Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 5

slavc112, več...
Slovenija : Deževje še povzroča nevšečnosti v severovzhodni Sloveniji
Objavil himi - 4.8.2009 19:32:20 (1282 x prebrano) Novice tega avtorja

Maribor - Po nočnem neurju z vetrom, ki je največ škode povzročil z razkrivanjem streh, je odpravljanje posledic ujme v severovzhodni Sloveniji čez dan oteževalo deževje.Deževje še povzroča nevšečnosti v severovzhodni Sloveniji

Maribor - Po nočnem neurju z vetrom, ki je največ škode povzročil z razkrivanjem streh, je odpravljanje posledic ujme v severovzhodni Sloveniji čez dan oteževalo deževje.


Zaradi obilnih padavin je do popoldneva padlo celo do 45 milimetrov dežja, zato so narasli številni manjši vodotoki v Podravju, zlasti na območju Slovenskih goric, Goričkega in Haloz.

Najbolj narasla Pesnica


Po podatkih Agencije za okolje je med rekami, ki poplavljajo na tem območju, najbolj narasla Pesnica, ki je v Gočavi že presegla rekordni vodostaj 503 centimetrov in poplavlja tudi na območjih, kjer ta pojav sicer ni pogost, reke Ščavnica, Ledava in Dravinja pa poplavljajo na območjih vsakoletnih poplav.

Oglejte si podrobnejšo vremensko napoved ali radarsko sliko padavin.

Fotografije nam lahko pošljete na mejl foto@siol.net.

Gasilci najbolj zaposleni na Vzhodnem Štajerskem in Pomurju


Gasilci so imeli zaradi obilnih padavin ves dan precej dela s črpanjem vode, največ na območju Vzhodne Štajerske in Pomurja. Meteorna voda je na omenjenih območjih zalila večje število stanovanjskih in drugih objektov, sprožilo se je več zemeljskih plazov, narasli in poplavili so lokalni hudourniki in vodotoki. Po podatkih mariborskega regijskega centra za obveščanje so samo na njihovem območju do 16.30 zabeležili že okoli 100 črpanj in 26 zemeljskih plazov, precej intervencij pa je bilo tudi v ostalih delih severovzhodne Slovenije.

Mura v Gornji Radgoni prek opozorilne vrednosti


Sicer pa je po podatkih Agencije za okolje okoli 16. ure pretok reke Mure v Gornji Radgoni presegel opozorilno vrednost 635 kubičnih metrov na sekundo in še narašča. V Gornji Radgoni bo največji pretok dosegla predvidoma ponoči med 24. in 1. uro in sicer med 700 in 900 kubičnih metrov na sekundo. Poplavni val se bo tekom noči na sredo pomikal v spodnji tok proti meji s Hrvaško, ob tem pa bo Mura poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov.


Največ težav povzročil veter


Med nočnimi neurji na Štajerskem sicer toča ni povzročala večjih težav, zato pa je na območju Ptuja veliko škode povzročil predvsem močan veter, ki je uničeval strehe in podiral električne drogove.

Neurje z močnim dežjem se je nad severovzhodnim delom Slovenije prvič razbesnelo v ponedeljek okoli 21. ure, ko je v občini Hoče Slivnica meteorna voda zalila hlev v Bohovi, kletne prostore hiš v Rogozi in Spodnjih Hočah, podobne težave pa so imeli tudi v Mariboru. Tam je voda zalila kletne prostore na Nertovi ulici, tržnico na Kardeljevi cesti in poplavljala stanovanja na Stritarjevi ulici.

Piščančja farma ostala brez strehe


Nekaj po polnoči se je huda ura ponovila predvsem v Spodnjem Podravju, kjer je največ škode povzročil močan veter. Tako so morali gasilci pomagati pri pokrivanju ostrešja piščančje farme v Spodnji Koreni v občini Duplek, neurje z vetrom pa je prizadelo tudi občino Kidričevo, kjer je po prvih podatkih ptujske regijske uprave za zaščito in reševanje veter razkril 20 objektov, podrl veliko dreves in nekaj drogov elektro napeljave.


Ptuj: veter razkril okoli 30 objektov


Podobne težave so imeli še v občini Ptuj, kjer je veter razkril okoli 30 objektov, v Hajdini, kjer je veter razkril dve strehi stanovanjskih hiš, v Lancovi vasi, Jurovcih, Tržcu in Popovcih v občini Videm sedem streh, v občini Majšperk pa je veter razkril stanovanjsko hišo v naselju Stogovci.

V občini Poljčane je meteorna voda zalila kletne prostore dveh stanovanjskih stavb v Zgornjih Poljčanah, o težavah zaradi neurja pa poročajo tudi iz Pragerskega, Starš, Miklavža na Dravskem polju in Kungote. V Laporju v občini Slovenska Bistrica je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje, tako da je povsem uničilo ostrešje stavbe, kmetijske stroje in živino pa so gasilci uspeli rešiti. Gasilci so nekaj po polnoči posredovali tudi v podjetju Pinus v Račah, kjer so izčrpali vodo iz hidrantne postaje.

Celje: najhuje na območju s hrvaško mejo


Na Celjskem območju je bilo še najhuje na območju s hrvaško mejo. Tako je okoli 23. ure območje Rogaške Slatine zajelo neurje z močnim vetrom, ki je odkrilo strehe najmanj štirih objektov, iz enega so gasilci črpali vodo, na cestišča pa so se podrla drevesa. Ob istem času je veter povzročal škodo v občini Kozje, od koder poročajo o dveh odkritih strehah in enem zalitem objektu.


Meteorna voda zalila več kleti na Koroškem


Zaradi močnih nalivov so meteorne vode minulo noč zalile več kleti stanovanjskih hiš in blokov na Koroškem. Po podatkih slovenjgraške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je voda zalila več kleti v hišah v Mežici, Dravogradu in na Ravnah na Koroškem, kjer je voda zalila tudi klet stanovanjskega bloka.

Povečana vodnatost rek


Ponoči je v vzhodni Sloveniji padlo krajevno med 70 in 100 mm padavin, kar je povzročilo porast rek, manjših potokov in ponekod hudournikov. Reke v vzhodni Sloveniji imajo velike letne pretoke in še naraščajo in ponekod poplavljajo, reke drugod po državi imajo po večini srednje letne pretoke.

STA

Foto: BOBO/STA

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.