Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
11 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 11

več...
Slovenija : V požaru v forminski Vzmetarni za okoli 10 milijonov tolarjev škode
Objavil Mitja - 16.12.2004 1:40:00 (1779 x prebrano) Novice tega avtorja

Formin,
Delo v kalilnici šele po novem letu
Nobeden od 32 zaposlenih v ponedeljkovi dopoldanski izmeni ni bil poškodovan, saj so se pravočasno umaknili
Po vžigu kalilnega olja se je požar hitro razširil na ostrešje kalilnice.
"Srečo imamo, da smo za kupce, večinoma za avtomobilsko industrijo - Cimos in Renault - imeli varnostne zaloge vzmeti, ker bi sicer bilo izvajanje naših pogodbenih obveznosti po ponedeljkovem požaru zelo ogroženo. Tako pa bomo lahko uresničili vse večje pogodbene obveznosti, kljub temu da smo doživeli velik požar in da je delo v naši kalilnici do novega leta povsem nemogoče. Lahko bomo nadaljevali šele takrat, ko bomo obnovili ostrešje in celotno kalilnico," nam je včeraj o posledicah ponedeljkovega požara v Vzmetarni, d.d., na Forminu povedal vodja proizvodnje Stanko Rižnar.

"V ponedeljek ob 12.50 se je v oddelku kalilnica, kjer termično obdelujemo vzmeti in jih iz peči polagamo v kalilno olje, vnelo to olje. Ogenj je skozi naprave za izsesavanje potegnilo na podstrešje, kjer se je tako zelo hitro razširil, da je uničil podstrešni in deloma tudi strešni del. Najprej smo poskusili gasiti kar sami s svojimi aparati, vendar je bil požar kmalu preobsežen, zato smo poklicali Center za obveščanje na Ptuju in takoj so prihiteli gorišniški in forminski gasilci, nato pa še moškanjski in zagojiški. Aktivirali so tudi ptujsko gasilsko enoto, ki je bolje opremljena za delo z olji, a smo na srečo ob pomoči domačih gasilcev požar omejili in njihova pomoč ni bila več potrebna. Čeprav smo požar omejili v kakšnih 15 minutah, pa je kljub hitremu odzivu po naši prvi oceni nastalo za 10 milijonov tolarjev (41.705 €) škode, v kar niso vštete posledice dejstva, da vsaj mesec dni v tem delu ne bomo mogli delati in da nekaj dni nismo mogli delati tudi v drugih delih. Ocena škode seveda ni dokončna, saj šele zdaj, ko smo pričeli čistiti, vidimo, kaj vse je uničeno. Nič natančnega tudi ne moremo povedati o vzrokih, čeprav sumimo, da je bilo nekaj narobe s kakovostjo olja, ki smo ga pred časom zamenjali," nam je o poteku in posledicah požara v forminski Vzmetarni povedal Rižnar.

Včeraj okoli 12. ure so usposobili del proizvodnje, v kalilnici pa ne bodo mogli delati še kak mesec, saj morajo prenoviti celotni del podstrešja in trenutno za ta dela intenzivno iščejo izvajalca.

"Zagotovo bomo v kalilnici lahko začeli delati šele po novem letu, sreča pa je, da smo ustvarili tako imenovane varnostne zaloge naših izdelkov in bomo lahko svoje pogodbene obveznosti kot dobavitelj izpolnjevali. Rad bi tudi poudaril, da nobeden od 32 zaposlenih, kolikor jih je delalo v času požara, ni bil poškodovan, ker smo zaposlene pravočasno umaknili iz objekta, in da je to pravzaprav za vse nas v podjetju od vsega najbolj pomembno," je še pristavil Rižnar.

V forminski Vzmetarni, delniški družbi, katere večinski lastnik je Franc Unuk, je ta čas 52 zaposlenih. Večinoma izdelujejo vzmeti in vzmetne elemente in kar 70 odstotkov izdelkov prodajo avtomobilski industriji, večinoma pogodbeno delajo za Cimos in Renault.

Pričakovanega enotedenskega prednovoletnega dopusta tako v Vzmetarni zaradi požara žal ne bodo mogli imeti, saj bodo morali nadoknaditi izpad dela zaradi požara in odpravljanja njegovih posledic.


vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.