Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
7 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 7

več...
Slovenija : Edini poklicni gasilski zavod na Koroškem pred ukinitvijo
Objavil marco - 4.12.2009 8:49:22 (1756 x prebrano) Novice tega avtorja

Predlog za ukinitev Koroškega gasilskega zavoda bo na mizi ravenskih svetnikov 16. decembra, razlogi so odpovedi pogodb s strani podjetij in višji stroški dela.

Koroškemu poklicnemu gasilskemu zavodu na Ravnah so šteti dnevi, saj namerava ustanoviteljica zavoda Občina Ravne na seji občinskega sveta sredi decembra predlagati njegovo ukinitev. Župan Raven Tomaž Rožen je pojasnil, da predlog odloka o ukinitvi zavoda še pripravljajo in da bo gradivo dokončno nared prihodnji teden, občinskemu svetu pa namerava predlagati obravnavo po dvofaznem postopku. Če bodo občinski svetniki predlog o ukinitvi podprli, bo na Koroškem predvidoma že v prvi polovici leta prenehala delovati edina poklicna gasilska enota, kar bi po mnenju predstavnikov zavoda znižalo zagotovljeno raven zagotavljanja varnosti prebivalcev na tem področju. Poleg požarne varnosti ravenski poklicni gasilci opravljajo naloge zaščite in reševanja ob prometnih, industrijskih in drugih nesrečah, pri katerih so prisotne nevarne snovi, naloge tehničnega reševanja in druge naloge zaščite ter reševanja širšega pomena. Pri reševanju v nesrečah delujejo na območju Mežiške in Mislinjske doline (do Hude luknje) ter v delu Dravske doline (do mostu v Trbonjah).

Vsaj dva razloga botrujeta slabšanju položaja zavoda, oba pa sta finančne narave. Prvi je odpoved čedalje večjega števila pogodb s strani družb na območju zaokroženega gospodarskega območja (ZGO) Ravne, ki predstavljajo glavnino prihodkov zavoda. Drugi razlog tiči v posledicah sprememb sistema plač v javnem sektorju in s tem tudi kolektivne pogodbe za poklicno gasilstvo. Po uveljavitvi sprememb je namreč strošek plač zaposlenih v zavodu narasel na 80 odstotkov vseh stroškov. Kot pojasnjuje direktor Koroškega poklicnega zavoda Roman Lupuh, podjetja, s katerimi imajo ali pa so doslej imeli sklenjene pogodbe, stroškov dela za 14 zaposlenih v zavodu niso pripravljena pokrivati, občina Ravne pa jih ne zmore več pokrivati.

"Deset podjetij iz ZGO je že odpovedalo pogodbe, kar na letni kumulativni ravni pomeni izpad okoli 70 tisoč evrov prihodkov. Naš celotni proračun z investicijami vred znaša okoli 500 tisoč evrov. Stroškov praktično ne moremo bolj znižati, kot smo jih doslej, tudi stroškov dela ne. V primeru zniževanja stroškov dela bi ravnal nezakonito, o čemer sem se prepričal tudi s pridobljenim pravnim mnenjem. Zaposleni gasilci so že zdaj razvrščeni v najnižje tri plačne razrede," pojasnjuje Lupuh. Zavod se poleg z dejavnostjo na trgu, ki predstavlja 70 odstotkov njegovih prihodkov, financira s sredstvi ravenske občine, ki zagotovi 20 odstotkov, in države, ki v proračun zavoda prispeva 10 odstotkov virov.

Lupuh je prepričan, da bodo podjetja, ki skušajo z odpovedjo pogodb znižati svoje stroške, dolgoročno izgubila več, kot se zdi na prvi pogled. Tudi poklicni gasilec in sindikalni zaupnik v gasilskem zavodu Andrej Stermec meni, da bi bilo treba bolj upoštevati vidik profesionalnosti in kakovosti delovanja, saj bo "Koroška veliko izgubila, poti nazaj pa ni." Nenazadnje bodo zaposleni v zavodu, ki so v povprečju stari okoli 50 let in imajo srednjo ali poklicno izobrazbo, ob likvidaciji zavoda izgubili delovna mesta in bodo na Koroškem težko našli nove zaposlitve.

Ravenski župan pojasnjuje, da so se sredstva, ki so jih letos namenili gasilskemu zavodu iz občinskega proračuna, v primerjavi z lanskim letom zvišala za 50 odstotkov, in sicer na 120 tisoč evrov, medtem ko družbe v ZGO niso sledile predlogom o povišanju zneskov. Občina Ravne je ena redkih občin s poklicnim gasilskim zavodom, v večini občin zahtevam za delovanje na tem področju zadostijo s pomočjo prostovoljnih gasilskih društev, razlaga župan. V razgovorih s podjetji na območju ZGO so tudi ugotovili, da večina od njih, z izjemo nekaterih večjih podjetij, niti po zakonu ni dolžna imeti sklenjenih pogodb s profesionalno gasilsko enoto.

Pred sejo občinskega sveta se bo sicer sestal še svet gasilskega zavoda in se opredelil do načrtovane ukinitve. V preteklosti je bilo že več razprav o organiziranosti zavoda, ki je izšel iz nekdanje ravenske železarne. Med drugim so poskušali k ustanoviteljstvu pritegniti tudi več koroških občin, a je po delitvi nekdanje ravenske občine na štiri občine ravenska ostala edina ustanoviteljica.

Gasilci lani posredovali 230-krat

Ravenski poklicni gasilci so lani posredovali 230-krat, leto prej pa 252-krat, v dveh tretjinah primerov na zaokroženem gospodarskem območju na Ravnah, pojasnjuje direktor zavoda Roman Lupuh. Posredovali so pri 60 nesrečah (prometne nesreče, ekološke nesreče, v katerih so prisotne nevarne snovi), v 25 požarih, v ostalih primerih pa pri naravnih in drugih nesrečah (črpanje vode, delovne nezgode). Zavod v zadnjih letih posluje pozitivno (s pozitivno ničlo oziroma z minimalnim dobičkom).


Vir: Večer, Petra Lesjak Tušek

Ocena: 7.00 (3 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
gubina
Objavljeno: 4.12.2009 14:33  Osveženo: 4.12.2009 14:33
Pridružen: 28.10.2004
Od: ljubljana-okolica
Objav: 55
 Re: Edini poklicni gasilski zavod na Koroškem pred ukinit...

Objavil Nit
nejc321
Objavljeno: 4.12.2009 20:27  Osveženo: 4.12.2009 20:27
Pridružen: 5.11.2006
Od:
Objav: 12
 Re: Edini poklicni gasilski zavod na Koroškem pred ukinit...
Sramota !

Objavil Nit
ziegler
Objavljeno: 8.12.2009 7:32  Osveženo: 8.12.2009 7:32
Pridružen: 14.11.2007
Od:
Objav: 96
 Re: Edini poklicni gasilski zavod na Koroškem pred ukinit...
Ja najboljše da kar vse ukinejo...... mislim da tako to ne gre.

Objavil Nit
stoplopar
Objavljeno: 9.12.2009 0:23  Osveženo: 9.12.2009 0:23
Pridružen: 30.3.2009
Od: Ljubljana-Šmartno ob Savi
Objav: 336
 Re: Edini poklicni gasilski zavod na Koroškem pred ukinit...

žalostno za regijo, ki je že tako tepena...........

Objavil Nit
gasilc99
Objavljeno: 10.12.2009 20:37  Osveženo: 10.12.2009 20:37
Pridružen: 7.12.2007
Od:
Objav: 70
 Re: Edini poklicni gasilski zavod na Koroškem pred ukinit...
faq no ke bo pa enkrat piz..... jih bojo pa nazaj hotli upam de nebojo ukinili!!!!!!!!!1
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.