Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Gasilci, reševalci, policisti – premalo slišni?
Objavil gobi - 29.12.2008 9:03:58 (2510 x prebrano) Novice tega avtorja

Ponedeljkova tema
Standardiziran le svetlobni del signalizacije – Najbolj motijo glasni radii, telefoniranje in ličenje za volanom – Daleč najhuje je na obvoznici – Dobre tehnične rešitve v tujini, ki bi jih lahko posnemali

Ljubljana – Nekateri meščani so nas opozorili na (slabo)opaznost intervencijskih vozil, ki se po mestu prebijajo do ponesrečencev, požarov in drugih krajev, kjer ljudje potrebujejo pomoč. Kot pravijo, že gneča oziroma hrup, ki ga povzroča gneča in zmerna jakost radia (ki je nekaj povsem običajnega v osebnih avtomobilih), nemalokrat pa tudi najnovejši elektronsko-glasbeni pripomočki, ki jih uporablja zlasti mlajša generacija, hudo zmanjšata možnost, da bi tako vozilo pravočasno opazili in se mu umaknili s poti. Poudarili so tudi, da so sirene teh vozil v tujini dosti močnejše – resda so bolj zoprne za sluh, toda vozila se tako zlasti podnevi, v prometni gneči, ko svetlobni znaki niso tako dobro vidni, prej opazi, kot pri nas.

Kot so zapisali v podjetju RTI iz Maribora, kjer se ukvarjajo s homologacijo intervencijskih vozil, imamo v Sloveniji Pravilnik o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo, ki določa, katera vozila imajo lahko nameščene naprave za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov. Obravnavajo jih evropski homologacijski predpisi ECE v pravilniku R65-Specialne opozorilne svetilke. Zvočne opozorilne naprave obravnava pravilnik ECE-R28 in TSV 107 oziroma direktiva 70/388/EGS*87/354/EGS, slovenski homologacijski predpisi pa so identični evropskim direktivam. Obravnavajo zvočne naprave za običajne zvočne znake, za naprave s posebnimi zvočnimi znaki pa ni homologacijskih predpisov.

Da je svetlobni del signalizacije službenih vozil standardiziran, zvočni pa ne, so nam potrdili tudi na Generalni policijski upravi. Kar se glasnosti siren tiče, so zapisali, da imajo v njihovi tipizaciji sirene z močjo 100 W in zvočnim pritiskom najmanj 117 decibelov (dB) na razdalji enega metra. Glede tega, koliko jih prometni udeleženci vidijo, pa so zapisali le, da je to zelo odvisno od okolja in razmer.

Z Gasilske brigade Ljubljana so nam sporočili, da so tudi že dobili kako pritožbo ali pobudo v zvezi s tem, da so njihove sirene prešibke, oziroma, da na cestah niso dovolj opazni. Kot so povedali, se jim ljudje včasih ne umaknejo, ker v avtu poslušajo glasno glasbo, veliko pa k manjši slišnosti siren intervencijskih vozil prispeva tudi dobra zvočna izoliranost sodobnih avtomobilov. Če nekomu res ni jasno, da se mora umakniti, imajo gasilci na razpolago zračno sireno, ki se razlikuje od običajnih zvočnih signalov. Uspešno prebijanje po mestni gneči jim omogoča tudi sistem vožnje, kjer se pred kolono gasilskih tovornjakov pelje gasilski kombi, ki s prižganimi lučmi in vključenimi sirenami pripelje v križišče, da ga ljudje opazijo, sledijo pa mu tovornjaki. Medtem ko se ta prebija od križišča do križišča, mu tovornjaki sledijo v enakomernem tempu.

Izkušnje z vozniki so različne. Naravnost katastrofalno je stanje na obvoznici. Vozniki, še posebej taki »postavljaški« v gneči zabašejo tudi odstavni pas in gasilski tovornjak ne more na kraj nesreče. Dogaja se tudi, da ljudje v gneči na odstavnem pasu ustavijo avto, ga zaklenejo in si gredo ogledat nesrečo. Zgodilo se je že, da je ponesrečenec zato, ker ga niso mogli izrezati iz avtomobila in pravočasno oskrbeti, umrl.

Vozniki reševalne službe kliničnega centra Ljubljana so povedali, da je precej odvisno od dneva in ure. V gneči imajo rešilni avtomobili velike težave, da se prebijejo skozi promet. Ljudje jih ne opazijo tudi zaradi mobitelov, zamišljenosti in celo ličenja med vožnjo. Po izkušnjah reševalcev vozniki premalo uporabljajo ogledala in veliko preveč zavore – dogaja se, da zaslišijo rešilni avto in zavirajo, namesto da bi se mu umaknili s poti. Umikajo se na levo stran vozišča, celo na nasprotni vozni pas. Zdi se jim, da avtošole temu namenjajo premalo pozornosti.

Vir:Delo

Ocena: 8.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
gasilc99
Objavljeno: 29.12.2008 14:57  Osveženo: 29.12.2008 14:57
Pridružen: 7.12.2007
Od:
Objav: 70
 Re: Gasilci, reševalci, policisti – premalo slišni?
ja tist ke jih nesliš je pa tud pol..... no coment ke se tok nagravžn use dere:D

Objavil Nit
Franci
Objavljeno: 29.12.2008 19:27  Osveženo: 29.12.2008 19:27
Pridružen: 3.6.2005
Od: Velike Lašče
Objav: 72
 Re: Gasilci, reševalci, policisti – premalo slišni?
"gasilc 99"
Kaj si hotel povedat?
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.