Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
13 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 12

laznik, več...
Mimogrede : 11. februar - evropski dan številke za klic v sili 112
Objavil BAČO - 11.2.2009 17:59:10 (2481 x prebrano) Novice tega avtorja

Sreda 11.02.2009, 08:29

Bruselj - Evropska komisija je v ponedeljek skupaj z Evropskim parlamentom in Svetom EU današnji dan razglasila za evropski dan številke 112, katerega namen je razširiti poznavanje omenjene številke.

Ta od decembra lani državljanom EU kjerkoli v uniji omogoča vzpostavitev stika s službami za ukrepanje v sili in je povsem brezplačna.

Številka 112 od leta 1991

Številka 112 je bila uvedena leta 1991 kot dopolnilo nacionalnim številkam za klic v sili z namenom izboljšati dostopnost reševalnih služb v vseh članicah unije. Od leta 1998 morajo članice zagotavljati brezplačne klice na številko 112 z vseh stacionarnih in mobilnih telefonov, od leta 2003 pa morajo telefonski in mobilni operaterji reševalnim službam zagotavljati tudi podatke o kraju, od koder je prišel klic.

Dostopna po celotni EU
Od decembra lani je številka za klic v sili, ki jo 94 odstotkov državljanov EU ocenjuje kot pozitivno, dostopna po celotni EU. Kljub temu pa je v ponedeljek objavljena javnomnenjska raziskava Eurobarometra pokazala tudi nekaj pomanjkljivosti pri njenem delovanju, so sporočili iz Bruslja.

Jezikovne težave

Samo četrtina Evropejcev tako ve, da ta številka, ki rešuje življenja, obstaja tudi v drugih državah članicah, skoraj trije od desetih kličočih pa so v tujini pri klicu na številko 112 naleteli na jezikovne težave, čeprav bi morali biti po podatkih 21 držav članic unije centri za klic v sili 112 sposobni opravljati komunikacijo v angleščini (v 12 državah članicah v nemščini in v 11 v francoščini).

Namen je razširiti poznavanje številke 112

Komisija je odločitev o razglasitvi 11. februarja za dan številke 112 sprejela prav z namenom razširiti poznavanje številke 112 in spodbuditi nacionalne organe k ukrepanju, da postane enotna številka EU za klic v sili bolj večjezična.

"Evropska številka za klic v sili ne sme biti več najbolje varovana evropska skrivnost," je izjavila evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding in kot nesprejemljivo označila dejstvo, da manj kot četrtina državljanov pozna številko 112 ali da jezikovne ovire popotnikom, ki to številko pokličejo, preprečijo komunikacijo z operaterjem klica v sili.

EU mora poskrbeti za varnost 500 milijonov svojih državljanov

Dodala je še, da si mora EU prizadevati za varnost 500 milijonov svojih državljanov z enako vnemo, kot si je prizadevala za zagotovitev svobodnega gibanja državljanov preko meja 27 držav članic povezave. "Prvi evropski dan številke 112 mora spodbuditi nacionalne organe, da povečajo število jezikov, v katerih je mogoče komunicirati s centri za klic v sili na številki 112, in razširijo poznavanje številke, ki rešuje življenja," je še dejala Redingova.

Bojan Žmavc prejel nagrado Evropskega združenja za klic v sili

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Bojan Žmavc v torek prejel nagrado Evropskega združenja za klic v sili (EENA) za uvedbo klica WAP 112 v Sloveniji. Ta omogoča gluhim in naglušnim osebam obvestiti operativce v centrih za obveščanje, kje se nahajajo in kakšno pomoč potrebujejo. Klicatelj se z mobilnega telefona prek spleta poveže z računalnikom v centru za obveščanje in nato z operativcem izmenjujeta pisna sporočila glede pomoč, ki jo klicatelj potrebuje.

STA

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.