Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 4

pilot, več...
Slovenija : Karavanke brez izhoda v sili
Objavil Peter - 7.8.2009 6:54:36 (2175 x prebrano) Novice tega avtorja

Nadgradnja predora Karavanke je nujna. Gasilci stanje označujejo kot katastrofalno, na Darsu pa zanikajo, da bi bili rezultati testa katastrofalni. Bo predor varen šele leta 2019?

Predor Karavanke

Predor Karavanke (Foto: DARS)

Predor Karavanke

(Foto: DARS)

Mednarodni predor Karavanke na slovensko-avstrijski meji je edini enocevni predor na slovenskih avtocestah.

V noči na 25. junij letos je Dars v sodelovanju z avstrijskim upravljalcem opravil preizkus delovanja prezračevanja v predoru Karavanke. Prav ta dimni test je v javnosti dvignil veliku prahu, saj so gasilci menili, da so rezultati testa katastrofalni. Uradnega poročila še ni, na Darsu pa zanikajo, da bi bili rezultati slabi. Še več, "po ugotovitvah predstavnikov Darsa, ki so bili navzoči na preizkusu, so vsi sistemi delovali brezhibno". "Ocene kritikov varnosti predora slonijo na subjektivni oceni in nimajo nobenih strokovnih osnov niti meritev ali preizkusov," je za 24ur.com sporočil tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler.

Na Darsu kljub temu priznavajo, da ni vse tako rožnato. Z avstrijskimi kolegi se zavedajo, da je prezračevalni sistem star že 18 let. Toda kot je sporočil Koler, v tem trenutku niso nastopile razmere, zaradi katerih bi moral Dars predor izločiti iz prometa. Inšpekcije izvajajo redne nadzore, če pa bi se ugotovilo, da predor na kakršen koli način predstavlja nevarnost in ogroža življenja udeležencev v prometu, bi o njegovi usodi odločali na pristojnih ministrstvih, in sicer na avstrijskem in slovenskem prometnem ministrstvu. Tam bi lahko tudi določili, da skozi predor dovolita promet pod posebnimi pogoji do izvedbe sanacije.

Kje so pomanjkljivosti predora?

Pošljite fotografije cestnih pripetljajev in se potegujte za bogato nagrado!

Nadgraditev predora je potrebna, priznavajo na Darsu. Gre za pereči vprašanji prezračevanja in ubežnih poti. Februarja lani je bil opravljen mednarodni test Euro Tab, ki je predor Karavanke ocenil kot dober. Ker pa ni dograjena druga cev, kar bi pomenilo, da ni ubežnih poti, pa je predor dobil zaključno oceno zadovoljivo.

"Delovanje prezračevalnega sistema je omejeno na predpisane vrednosti, ki pa vseh možnih intenzitet požarov ne pokrivajo. Zato je nujna zahteva po ubežnih poteh. Samo prezračevanje bo premalo," je za 24ur.compovedal Koler, ki je dodal, da se sicer prevozi nevarnih snovi skozi predor spremljajo, vendar pa lahko tudi ob tem pride do požarov. Prav tako opozarja na strpno vožnjo, saj so prav vozniki osebnih vozil glavni krivci za izredne dogodke v predorih.

Ker je nadgradnja nujna, sta upravljalca predora že v preteklosti določila faze ukrepov. "V teku je postopek nadgraditve predora, ki bo zaključen najkasneje do aprila 2019, kakor je tudi predpisano," je dejal predstavnik Darsa.

Kakšne so varnostne razmere v predoru?

Vaja v predoru Karavanke-6

15. maj 2009: Državna vaja v predoru Karavanke (Foto: Dare Čekeliš)

V primeru incidentnih dogodkov v predoru se poleg vgrajenih sistemov sproži tudi sistem zaščite, reševanja in pomoči, ki je bil preverjen na nedavni državni vaji v maju 2009. Poročilo o vaji podaja predloge za ureditev nekaterih sistemov v zvezi s predorom, kar pa ne pomeni, da sistemi trenutno ne delujejo in da bi bila zaradi teh predlogov varnost predora manjša.
Marjan Koler, Dars

Dars v tem trenutku ne more podati neodvisne strokovne ocene o varnostnih razmerah v predoru, je sporočil Koler. V teku je izdelava analiz tveganja, iz katere bodo razvidni tudi možni ukrepi za ureditev morebiti neustreznega stanja. "Do takrat pa bo predor obratoval skladno z veljavnimi Obratovalnimi navodili (sprejetimi na 20. seji obratovalnega komiteja dne 30.1.2001). Koncept in obratovalni parametri prezračevalnega sistema niso skladni s trenutno veljavnimi predpisi. Zahtevata se prečno prezračevanje po celotni dolžini predora (Direktiva EU in pristojna slovenska uredba) ter učinkovito odsesavanje dima (avstrijski predpisi). Od požarnega testa 15. novembra 2008 dalje teče izvajanje ukrepov na nadgradnji prezračevalnega sistema, ki so bili dogovorjeni med slovenskim in avstrijskim upravljavcem predora Karavanke,“ je zapisal Koler.

Delajo na izboljšavah

Predor v sedanji obliki ne more nikoli veljati za popolnoma varnega, kajti enocevni predori brez rovov za izhod v sili so tiktakajoče časovne bombe.
Willy Matzke iz avstrijskega avtomobilskega kluba ÖAMTC

Avstrijci in Slovenci so k delu na izboljšavah pristopili aktivno. Dela so razdelili v tri faze. V prvi fazi so bili izvedeni nujni kratkoročni ukrepi, kot so zatesnitev sistema, zamenjava neustreznih senzorjev in posegi v krmilni sistem ventilacije. Prav požarni test, ki je bil izveden 24. junija letos je imel cilj preveriti stanje po tej fazi, poudarja Koler.

"V drugi fazi bi bili izvedeni kratkoročni ukrepi - optimizacija ventilacijskega sistema znotraj obstoječih gradbenih gabaritov in z upoštevanjem končne rešitve. Tretja faza pa predstavlja končno rešitev – ureditev prezračevanja skupaj z ureditvijo poti za pobeg. Rešitev gre po pričakovanjih izven obstoječih gradbenih gabaritov in mora biti zaključena do aprila 2019," je za 24ur.com razložil Koler.

'Nekatera dela smo že izvedli, druga so v teku'

Menimo, da se Dars skupaj z Asfinagom (avstrijski upravljalec predora) zelo dobro zaveda dejstva, da družbi upravljata s predorom, ki je star že 18 let in v katerem poteka dvosmerni promet (promet z vozniki, ki so v večini primerov krivci za izredne dogodke v predorih). Upoštevanje pravil vožnje skozi predor, predvsem pa strpna vožnja z dopustno hitrostjo in upoštevanje varnostne razdalje bi zagotovo pomenili največji prispevek k varnosti prometa skozi predore.
Marjan Koler, Dars

Upravljavca predora sta zaradi ugotovljenih potreb po sanaciji stanja v predoru Karavanke in tudi na podlagi zahtev evropske direktive že začela z obsežnejšimi obnovitvenimi deli na gradbeni konstrukcijami. Nekatera dela so že zaključena. Delajo tudi na vgrajenih sistemih v predoru. Tu so mišljene zveze, klici v sili, ozvočenje, hidrantni sistem, razsvetljava, video nadzor in sistemi vodenja prometa.

"Ti ukrepi, kakor tudi morebitni ukrepi na podlagi izdelane analize tveganj bodo predvidoma izvedeni do konca leta 2010, kar je pred rokom iz direktive, ki je april 2014. Najzahtevnejši ukrep, torej nadgradnja predora v varianti izgradnje druge cevi oziroma rova za pobeg z nadgradnjo prezračevalnega sistema bo izveden do skrajnega roka, predvidenega z direktivo, tj. do aprila 2019," je zaključil predstavnik Darsa.

In drugi slovenski predori?

V spodaj pripetem dokumentu si lahko ogledate natančen seznam vseh pomanjkljivosti slovenskih predorov. Seznam vključuje tudi podatke, kaj dela oziroma kaj načrtuje Dars za izboljšavo trenutnega stanja.

Ste naleteli na nenavadne prizore v predorih? Sodelujte v nagradni igri! Oglejte si tudi fotografije cestnih pripetljajev, ki so jih posneli slovenski vozniki!


vir: http://24ur.com/cestni_pripetljaji/predor-ki-nima-izhoda-v-sili.html

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.