Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Največkrat grozi in poplavlja hudourniška Savinja
Objavil Anonimnež - 26.11.2004 7:23:08 (1790 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Celje, 26.11.2004
Včeraj so v Celju sprejeli in javno predstavili načrt zaščite in reševanja ob poplavah
Največkrat grozi in poplavlja hudourniška Savinja
Poplave ogrožajo vseh 32 občin zahodnoštajerske regije - V porečju Savinje je ogroženih 560 hektarov urbanih in 1940 hektarov ostalih površin

Včeraj je celjski regijski štab civilne zaščite sprejel načrt zaščite in reševanja ob poplavah v zahodnoštajerski regiji, v kateri je 32 poplavno ogroženih občin, ki so jih v prejšnjem desetletju kar dvakrat prizadele katastrofalne poplave. Le malo kasneje je skrbnik regijskega načrta zaščite in reševanja Janko Franelič na javni predstavitvi v Narodnem domu podrobno predstavil dokument, na osnovi katerega bodo morale občine v kratkem pripraviti svoje lokalne načrte.

Regijsko oceno ogroženosti povodij Savinje, Sotle in Dravinje ter vodnega območja Save od Zidanega Mosta do Vrhovega so v celjski izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje pripravili leta 2001 in iz nje izhaja, da hudourniške reke to območje močno ogrožajo.

Tretjina lokalnih skupnosti je ocenjena z najvišjo stopnjo ogroženosti od poplav. Leta 1990 in 1998 sta bili tam kar dve katastrofalni poplavi, katerih povratna doba je čez sto let. Po obsegu načrtovanja so katastrofalne poplave v pristojnosti države, regijski načrti pa so pripravljeni za pogoste poplave s povratno dobo do pet let in za letne poplave s povratno dobo od deset do dvajset let.

V dolini Dravinje je ob visokih vodah ogroženih 75 hektarov urbanih in približno 2000 hektarov pretežno kmetijskih površin, od tega tretjina v zahodnoštajerski regiji. Reka Sava v dolžini trinajstih kilometrov je z dograditvijo HE Vrhovo tudi regulirana s povišanimi nasipi, ki onemogočajo razlitje. V dolini Savinje je poplavljeno okoli 560 urbanih in 1940 ostalih površin, v dolini Voglajne s Hudinjo okoli 40 hektarov urbanih in 530 hektarov ostalih površin, Paka ogroža 21 hektarov urbanih in 240 hektarov ostalih površin, Dreta 11 hektarov urbanih in 270 hektarov ostalih površin, Sotla 12 hektarov urbanih in 1200 hektarov ostalih površin.

Celjska regija je najbolj poplavno ogroženo slovensko območje, kjer visoke vode pustošijo vsako desetletje. Katastrofalne poplave so bile na primer novembra 1901, maja 1910, novembra 1923, novembra 1925, septembra 1933, najhujša, ki je povzročila ogromno gmotno škodo in zahtevala več človeških življenj, se je zgodila 4. in 5. junija 1954.

"Poplave je mogoče napovedati. S spremljanjem hidrometeoroloških razmer v zgornjih delih vodotokov in upoštevanjem vode iz pritokov ter njihovo propustnost lahko z dokajšnjo natančnostjo predvidimo čas, v katerem bodo vodotoki prestopili bregove," pravi Janko Franetič. S poplavnega stališča je treba največ pozornosti posvetiti porečju Savinje, zato je to porečje najbolj pokrito s hidrološkimi modeli. Naredili so analizo potovanja visokovodnih valov vzdolž Savinje in z večdimenzijsko regresijsko analizo izpeljali empirični model za izračun napovedi pretokov. Iz znanih podatkov gorvodnih postaj lahko urad za monitoring izračuna pretok Savinje v spodnjem porečju, to je v Laškem, tri in pol ure vnaprej.

Marlen Premšak
vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.