Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
7 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 6

vide, več...
Slovenija : Plazovi ogrožajo hiše
Objavil pes - 8.2.2009 15:42:13 (1647 x prebrano) Novice tega avtorja

Obilno deževje je povzročilo nemalo preglavic. Številne kleti je poplavila meteorna voda, sprožili so se tudi plazovi, ki ogrožajo stanovanjske hiše. Tudi nekatere reke še vedno naraščajo.Tudi danes nas čaka deževen dan. V večjem delu države dežuje, pretoki rek po Sloveniji so veliki, a večinoma že upadajo. Naraščajo reke v južni, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji. Krka bo maksimum dosegla v večernih urah. Poplavljeno bo območje na nivoju vsakoletnih poplav. Tako je Krka ob 7. uri dosegla vodostaj 288 centimetrov in zalila cesto Krka–Zameško.

Poplavljeno Planinsko polje

(Foto: Dare Čekeliš)

V nedeljo dopoldne je bilo ob slovenski obali povišano plimovanje morja. Zaradi visokega plimovanja je morje v Piranu med 6.30 in 10.00 poplavilo nižje dele obale, in sicer glavni pomol, območje pred Gea Collegeom in Kidričevo nabrežje od Hotela Piran in Punte. Ob 7. uri so gasilci sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo za nevarnost. Morje pa je poplavilo tudi Semedelsko cesto in rob obale na Ukmarjevem trgu v Kopru.

Veliko dela pa so imeli tudi gasilci. Ob 10.40 sta se v Križah v občini Tržič zamašila dva jaška, zaradi česar je voda začela ogrožati stanovanjsko hišo. Gasilci so jaška odmašili in tako omogočili, da voda zopet normalno odteka. Zaradi močnega deževja je prišlo ob 11. uri do vdora meteornih vod v kletne prostore stanovanjske hiše v Vuhredu, v občini Radlje ob Dravi. Ob 9.29 je meteorna voda zalila tudi kleti dveh stanovanjskih hiš v Spodnjem Slemenu v Selnici ob Dravi. Voda je poplavila tudi cesto Selnica ob Dravi–Fala.

Če imate fotografije poplav in plazov, nam jih pošljite na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si.

Ob 11.39 pa je zalilo tudi klet stanovanjske hiše v Spodnjem Dupleku v občini Duplek. Voda je zalila tudi kleti stanovanjskih hiš v trnovski vasi, v Zgornjih Žerjavcih ter dve kleti v Pernici in Vukovju. Meteorno vodo so iz kleti izčrpali gasilci.

Ob 9.24 se je na Maistrovi ulici na Ptuju zaradi obilnih padavin sprožil zemeljski plaz. Polmer plazu je okoli 100 metrov, razpoka pa je široka okoli štiri metre. Gospodarsko poslopje, ki je v bližini plazu, se je premaknilo za 40 centimetrov, stanovanjska hiša pa s plazom drsi. Ogrožena je še ena hiša pod plazom. Pet stanovalcev obeh hiš so že izselili.

Na Kaninu so izmerili 30 centimetrov zrnatega snega na podlagi 850 centimetrov.

Ob 9.33 se je sprožil zemeljski plaz v kraju Gmajna v občini Slovenj Gradec. Gasilci so na kraju ugotovili, da gre za plaz na strmem pobočju za stanovanjsko hišo. V bližini hiše je vidna razpoka dolžine 30 metrov krat 60 centimetrov. Plaz so zaščitili s folijo in uredili odtok vode. Dogodek bodo spremljali, da preprečijo zdrs do hiše.

Dopoldne je začela naraščati reka Ščavnica. Ob 10.51 je reka, ki je imala takrat vodostaj 246 centimetrov, prestopila bregove in začela ogrožati skladišče kmetijske zadruge v Spodnjih Ivanjcih v občini Gornja Radgona. Ob 12. uri je bil njen vodostaj že 258 centimetrov in še vedno narašča.

Zemeljski plaz v naselju Studence

(Foto: Jani Dolinšek)

Predvsem v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank je velika nevarnost snežnih plazov. 

http://24ur.com/novice/slovenija/reke-se-kar-narascajo.html

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.