Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Gasilska vaja trboveljskih gasilcev
Objavil Peter - 11.11.2009 20:32:15 (2585 x prebrano) Novice tega avtorja


Zadnji četrtek v oktobru letošnjega leta je Štab operative GZ Trbovlje izvedel gasilsko vajo na Domu upokojencev Franca Salamona v Trbovljah ( DUFS ).

Objekt je namenjen nastanitvi in oskrbi ter bolniški negi do 203 starostnikov. Zaposlenega osebja je 100, večinoma v dopoldanskem in popoldanskem času, ponoči pa sta dežurni 1 medicinska sestra in 1 bolničarka. V objektu je lahko poleg oskrbovancev in zaposlenih tudi določeno število obiskovalcev in je po oceni lahko prisotnih dnevno okrog 500 oseb.

Objekt DUFS se nahaja v stanovanjski soseski na vzpetini v vzhodnem delu mesta Trbovlje in je razgibana zgradba s tremi trakti.Zahodni trakt A ima 7 etaž,osrednji trakt B ima 2 etaži in vzhodni trakt C ima 5 etaž. Ogroženost oseb je zelo velika zaradi neposredne nevarnosti dima, plinov in posredno zaradi panike in neokretnosti oskrbovancev. Vrata v posamezne sobe oskrbovancev so preozka , lesena ( niso požarna ), sobe in stopnišča prav tako niso požarno ločena, v objektu ni požarnega dvigala – obstoječa dvigala – osebna in tovorno – niso uporabna za evakuacijo v primeru požara. V objektu DUFS tako niso uvedene požarne ločitve ( požarni sektorji, stopnišča, kletni in drugi prostori ) – celoten objekt je en požarni sektor in je že po študiji v primeru razvitega požara lahko uničen. Kar nas gasilce preseneča  je da je  iz Ocene požarne ogroženosti objekt 2 stopnje kar pomeni – majhna požarna ogroženost. Zaradi navedenega trboveljski gasilci vsakoletno izvedemo gasilsko vajo na tem objektu z namenom da se usposabljamo sami kakor tudi zaposleni v domu.

Predpostavka letošnje gasilske vaje je bil požar v garsonjeri VI: nadstropja A trakta, zaradi pregretega olja v ponvi. Požar se hitro širi na celotno kuhinjo in manjši hodnik. Sproži se javljalnik požara ( dejansko aktivirali javljalec vendar ni deloval ob prisotnosti Varnostno nadzornega centra na katerega je javljalec požara priključen ). Začetni požar je začelo gasiti osebje doma z ročnimi gasilniki, vendar neuspešno. Osebje doma je skladno s požarnim redom pričelo z obveščanjem in pripravami za evakuacijo oskrbovancev doma.Ob prihodu gasilcev je potekalo gašenje požara z vstopi napadalnih skupin preko AL 30 in ZD 22 ter notranjimi napadi ( IDA ) gašenje in evakuacija oskrbovancev. Celoten potek vaje je bil predhodno gledalcem tudi predstavljen preko ozvočenja.

Na gasilski vaji so sodelovala vsa  PGD, PIGD in Gasilski zavod Trbovlje.
( PGD Klek, PGD Čeče, PGD Dobovec, PGD Trbovlje mesto, PIGD Rudnik Trbovlje, PIGD STT IM, PIGD TET in poklicna gasilska enota – Gasilski zavod ).

Poleg navedenih je na vaji v Trbovljah sodelovala Gasilska brigada  Ljubljane z avtomehanično lestvijo ALK 32 m proizvajalca MB z nadgradnjo Metz Aerlals z namenom da predstavimo Trboveljčanom in občanom zasavske regije sodobno vozilo za reševanje iz višjih nadstropij, za katero smatram da bi bil že skrajni čas da pristopimo  v regiji z dogovori o nakupu orodja in opreme za reševanje iz višin.Pomembno je da je bilo na vaji vključenih preko 50 operativcev – gasilcev, ReCO Trbovlje, SINT d.o.o Trbovlje, SINET Hrastnik d.o.o., PP Trbovlje, Zdravstveni dom Trbovlje in na tako zahtevni vaji ni bilo poškodb udeležence vaje. V roku 20 dni bomo opravili analizo vaje in opozorili odgovorne na pomanjkljivosti v Domu starejših v Trbovljah.

Posebna zahvala pa še enkrat gasilcema GB Ljubljana A. Marolt, B. Žgajnerju in direktorju – poveljniku GB Ljubljana Tomažu Kučiču.


Srečko Kerin

Ocena: 9.00 (2 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.