Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
8 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 8

več...
Slovenija : 8. marec - mednarodni dan žena
Objavil himi - 8.3.2009 12:33:32 (1567 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

ČESTITKE OB 8. MARCU VSEM GASILKAM !!!

8. marec - mednarodni dan žena

Ljubljana - Dan žena je mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk.


Prvič so ga začeli praznovati leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Ob tej priložnosti se bodo v znak enakopravnega položaja žensk v družbi tudi v Sloveniji zvrstile mnoge proslave, med drugim v Cankarjevem domu v Ljubljani in v Trbovljah.

Danilo Türk na proslavi v Trbovljah


Predsednik republike Danilo Türk se bo s soprogo Barbaro Miklič Türk udeležil proslave ob mednarodnem dnevu žena v Trbovljah, na kateri bo imel tudi pozdravni nagovor.


Svečana prireditev ob mednarodnem dnevu žena, ki jo pripravljajo Mestni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB, aktiv veterank NOB in ljubljanski župan Zoran Janković, bo v Cankarjevem domu. Slavnostna govornica bo ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Organiziran mimohod po starem delu Ljubljane


V okviru mednarodnega festivala Rdeče zore v Ljubljani se bo ob mednarodnem dnevu žena odvil tudi mimohod po starem mestnem jedru Ljubljane, popoldne bo v ta namen okrogla miza in zborovski nastop.


"Vloga ženske je nenadomestljiva"


Na Slovenski škofovski konferenci so ob tej priložnosti zapisali, da Katoliška Cerkev žensko postavlja v središče civilne družbe. "Njena vloga je nenadomestljiva in vsaka ženska je povabljena, da v polnosti živi svoje dostojanstvo," so navedli.

V zgodovini pa so, kot še menijo na škofovski konferenci, različne družbene, politične, gospodarske ali verske okoliščine negativno vplivale na položaj žensk. Mednarodni dan žena pomeni priložnost za razmislek o aktualnem položaju in dostojanstvu žensk, so še zapisali.


Slovenske ženske med bolj enakopravnimi v Evropi


Statistični podatki sicer kažejo, da so ženske v Sloveniji v ekonomsko bolj enakopravnem položaju z moškimi kot v večini evropskih držav. V Sloveniji je stopnja zaposlenosti žensk višja od povprečja EU in znaša 62,6 odstotka, plačilo žensk pa je za okoli sedem odstotnih točk nižje od plačila moških, s čimer Slovenija prednjači pred večino EU držav.

S krajšim delovnim časom je v Sloveniji zaposlenih le 11,3 odstotka žensk, medtem ko povprečje v EU znaša 31,2 odstotka. V EU zasedajo ženske nekaj manj kot tretjino vodilnih (menedžerskih) mest v gospodarstvu. Slovenija je z 26 odstotki blizu temu deležu, pravi statistika.


Kljub temu, da v Sloveniji med brezposelnimi osebami, še zlasti med visoko izobraženimi mladimi, prevladujejo ženske, pa so pri nas ženske z majhnimi otroki glede zaposlenosti še vedno v boljšem položaju kot v EU. Slovenija je po statističnih podatkih celo edina država EU, ki ima višjo stopnjo zaposlenosti žensk, starih od 25-49 let z otroki, starimi manj kot 12 let, v primerjavi z ženskami v isti starostni skupini, ki nimajo otrok.

STA

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.