Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Gasilci.org : Regijski posvet posavskih in zasavskih gasilk 2009
Objavil Doroteja_Jazbec - 19.4.2009 16:04:46 (1485 x prebrano) Novice tega avtorja

Gasilska zveza Trbovlje je zadnjo soboto v marcu organizirala vsakoletni posvet posavsko-zasavske regije, na katerem se je zbralo precejšnje število gasilk iz gasilskih zvez: Brežice, Krško, Trbovlje, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje. Ob prihodu v osrčje Zasavja nas je dodobra predramila dišeča kavica in polna miza peciva, ko pa smo bile zbrane vse prijavljene članice iz obeh regij, se je pričel uradni del našega srečanja. Uvodoma je bilo predstavljeno delo in aktivnosti, katere že dolga desetletja pišejo zgodovino trboveljske gasilske zveze. GZ Trbovlje združuje 674 članov in članic, ki delujejo znotraj prostovoljnih gasilskih društev Trbovlje-mesto, Čeče, Dobovec in Klek ter prostovoljnih industrijskih gasilskih društev Rudnik Trbovlje, Strojegradnja Trbovlje, Termoelektrarna Trbovlje in Lafarge Cement Cementarna Trbovlje. Pozdravne besede je navzočim namenila Mojca Umek, spregovorili pa so še Pavel Nemet (predsednik GZ Trbovlje), Ivan Potočnik (Predsednik regijskega sveta Zasavske regije), Tatjana Plaskan (članica Sveta članic;savinjsko-šaleška regija) in Martina Živič (predsednica članic posavske regije). Na posvetu se je zbralo 29 domačih gasilk iz GZ Trbovlje, 4 iz GZ Hrastnik, 8 iz GZ Zagorje, 9 iz GZ Sevnica, 10 iz GZ Krško in 6 iz GZ Brežice.

Romana Rupar, psihologinja, ki že dolga leta dela v obrambnem sistemu, je nato predavala o prevenciji pred stresom. Načelnica oddelka za psihološko dejavnosti v poveljstvu sil Slovenske vojske nam je predstavila, kaj stres pravzaprav je in od kod izvira, pa tudi njegove osnovne zakonitosti in pokazatelje.  Glede na to, da je stres prisoten v življenju prav vsakega posameznika, pa je zlasti za reševalce, gasilce in vojake izjemnega pomena, če so ga sposobni obrniti sebi v prid. Preko bogatih osebnih in poslovnih izkušenj predavateljice smo se vse gasilke našle v besedah Ruparjeve, ki je tekom našega skupnega druženja večkrat poudarila, da ženske nismo enake moškim in tudi nikoli ne bomo. Produktivna pozitivna stran tega pa je,  da se naučimo , kako z različnostjo oplemenititi gasilsko organizacijo. Psihološko podkovana poročnica Slovenske vojske je gasilkam celo podala nekaj konstruktivnih predlogov, katere pa ne bi bilo napačno natančneje in podrobneje preučiti. Predlagala je posebno specializacijo, ki bi udeležencem pomagala izboljšati oziroma ponovno vzpostaviti psihično stabilnost, ne glede na to ali govorimo o samopomoči in osebni preventivi ali pa v smislu nudenja tovrstne pomoči tovarišem. Zlasti dolgoletni gasilci so doživeli in videli že veliko pretresljivih požarnih situacij in različnih nesreč, tudi s smrtnimi izidi, kar pa v človeku nedvomno pusti močan pečat. Tu bi bila pomoč neposredno po opravljenih intervencijah izjemno velikega pomena. V ta namen bi bilo smotrno organizirati skupine/posameznike, kjer bi poveljujoči ali pa zunanji sodelavci opravljali razbremenilne pogovore z ljudmi, ki so bili v akciji najbolj fizično in psihično izpostavljeni danim razmeram.  Ruparjeva je v nadaljevanju poudarila tudi izrazite ročne spretnosti žensk, kar bi lahko pomenilo pomemben predpogoj in prednost za številčnejšo udeležbo gasilk na sanitetnih tečajih za bolničarje.  
Po končanem izčrpnem predavanju smo se odpravile proti delavskemu domu Trbovlje, kjer nas je pričakal navihan rudarski škrat Perkmandeljc s polno košaro tradicionalnih slastnih mandeljčkov in nas popeljal do dvorane, v kateri smo si ogledale predstavitev Trbovelj.
Zatem smo se razdelile v dve skupini ter obiskale Revirski muzej s stalno razstavo in se podale v notranjost skromnih rudarskih stanovanj. Tik preden so nas prazni želodci in čas pričeli priganjati h kosilu, smo pokukale še v novo Marijino cerkev, nato pa je sledila zaslužena pogostitev in prijetno druženje. V sproščenem vzdušju so nas z nepričakovanim obiskom presenetile Magda Klopčič(organizatorka regijskega posveta), Helena Odlazek (predsednica Komisije za delo s članicami pri GZ Zagorje) in Mojca Hrovat (namestnica predsednice Komisije za delo s članicami pri PIGD ETI Izlake). Te so se poleg Mire Šraj, predstavnice posavske regije, udeležile usposabljanja za delo v štabu ob vodenju velikih intervencijah, ki je potekalo istega dne na Igu. Članice GZ Sevnica pa so istega dne opravljale praktični izpit za gasilske častnice.

Regijskega posveta gasilk Posavja in Zasavja se je skupno udeležilo 67 članic, kar je – kot poudarjamo vsako leto – zavidanja lepo število in kar dokazuje, da smo tudi ženske z vsako aktivnostjo in z vsako najmanjšo pomočjo v gasilstvu vse bolj sposobne. Menim , da zadostna mera motivacije, znanja in pripravljenosti kaže na to, da se gasilke lahko postavimo ob bok gasilcem, za kar gre zahvala tako Gasilski zvezi Slovenije, ki nas finančno in moralno podpira kot tudi našim moškim tovarišem.  S skupnimi močmi, torej člani in članice, pionirji, mladina in veterani, namreč tvorimo neprimerljivo pomemben del naše družbe.

V imenu gasilk posavske in zasavske regije se zato zahvaljujem Komisiji za delo s članicami v GZ Trbovlje, ki je v okviru letnega programa GZS in Sveta članic pripravila čudovit dan, poln lepih vtisov in novih spoznanj.

NA POMOČ!

Ocena: 8.00 (7 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.