Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Ptujski gasilci pričeli prenovo svojega doma
Objavil pes - 23.1.2010 13:08:40 (1671 x prebrano) Novice tega avtorja

Obnova in dozidava naj bi stali dobra dva milijona evrov, tri četrtine denarja bo zagotovila MO Ptuj, ki je tudi večinska lastnica doma. Gasilski dom kot učni center ne samo domačih, pač pa tudi gasilcev iz sosednjih krajev


Obnova in dozidava ptujskega gasilskega doma, kljub zimi, že potekata.
(Slavica Pičerko Peklar)
Obnova in dozidava ptujskega gasilskega doma, kljub zimi, že potekata.

Z obnovo in dograditvijo gasilskega doma Ptuj, ki je te dni že stekla, se lepši časi ne obetajo samo ptujskim, pač pa tudi okoliškim in gasilcem iz sosednjih regij ter celo z obmejnega območja Hrvaške, predvsem Zagorsko-Krapinske županije. Gasilska enota Ptuj je namreč osrednja enota Spodnjega Podravja, v gasilskem domu pa se že leta izvaja izobraževanje in usposabljanje gasilcev iz širše okolice.

Pred dobrimi tridesetimi leti zgrajeni gasilski dom, v katerem ima prostore tudi Območno združenje Rdečega križa Ptuj in kjer so tri stanovanja, je potreben temeljite obnove, ugotavljajo gasilci, ki so pripravljeni četrtino potrebnih sredstev za prenovo in dozidavo zagotoviti iz lastnih sredstev, poldrugi milijon evrov pa bo gasilcem za obnovo doma namenila mestna občina Ptuj. Kot pravi Martin Vrbančič, predsednik in strokovni delavec društva, ki je tudi pripravil idejno zasnovo projekta obnove in dograditve, je na obstoječi stavbi gasilskega doma treba menjati steklene površine, obnoviti električno in vodovodno napeljavo ter kanalizacijo, posodobiti način ogrevanja in se odločiti za ekološko sprejemljivejše energente, obnove je potrebna fasada, prav tako pa tudi vsi notranji prostori.

"Zamenjati bo treba tudi strešno konstrukcijo in v mansardi urediti učne kabinete, saj se število izobraževanj povečuje, vse večja pa je tudi udeležba na teh naših strokovnih srečanjih. V času obnove doma bomo zato zgradili prizidek, v katerem bodo ustrezno opremljeni prostori za usposabljanje gasilcev v primeru uporabe izolirnih dihalnih aparatov, tam bodo uredili tudi prostore za trening v izrednih pogojih dela na intervencijah, nujno pa potrebujemo tudi prostore za skladiščenje učnih eksponatov in tehnike," našteva Vrbančič in poudarja, da člani Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj po sklepu vlade opravljajo tudi naloge posebnega družbenega pomena. "Uprava RS za zaščito in reševanje nas je pooblastila za reševanje v prometnih nesrečah, v nesrečah z nevarnimi snovmi in za reševanje na in v vodi oziroma iz vode. Pri svojem delu tako uporabljamo tehniko, opremo in orodje, ki jih ne moremo uporabljati brez nenehnega izobraževanja in usposabljanja. Nam v zdajšnjem gasilskem domu vse bolj primanjkujejo ustrezni prostori in prav zato smo prepričani, da je investicija, za katero se odločamo, dobra odločitev," dodaja Vrbančič, ki je prepričan, da bo, pa ne samo ptujska, gasilska organizacija z obnovljenim gasilskim domom na Ptuju dobila center za izobraževanje in usposabljanje. Obstoječe zmogljivosti bodo namreč ptujski gasilci ponudili v uporabo vsem, ki bodo to želeli, in na ta način zagotovili sredstva za vzdrževanje doma. Tega letno obišče vsaj trideset organiziranih skupin, ki si radi ogledajo tudi vso razpoložljivo tehnično opremo gasilcev, z velikim zanimanjem pa bi se poučili tudi o več kot stoletni zgodovini gasilstva ne samo na Ptuju, pač pa v širšem slovenskem prostoru, zato bodo ptujski gasilci v novih prostorih uredili tudi primerno razstavo stare opreme, pa tudi pisnih in slikovnih virov, ki bodo pričali o bogati zgodovini njihove dejavnosti.

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj, ki je večinska, 76-odstotna lastnica doma, so prepričani, da je mogoče dom prenoviti in dograditi še letos. Mestna občina Ptuj, ki bo nosila glavni delež denarnih obremenitev, te naj bi poplačala do leta 2019, je solastnica dobre petine doma, poltretji odstotek doma je v lasti Območne organizacije RK Ptuj, ki bo za obnovo prispevala 56 tisoč evrov.

vir: http://www.vecer.com/clanekpod2010012305506000

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.