Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 6

več...
Slovenija : Poročilo o reševalni vaji v cestnem predoru Karavanke
Objavil gobi - 5.10.2009 8:54:39 (1604 x prebrano) Novice tega avtorja

Sistem reševanja bodo morali dopolniti

Prenovljeni sistem reševanja v predoru je izboljšan – Udarna gasilska enota je izgubljala čas pri dostopu do kraja nesreče – Ta mesec bo poročilo obravnaval republiški štab Civilne zaščite, nato še vlada
Jesenice – Analiza o reševalni vaji, ki je bila maja v skoraj osem kilometrov dolgem enocevnem cestnem predoru Karavanke, je pokazala, da je prenovljeni sistem reševanja ob nesreči v predoru izboljšan, čeprav bodo morali nekatere pomanjkljivosti še odpraviti, smo izvedeli neuradno. Kljub izboljšanemu sistemu reševanja je enocevni predor Karavanke še vedno potencialno nevaren.

Poročilo o reševalni vaji bi moralo biti pripravljeno 30 dni po zaključku vaje; izdelava se je zavlekla zaradi dela, ki so ga imeli junija ob vlomu v skladišče orožja v Povhovi jami pri Pivki, usklajevanja besedila poročila in odsotnosti med poletnimi dopusti, je pojasnil Bojan Kuntarič iz uprave za zaščito in reševanje. Ta mesec bo poročilo obravnaval republiški štab Civilne zaščite, nato se bo z njim seznanila vlada.

Iz še nepotrjenega poročila izhaja, da so jeseniški poklicni gasilci na kraj požara v predoru Karavanke prispeli po 25 minutah. To bi pomenilo katastrofo, saj morajo biti gasilci na kraju nesreče v največ 15 minutah, da bi se še lahko izognili nastanku t. i. peči, ko bi bilo reševanje zaradi visokih temperatur onemogočeno. Zamuda je deloma nastala, ker so morali reševalci pri vožnji skozi Jesenice upoštevati prometne predpise. Vrata na intervencijski cesti pred predorom so morali gasilci odkleniti in odpreti. Čas so izgubljali tudi na drugih mestih v predoru, ki so jih organizatorji nastavili kot pasti (zaparkirana vozila, cisterna z nevarnimi snovmi), pa tudi zaradi čakanja na portalne gasilce. Zdravstveni domovi so bili o nesreči obveščeni hitro, v jeseniški bolnišnici pa šele uro po nesreči.


Sistem reševanja bodo dopolnili tudi z boljšim obveščanjem avstrijskih gasilcev in z dodatnim izobraževanjem portalnih gasilcev (iz prostovoljnih gasilskih društev). Vrata na intervencijski poti do predora bodo morali zamenjati z avtomatskimi. Psihološko pomoč, ki so jo na vaji dali poškodovanim, bodo morali zagotoviti tudi za reševalce, sistem obveščanja po ozvočenju bo treba nadgraditi z obvestili v tujih jezikih. Na vaji niso preizkusili delovanja prezračevalnega sistema, ki bi ga morali nadgraditi.
Vir:Delo

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.