Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : Mariborski poklicni gasilci praznujejo
Objavil Denkooo - 8.1.2009 13:08:47 (5676 x prebrano) Novice tega avtorja


Začetki poklicnega gasilstva v Mariboru segajo v leto 1948, ko so po vzoru Ljubljane ustanovili Gasilsko milico, ki danes velja za drugo največjo poklicno gasilsko enoto v Sloveniji

Javni zavod za zaščitno in požarno reševanje Maribor, ki ima sedež na Cesti proletarskih brigad, je včeraj praznoval 60-letnico delovanja, saj je bila mariborska poklicna gasilska enota ustanovljena 7. januarja 1949. Proslavo in razvitje prapora pripravljajo sicer jeseni, poslanstvo poklicnih gasilcev in njihovo zgodovino pa je predstavil poveljnik Aleš Ciringer. "Zavod je druga največja poklicna gasilska enota v Sloveniji s 73 zaposlenimi, med katerimi je 61 operativnih delavcev oziroma gasilcev. Operativa je razdeljena na štiri enakovredne izmene - vode, ki delujejo v delovnem ciklusu 12 ur dnevna služba, 24 ur prosto, 12 ur nočna izmena, 48 ur prosto.
S svojo dejavnostjo pokrivamo območje mestne občine Maribor in sosednje občine Duplek, Starše, Hoče - Slivnica, Miklavž na Dravskem polju ter Rače - Fram, kjer interveniramo ob požarih. Dejavnost zavoda na področju ekoloških nesreč oziroma intervencij pri razlitju ali razsutju nevarnih snovi in reševanju iz vode pa je razširjena na širšo vzhodnoštajersko regijo," razlaga poveljnik in dodaja, da imajo 17 vozil za specifične intervencije in štiri vozila za servisno ali drugo dejavnost. Tisoč intervencij letno Letno imajo okoli tisoč različnih intervencij (požarne, tehnične, pomoč občanom ...).
 Med osrednje dejavnosti poklicnih gasilcev spadajo gašenje in omejevanje širjenja požarov, reševanje ljudi, živali ter premoženja ob požarih in drugih nesrečah. "Skrbimo tudi za požarno-preventivno dejavnost, zagotavljanje ustrezne stalne strokovne in kondicijske usposobljenosti svojih delavcev, opravljanje drugih del in nalog, ki so povezane z gasilsko dejavnostjo, vzdrževanje svojih objektov in opreme, omejevanje škode ob ekoloških nesrečah, tehnično pomoč ob nezgodah, servisiranje gasilnikov in izolirnih dihalnih aparatov, opravljamo redne tehnične preglede hidrantnega omrežja in meritve pri novogradnjah ter izdajamo ustrezna potrdila, preizkušamo vse vrste tlačnih posod, opravljamo požarno stražo in tlačne preizkuse cevovodov na terenu," pravi Ciringer in dodaja, da v okvir njihovih servisnih dejavnosti sodijo tudi servisiranje izolirnih dihalnih aparatov, potapljaške opreme ter zaščitnih oblek za nevarne snovi, polnjenje vseh vrst tlačnih posod (200 in 300 barov). Poleg tega so pooblaščeni serviser za več vrst gasilnikov, ob rednem pregledu in polnjenju gasilnikov pa imajo še tlačne preizkuse posod in polnjenje jeklenk z ogljikovim dioksidom.
Gasilska milica
 Začetki mariborskega poklicnega gasilstva segajo v leto 1948, ko je takratni sekretariat za notranje zadeve izdal nalog, da se tudi v Mariboru, po vzoru Ljubljane, ustanovi poklicna enota z nazivom Gasilska milica. Za gasilski dom je mestni ljudski odbor dodelil poštne garaže v Tyrševi ulici 25, formalna ustanovitev gasilske narodne milice je 1. januar 1949, prvih devet gasilcev iz Maribora (Jože Stupan, Franc Štefanec, Ivan Toplak, Friderik Marčič, Milan Mikluš, Sofronije Dinič, Franc Črešnar, Ivan Žalar in Franc Jerič) pa je bilo vanjo sprejetih že nekaj dni kasneje.
Prvo leto je 27 zaposlenih sodelovalo na 47 intervencijah, gasili pa so v glavnem v industriji, na stanovanjskih zgradbah in reševali živali. Leta 1953 so se preimenovali v Poklicno gasilsko četo, danes pa je Poklicna gasilska enota Maribor z uradnim nazivom Javni zavod za zaščitno in požarno reševanje Maribor. Na tej lokaciji so še Reševalna postaja Maribor, Avtomehanične delavnice Policijske uprave Maribor in Regijski center za obveščanje Maribor. 

Vir: http://www.vecer.com/clanek2009010905395483

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Pripete datoteke: 01344159-300.jpg 
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.