Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Stanje na Vipavskem se počasi umirja
Objavil himi - 30.3.2009 18:54:12 (2975 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Krka narašča in bo verjetno poplavljalaKrka narašča in bo verjetno poplavljala

Stanje na Vipavskem se počasi umirja

Nova Gorica - Na Vipavskem, kjer je močno deževje v nedeljo in danes povzročilo največ težav, je dež večinoma že prenehal in tudi vodostaji se nižajo, še vedno pa ostajajo poplavljene nekatere ceste.


"Upamo, da bomo še danes lahko odprli vse ceste"


Kot so pojasnili v Regijskem centru za obveščanje Nova Gorica, je deževje prenehalo in situacija se umirja. Tudi cesta Dornberk - Branik je po njihovih podatkih že odprta, medtem ko so po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste popolne zapore zaradi poplavljenega cestišča na cestah Šempeter - Dornberk, Vipava - Manče pri Mančah, Volčja Draga - Križ pri Bilju in Miren - Opatje selo pri Mirnu. V regijskem centru pričakujejo, da se bodo do konca dneva že vse ceste lahko odprle.

Pošljite nam slike


Vaše slike morebitnih poplav nam lahko pošljete na urednistvo@siol.net

Preverite vremensko napoved

Foto: Peter Čehovin


Poplavljene ceste so trenutno tudi največji problem, čeprav je voda zalila tudi nekaj objektov. Vendar izrazite materialne škode ni, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite občine Renče-Vogrsko Milivoj Perkon in spomnil, da življenja niso bila ogrožena, z izjemo primera, ko je vaščan poskušal rešiti traktor in je zabredel približno 700 metrov v poplavno območje, kjer ga je voda spodnesla. Uspel se je prijeti za drevo, na katerem je ostal uro ali dve, dokler ga s čolnom niso rešili gasilci.

Vrtoče pri Mirnu – foto: Pišot Primož


Ajdovščina: voda naj bi v nekaj urah začela upadati


Perkon je še povedal, da je poplavilo nekaj kleti, česar pa so prebivalci že navajeni iz preteklosti. Podobne poplave so na primer doživeli že pred desetimi leti, ko je povodenj prav tako prišla iz vzhoda, z območja Ajdovščine, kjer se lomita celinski in morski podnebni vpliv ter zato prihaja do obilnejših padavin. "Zadeve se sedaj stabilizirajo, vodostaj je sicer še vedno nespremenjen, v nekaj urah pa pričakujemo, da se bo voda začela umikati in da bo okoli 18. ure cesta spet prevozna," je dejal Perkon.

Miren - foto: Robert Gajser


Večinoma je voda zalila polja in ceste


Podobne umiritve voda se nadeja tudi poveljnik Civilne zaščite občine Ajdovščina Igor Benko, ki je pojasnil, da je deževati že nehalo, vendar da ima Vipava trenutno najvišji pretok v zadnjih treh dneh. Reka sicer poplavlja predvsem polja in ceste, medtem ko v objektih nimajo večjih težav. Zalilo je le del proizvodnje podjetja Fužinar, kjer pa so poplave običajne in so nanje pripravljeni, zato velike škode ni bilo.

Miren - foto: Robert Gajser


Gasilci so reševali trmaste voznike


Materialna škoda je med drugim nastala na dveh avtomobilih, katerih voznika sta kljub opozorilu in urejenemu obvozu poskusila prečkati poplavljeno območje. Vozili je zalilo, gasilci pa so morali osebi reševati. Posredovali so tudi pri dveh manjših plazovih, ki sta se sprožila na območju Ajdovščine. Hkrati se premika plaz Slano blato, vendar večje premike Benko pričakuje v sredo ali četrtek, saj na območje podzemna voda pride z nekaj dni zamude. V prihodnjih dneh se Benko boji tudi novih padavin.

Foto: Peter Čehovin


Ljubljanica, Vipava in Krka bodo predvidoma še poplavljale


Reke so večinoma že dosegle svoje viške, po predvidevanjih pa bodo Ljubljanica, Vipava in Krka še poplavljale, je povedal Janez Polajnar z Agencije RS za okolje. Krka bo tako predvidoma začela poplavljati danes zvečer in bo ponoči poplavila na območjih vsakoletnih poplav.


Poplavno območje Ljubljanice na Ljubljanskem barju se bo tekom noči in v torek dopoldne še povečalo in bo poplavljala v večjem obsegu kot običajno. Še vedno pa poplavljata tudi njena pritoka Gradaščica in Horjulščica, ki sta v tem času dosegli svoj višek. Proti večeru bo po pričakovanju Mali Graben poplavil ponekod v Ljubljani.

Reka Vipava v svojem srednjem toku ne narašča več, do večera oz. do torka naj bi se postopoma začela umikati v svoje struge, vendar bo vse do torka še poplavljala, je dejal Polajnar.

Dolenje pri Ajdovščini - foto: Matevž Bratevšec

Na celjskem in mariborskem območju brez poplav


Kljub obilnemu deževju in porastu vodotokov Savinje, Drave in Dravinje pa na celjskem in mariborskem območju ne beležijo poplav. V celjskem regijskem centru za obveščanje so povedali, da so vode ponekod izredno visoke, vendar kritične meje niso presežene.

Na Gorenjskem zaenkrat največ težav z meteorno vodo


Dolgotrajno močno deževje je že v noči na nedeljo zajelo tudi Gorenjsko, kjer pa večjih težav zaenkrat ni povzročilo. Zaradi zamašenih odtokov je v nekaterih objektih poplavljala meteorna voda. Naraščajo tudi reke in potoki, ki pa vsaj zaenkrat še ne poplavljajo.

Renče pri Novi Gorici - foto: Mateja Blagonja


Sora še nižja od ceste


Narasla Sora, ki je pred letom in pol botrovala najhujšim poplavam v Selški dolini, je zaenkrat od ceste nižja še približno en meter, zato večjih težav še ni, lahko pa bi se pojavile tekom dneva, ko bo še deževalo. Proti večeru naj bi se voda nato začela umirjati, so pojasnili v Regijskem centru za obveščanje Kranj.

Renče pri Novi Gorici - foto: Janja Mozetič

Renče pri Ajdovščini -foto: Janja Mozetič

Vipava - foto: STA

Vipava - foto: STA

Vipava - foto: STA

Vrtoče pri Mirnu – foto: Pišot Primož

Vrtoče pri Mirnu – foto: Pišot Primož

STA

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.