Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Dante bi bil gotovo navdušen
Objavil gobi - 2.4.2009 17:07:58 (1238 x prebrano) Novice tega avtorja

Plinska požarna hiša na Igu


Ljubljana – Pravzaprav še ni dolgo tega, ko so gasilci lahko tako, za vajo potolkli kvečjemu kak ogenjček nekje na prostem in se nikomur še sanjalo ni, da se bo dalo gašenje »trenirati« tudi čisto zares, v zaprti zgradbi in zoper hud ogenj, ki se ga da za nameček celo nastavljati.

Pri nas imamo najsodobnejšo gasilsko šolo na Igu, v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje, kjer so konec lanskega leta poleg drugih vadišč dobili še kovinsko plinsko-požarno hišo, ki jo ves ta čas preizkuša pet stalno zaposlenih inštruktorjev in vodja gasilske šole, 34-letni Aleš Cedilnik, andragog in pedagog, sicer pa strojnik, ki piše z levo, gasi pa z obema rokama in je doma pod Šmarno goro. Do jeseni bo za dokaj zapleteno železno zgradbo nastal obširen program, skozi katerega bodo potem šli vsi bodoči gasilci in še kdo.

Kot pravi Cedilnik, so se s tovrstnim vročim treningom seznanili pri mednarodnem sodelovanju s švedsko reševalno agencijo (Swedish Civil Contingencies Agency), kjer so že sredi osemdesetih let zaradi precejšnje požarne izpostavljenosti lesenih gradenj ugotovili, da morajo biti njihovi gasilci vrhunsko usposobljeni, če hočejo biti učinkoviti.

Znanje so naši gasilski zagnanci sproti izpopolnjevali, prišle so domače zamisli in leta 2002 so postavili prvo požarno hišo, sestavljeno iz dveh kovinskih zabojnikov, v katerih s plinskimi gorilniki simulirajo požar, za dim pa poskrbijo tako, da zakurijo v gašperčku domače, »ižanske« izdelave.

Pri šolanju novih in novih gasilcev so se nabirale izkušnje in dve leti kasneje je nastala idejna zasnova za veliko vroče vadbišče, kjer se bo dalo uprizoriti oziroma vaditi gašenje, reševanje, prezračevanje, preiskovanje in najrazličnejše kombinacije naštetih operacij. Trietažna plinsko-požarna hiše je sestavljena iz enajstih 6-metrskih in dveh 12-metrskih (ladijskih) železnih zabojnikov s tremi kurišči. Na dveh zakurijo z lesom, tretje je plinsko, a lahko tudi tam podkurijo z drvmi in potem gasijo kombiniran požar.

Zabojniki so med seboj povezani z vrati, s katerimi lahko ustvarijo bolj ali manj zapleten dostop (labirint), v katerem se morajo znajti gasilci, zgradba ima dvoje stopnišč (eno je zunanje) in več balkonov, gasilci pa lahko med drugim vadijo tudi gašenje požara v kleti in na mansardi. Vroča hiša ima površino 225 kvadratnih metrov, je plod domačega znanja in zagotovo med najsodobnejšimi na svetu, kar priznavajo tudi švedski strokovnjaki, ki jim pri teh rečeh gotovo ni para. Vadbišče bodočih gasilcev je urejeno kot večstanovanjski objekt z veliko garažo-delavnico, uporabljajo lahko vsak prostor zase ali v poljubni kombinaciji, povsod pa je dobro poskrbljeno za varnost.

Snovanje požarne hiše se je začelo leta 2004 in leta 2007 so z ljubljanskim podjetjem J-Rupert&Co podpisali pogodbo o razvoju in izdelavi. Približno 230 tisoč evrov je stala nova pridobitev, denar pa je šel iz tehnološko-razvojnih programov obrambnega ministrstva. Predvidevajo, da bo lahko bodočim gasilcem služila od 10 do 15 let.
Vir: Delo

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
ziegler
Objavljeno: 3.4.2009 13:17  Osveženo: 3.4.2009 13:17
Pridružen: 14.11.2007
Od:
Objav: 96
 Re: Dante bi bil gotovo navdušen
Zanimiva pridobitev.....
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.