ter trajanja njenega delovanja. Pri navedeni primerjavi ima avtor prispevka najverjetneje v mislih betonsko oblogo, ki je bila izpostavljena požaru. Beton finalne predorske obloge je nad žariščem požara poškodovan, kar je tudi pričakovano.

Med pregledom so bile temeljito očiščene poškodovane površine in odstranjeni vsi nekompaktni površinski sloji betonske obloge. Poškodbe zaradi požara so največje na površini, v globini betona pa pojenjajo. Učinek po globini je dokazan z različnimi študijami, mogoči so tudi natančni izračuni in preiskave sprememb na agregatu ter cementni matrici na odvzetih vzorcih pod elektronskim mikroskopom.

Dodajmo, da smo za nadaljnje študije iz poškodovanih območij odvzeli vzorce za laboratorijske analize. Od višine temperature, ki ji je bil izpostavljen beton predorske obloge, so odvisne reakcije v agregatu in v cementni matrici. Tega vsekakor ne gre kar primerjati z žganjem apnenca, kjer je v sodobnih jaškastih pečeh kamen (apnenec) v sredini peči žgan s plamenom iz gorilcev, ki so nameščenimi s strani po obodu, in je zato žganje končano v nekaj urah, ali pa s kopami, kjer je žganje potekalo ves teden.

Zgorela nista ne žito ne gorivo

Na temelju ogleda poškodb tovornjakov, ki sta zgorela v požaru, ter po doslej zbranih podatkih (Poročilo o nesreči, Poklicna gasilska enota, CPV Domžale) zavračamo navedbe gospoda Čuferja, saj niti žito, ki ga je prevažal eden izmed tovornjakov, uničenih v požaru, niti gorivo v rezervoarjih tovornjakov nista zgorela (skladno s poročilom o nesreči so pristojne službe iz rezervoarjev pogorelih vozil odstranile pogonsko gorivo). Dejstvo je, da so poleg vozil zgorele tudi cerade ter zadnje pnevmatike prikolice, v katero se je zaletelo drugo vozilo. Ocenjujemo, da jakost požara ni presegla 10 MW ter da je bila najvišja temperatura na omejeni površini betonske obloge nad žariščem požara približno 800 stopinj Celzija, na globini dveh centimetrov pa temperatura ni presegla 450 stopinj Celzija.

Požar na tovornih vozilih v desni predorski cevi je na več manjših lokacijah v območju požara poškodoval tudi betonsko vozišče. Globina poškodb ni segla globlje kot od 2,5 do 3 centimetre v voziščno podlago. Zaradi lokacij poškodb (v kolesnicah voznega pasu in na sredini prehitevalnega pasu) in mogočega vpliva na varnost vožnje v predoru predvsem motornih koles smo se odločili za takojšnjo sanacijo poškodovanih mest s specialnimi gradbenimi materiali.

Za nadzor ustreznosti voziščne površine smo na saniranih površinah po standardnih metodah izmerili globino hrapavosti (0,83 milimetra) in odpor proti drsenju po metodi SRT z nihalom (SRT 70). Oba rezultata izpolnjujeta vse predpisane zahteve TSC 06. 620 Lastnosti voznih površin, torna sposobnost.

Vzdolžno prezračevanje ni podpihovalo požara

Posebno zavajajoče so trditve g. Čuferja, da je v desni predorski cevi, kjer je izbruhnil požar zaradi naleta tovornih vozil, vzdolžno prezračevanje delovalo s polno močjo in tako intenzivno podpihovalo požar. Za predor Trojane (tudi za druge slovenske predore) je natančno izdelan požarni scenarij, ki določa in vzdržuje v primeru požara točno določeno proceduro. Požarni scenarij zahteva, da se v primeru požara v cevi s požarom takoj zaustavi vse ventilatorje, ki bi morda delovali. V sosednji cevi, v kateri ni požara in jo zato uporabljamo kot reševalno cev, pa je treba ventilatorje, ki so najbližje obema portaloma, pognati v nasprotnih smereh, druge proti drugim. S tem se v cevi s požarom umiri zračni tok, ki zato seveda ne »podpihuje požara«, kakor napačno navaja avtor prispevka.

Vse je potekalo po predpisanem scenariju

V sosednji, reševalni cevi se ustvari nadtlak, ki preprečuje vstop dima v to cev, zračni tok pa se usmeri skozi reševalne prečnike proti cevi s požarom. Ta zračni tok je minimalen, bežeče osebe iz cevi s požarom pa se proti reševalni cevi gibajo v nasprotnem toku od prihajajočega svežega zraka. V cevi s požarom, skladno z avstrijskimi predpisi RVS 09.02.31 avgust 2008, mora biti hitrost zraka po izbruhu požara do 1,5 metra na sekundo, ravno zato, da ne podpihuje požara. V predorski cevi s požarom pa je treba upoštevati tudi, da je, skladno s hidromehaničnimi zakonitostmi, tudi količina prihajajočega svežega zraka vanjo velika. Zato se dim hitreje ohlaja, prav tako se tudi hitreje spušča in napolni nižje predele predora. S tem se poslabša vidljivost, bežeče osebe pa pridejo v stik s strupenimi plini. V konkretnem primeru je, po podatkih operaterja predora in po razpoložljivi dokumentaciji, hitrost gibanja zraka ob izbruhu požara takoj padla na zahtevano vrednost, v sosednji predorski cevi pa se je vzpostavilo prej opisano stanje z zračnim nadtlakom. Vse je torej potekalo po predpisanem scenariju.

Predorska cev je po opravljenih delih varna

Družba Dars in z njo komisija za izvedbo izrednih pregledov ceste in objektov na njej po prometnih nesrečah s to razlago zaključujeta javno polemiko z g. Čuferjem, tako kot sta to storili lani poleti v primeru predora Karavanke. Na njegove navedbe ne bomo več odgovarjali niti jih komentirali, saj smo mnenja, da je bila doslej opravljena sanacija poškodb v desni predorski cevi Trojan strokovno korektna, in znova poudarjamo, da je omenjena predorska cev po opravljenih delih varna za uporabnike, kot je bila pred požarom 20. januarja. Dokončna sanacija poškodovanih betonskih površin bo opravljena, ko bodo temperature primerne za to.


Pavel Saje

univ. dipl. ing. gradb., DDC svetovanje inženiring, d. o. o., Ljubljana, predsednik komisije za izvedbo izrednih pregledov ceste in objektov na njej po prometnih nesrečah

Vir:Delo

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.