Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 2
gosti: 3

gubina, nejc321, več...
Slovenija : Bi se zgodil čudež tudi v Sloveniji?
Objavil pes - 16.1.2009 16:16:04 (1837 x prebrano) Novice tega avtorja

Po zasilnem pristanku letala na reki Hudson smo preverili, kako bi se na podobne dogodke odzvale slovenske reševalne službe.Slovenski zračni prostor letno preleti okrog 140 tisoč letal, na slovenskih letališčih pa pristane ali vzleti več kot 15 tisoč letal, je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Dogodek, ki se je včeraj zgodil v New Yorku, ko je letalo Airbus A320 zasilno pristalo na reki Hudson, je presenetil številne. Najprej se je pilot v manj kot minuti odločil za manever, ki je navdušil javnost, nato pa je še stekla bliskovita akcija reševanja. Kako pa bi se odgovorni odzvali, če bi se podobno zgodilo v Sloveniji?

Letalske nesreče večjega obsega lahko po podatkih uprave pričakujemo na letališču Jožeta Pučnika, manjšega pa na letališčih Maribor in Portorož. Najhujše posledice povzročijo nesreče, ko letalo strmoglavi na letališče ali naseljeno območje. V to skupino prav tako spadajo nesreče, ko strmoglavi letalo, ki prevaža nevarne snovi, ali pa ko letalo strmoglavi v morje, navaja uprava.

Reševalci

Reševalci ob reki Hudson (Foto: Reuters)

Nevarno Jadransko morje

"Bližina Kamniško-Savinjskih Alp in Pohorja ne pomeni ovire za varno pristajanje in vzletanje letal na letališčih Ljubljana in Maribor, medtem ko Jadransko morje lahko predstavlja oviro pri pristajanju in vzletanju na letališču Portorož, predvsem v primeru neugodnih vremenskih razmer (megla, burja). Ker je za Slovenijo značilna velika reliefna pestrost, to zagotovo pomeni oviro pri iskanju letala, reševanju in pomoči ob letalski nesreči zunaj letališča,“ je zapisano na spletni strani uprave. 

Kako poteka reševanje?

Na kraj nesreče vedno pridejo najprej gasilci, nujna medicinska pomoč in policija. Kateri ostali organi, sile, enote, službe... se bodo še aktivirale, pa je odvisno od ocene nastalega položaja. Odločitev o tem sprejme vodja intervencije oziroma ustrezni poveljnik civilne zaščite, so za 24ur.com odgovorili na upravi. 

Podatke o nesreči najprej obdela kontrola zračnega prometa, ki na podlagi predvidenih dogodkov in možnih posledic določi vrsto in obseg nesreče. Obenem ARSO spremlja in napoveduje razvoj vremena, ki ga posreduje Centru za obveščanje RS (CORS).

Reševanje ljudi

Če bi letalo zasilno pristalo v slovenskem morju, bi bila  na kraju dogodka prva najverjetneje luška kapetanija Koper. "Najprej rešujemo življenja," so nam povedali na kapetaniji. Reševalci morajo v čim krajšem času ugotoviti število potnikov, saj tako organizirajo iskanje pogrešanih. Istočasno bi potekalo reševanje letala, saj pristojni morajo preprečiti izlitje goriv, ki bi vodila do onesnaženja okolja. "Poudarek pa je na reševanju življenj, materialne stvari so sekundarnega pomena," poudarjajo na kapetaniji. Reševalna akcija mora steči v najkrajšem možnem času. Sam potek reševanja pa je odvisen od letnega časa, stanja morja, števila udeležencev v nesreči in podobno. Za pomoč lahko zaprosijo tudi kolege v Trstu in na Reki.

Kapetanija ima posebno plovilo, ki se uporablja za reševanje na morju v vseh vremenskih razmerah. Ker pa nima toliko mest, da bi lahko poškodovane prepeljali na varno, bi v primeru nesreče večje razsežnosti morali vključiti še plovila policije in slovenske vojske.

vir:http://24ur.com/novice/slovenija/112-na-pomoc.html

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.