Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
12 uporabnik(-ov) online (5 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 11

slavc112, več...
Mimogrede : 'Ne morete škodovati, lahko le pomagate'
Objavil pes - 6.12.2008 16:34:53 (1741 x prebrano) Novice tega avtorja

Možnost preživetja osebe s srčnim zastojem je z oživljanjem od tri do štirikrat večja, vendar le malo Slovencev prepozna znake srčnega zastoja in pozna temeljne postopke oživljanja.

Znanje Slovencev o prepoznavanju srčnega zastoja in temeljnih postopkih oživljanja je nezadovoljivo, je danes v okviru simpozija ob 30-letnici delovanja Službe splošne in nujne medicinske pomoči (SNMP) opozorila predstojnica SNMP Renata Rajapakse. Možnost preživetja osebe s srčnim zastojem pa je z oživljanjem od tri do štirikrat večja, je dejala.

Prva pomoč

Bi znali ponuditi prvo pomoč?

"Temeljni postopki oživljanja so eden od členov v verigi preživetja, ki pomaga žrtvi srčnega zastoja preživeti čas do prihoda nujne medicinske pomoči. Če zna očividec prepoznati, da gre za urgenten položaj in če pozna postopke oživljanja, je možnost za preživetje bistveno večja. Če žrtvi srčnega zastoja nihče ne pomaga, se možnost preživetja zmanjšuje za 10 odstotkov vsako minuto, v tem času pa je preživetje skoraj nemogoče," je poudarila Rajapakševa.

Raziskave, ki so jih opravili dokazujejo, da je preživetje pri bolnikih, ki so jih očividci oživljali, 26-odstotno, pri tistih, ki jih niso oživljali, pa manj kot 10-odstotno. Vse raziskave pa dokazujejo, da očividci redko kdaj oživljajo, in sicer v okoli 20 odstotkih, je dejala predstojnica SNMP.

Društvo študentov medicine že drugo leto zapored izvaja projekt Za življenje. V okviru tega organizirajo brezplačne tečaje prve pomoči za posameznike in skupine.

Zaključki opravljene raziskave kažejo, "da je znanje laičnih prebivalcev Slovenije o znakih srčnega zastoja in temeljnih postopkih oživljanja nezadovoljivo. Znanje je izboljšano pri osebah, ki so se kadarkoli učile oživljanja, kar dokazuje, da bi se z izobraževanjem sedanje slabo znanje lahko izboljšalo".

Le četrtina vprašanih v raziskavi je povedala, da je odsotnost dihanja znak srčnega zastoja, manj kot 50 odstotkov anketiranih pa je znalo povedati, da med postopke oživljanja sodita umetno dihanje in masaža srca. Znanje o samem postopku oživljanja pa je še bistveno slabše, je še izpostavila Rajapakševa.

Prva pomoč

(Foto: POP TV)

Pri predlogih za osveščanje prebivalcev o srčnem zastoju in temeljnih postopkih oživljanja je po njenih besedah osnovno načelo "čim večkrat slišati, videti in praktično izvesti postopek". Zdravnica meni, da je potreben celovit pristop k reševanju te težave na nivoju države, pri čemer med drugim navaja vključitev praktičnih delavnic v predmet prve pomoči na vseh nivojih institucionalnega izobraževanja.

Zdravnik na SNMP Miha Kovač je poudaril, da očividcev srčnega zastoja ne sme biti strah, da bi pri oživljanju narobe pomagali, saj osebi s srčnim zastojem ne morejo škodovati, temveč jo lahko zgolj rešijo.

http://24ur.com/novice/slovenija/ne-morete-skodovati-lahko-le-pomagate.html

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.