Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : Pametna avtocesta, ponoreli vozniki
Objavil Mitja - 3.12.2004 1:00:00 (1460 x prebrano) Novice tega avtorja

Dekani - Čet 02.12.2004, 15:14

Posledice bi bile lahko katastrofalne
Zaradi tehnične opremljenosti in stalnega nadzora prometa prek videonadzora so zadnjih nekaj kilometrov avtoceste proti morju, kamor spadajo tudi dvocevna predora Kastelec in Dekani ter viadukt Črni Kal, poimenovali kar pametna avtocesta. No, niti teden dni po odprtju še zadnjega odseka od Črnega Kala do Sermina, bi se na pametni avtocesti v predoru Dekani lahko zgodila tragedija. Ne zato, ker bi zatajila tehnika, temveč zaradi človeške raztresenosti, zmedenosti in, kar najbolj zbuja skrb: zaradi nespoštovanja cestne signalizacije.
Zgodilo se je v sredo zjutraj. V obvestilu, pod katerega se je podpisal direktor za komuniciranje in strateški marketing pri Darsu Pedja Ašanin Gole, piše: "Ob 6.15 je v predoru Dekani, iz smeri Kopra proti Ljubljani, rdeče vozilo (opel corsa puljske registracije) obrnilo in do konca predora vozilo po nasprotni smeri vožnje. Celotni dogodek je trajal manj kot minuto. Sistem za nadzor in vodenje prometa je takoj zaznal vožnjo v nasprotni smeri in samodejno sprožil vse mehanizme. Pred predorom Dekani iz koprske smeri in v samem predoru so se samodejno prižgale rdeče luči, ki pa jih vozniki desetih vozil niso upoštevali. Rdeče vozilo se je še enkrat pojavilo v predoru Dekani in ga tokrat po pravilni smeri v celoti tudi prevozilo. V varnost avtocest in opremo se vlaga veliko denarja, če pa vozniki ne spoštujejo prometnih predpisov, je malo koristi od tega. Zato pozivamo voznike, da upoštevajo vsa prometna pravila na avtocestah, še zlasti na tako zahtevnih odsekih, na katerih so predori."
Prekrškarji bodo kaznovani
Podobno obvestilo je posredoval tudi operacijsko-komunikacijski center PU Koper. V njem je dodano le, da bodo policisti ob pomoči kamer ugotavljali, kdo je vozil v nasprotno smer in kdo ni upošteval opozoril pred predorom ter rdečih luči v njem in da bodo proti vsem kršiteljem ukrepali.
Ne gre za premiero
Gole je še pojasnil, da sta se obračanje in nepravilna smer vožnje zgodila kmalu po odprtju tudi v nekaj kilometrov višjem predoru Kastelec, tudi tedaj se je vse srečno izteklo, na avtocestah pa beležijo približno deset primerov na leto, ko se vozilo zaradi takih ali drugačnih razlogov znajde na napačnem kraku. Ne more pa se načuditi, da je davi lahko v predor Dekani zapeljalo kar deset vozil, čeprav je samo na portalu pred vhodom v predor utripalo pet rdečih luči.
Verjetno ni treba preveč dolgoveziti in pojasnjevati, s kakšnimi posledicami se ponavadi končajo nesreče na avtocestah, kjer eden od voznikov kakor zgreši smer vožnje. Ob srečanju s takim vozilom so vozniki, ki vozijo v pravilni smeri, ponavadi tako presenečeni in nepripravljeni na tako nepredvidljivo situacijo, da sploh ne reagirajo. Tako se dogajajo čelna trčenja pri polni hitrosti, tista z več kot sto kilometrov na uro! V predorih je praviloma vsak trk lahko usoden, saj po njih največkrat izbruhne še požar.
Deset pogumnih (neumnih)
Izvorno napako v dogajanju v predoru Dekani je zagotovo naredil voznik puljske rdeče corse, ki je v notranjosti obrnil. Resda dvocevnih predorov v Sloveniji še ni veliko, še manj jih je v drugih državah nekdanje Jugoslavije, a v vseh predorih velja pravilo, da je v njih prepovedano obračanje. No, Puljana je v predoru zagotovo nekaj zmedlo in naredil je neumnost. Še večjo pa je zagotovo naredila deseterica voznikov, ki je prevozila toliko rdečih luči in dobesedno izzivala tragedijo.

vir:delo

Iztok Umer/F.M.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.